Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати єдиного податку підприємцем, який протягом звітного року змінює місце проживання

Редакція ПБО
Лист від 12.07.2006 р. № 7605/6/17-0416

Щодо сплати єдиного податку підприємцем, який протягом звітного року змінює місце проживання

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.07.2006 р. № 7605/6/17-0416

 

Указом Президента України від 03.07.98 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі — Указ), у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99 (ст. 2), право встановлювати ставки єдиного податку для фізичних осіб — суб’єктів малого підприємництва надано місцевим радам за місцем держреєстрації такої особи. Указ не встановлює будь-якого територіального обмеження щодо здійснення підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування (лише за місцем держреєстрації чи в іншому територіальному районі (місці) України).

Суб’єкти малого підприємництва, виходячи зі своїх фінансових можливостей, можуть сплачувати єдиний податок як за квартал, півріччя, рік, так і щомісяця до 20-го числа місяця, що настає за звітним (в якому була попередня сплата єдиного податку).

Наказом Державної податкової адміністрації України від 29.10.99 р. № 599 «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі» (далі — Порядок), зареєстрованим у Мін’юсті України 02.11.99 р. за № 752/4045, затверджено Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку. Згідно з положеннями цього Порядку для одержання Свідоцтва про сплату єдиного податку фізична особа — СПД подає до податкового органу за місцем держреєстрації письмову заяву та платіжний документ про сплату єдиного податку не менше ніж за календарний місяць. Платники єдиного податку згідно зі статтею 4 Указу ведуть спрощений облік доходів і витрат згідно з Книгою обліку доходів і витрат, затвердженою зазначеним наказом.

Поряд з тим, відповідно до Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб — підприємців», який регулює держреєстрацію юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців, у разі зміни місця проживання фізичної особи — підприємця здійснюється його перереєстрація та заміна свідоцтва про держреєстрацію у зв’язку із внесенням змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі (ст. 45 Закону).

Держреєстрація змін до відомостей про фізичну особу — підприємця здійснюється за процедурами, передбаченими ст. 43 цього Закону для проведення держреєстрації фізичної особи — підприємця. Зазначеною статтею (п. 5) передбачено, що держреєстратор у встановлений термін зобов’язаний передати відповідним органам ДПС повідомлення про проведення держреєстрації із зазначенням номера і дати внесення відповідного запису до Єдиного держреєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення держреєстрації для взяття фізичної особи — підприємця на облік.

Порядок взяття на облік, зняття з обліку платників податків в органах ДПС та внесення змін до облікових даних платників податків провадиться відповідно до положень Інструкції про порядок обліку платників податків (далі — Інструкції), затвердженої наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80 (у редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 17.11.98 р. № 552) та зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 14.12.98 р. за № 791/3231 (зі змінами та доповненнями), згідно з п. 8 (пункти 8.1 — 8.9) якої у разі здійснення держперереєстрації у зв’язку зі зміною місця проживання платник податків у 20-денний термін подає до органу ДПС документи в такому самому порядку, як і під час взяття на облік. Додаткова реєстраційна заява подається з відміткою «Перереєстрація», до якої додаються завірені в нотаріальному порядку копії документів платника податків, що зазнали змін, з відміткою органу, що здійснив їх реєстрацію.

Орган ДПС за новим місцем проживання платника податків на підставі відомостей з реєстраційної картки після перевірки достовірності даних заяви платника податків надсилає повідомлення про подання платником податків заяви про зняття з обліку у зв’язку зі зміною місця проживання до органу ДПС за попереднім місцем проживання. Після надходження зазначеного повідомлення та подання платником податків заяви про зняття з обліку у зв’язку зі зміною місця проживання орган ДПС за попереднім місцем проживання знімає такого платника податків з обліку протягом місяця за відсутності обставин, за якими термін перебування платника податків на обліку повинен бути продовжений, зокрема, до закінчення поточного бюджетного року, якщо Законом України про державний бюджет України на поточний рік передбачено, що у разі зміни місця проживання сплата визначених законодавством України податків та платежів після перереєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного року (пп. 8.8.3 — 8.8.4 Інструкції).

До зняття платника податків з обліку він сплачує податки і звітує за попереднім місцезнаходженням його як платника податку.

Статтею 48 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» передбачено, що у разі зміни юридичної адреси суб’єктів підприємницької діяльності — платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів (обов’язкових платежів) після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Отже, виходячи з наведеного,

суб’єкт господарювання — фізична особа, яка протягом звітного року змінює місце проживання (здійснює його перереєстрацію), до закінчення поточного року повинна здійснювати сплату єдиного податку відповідно до ст. 2 Указу, тобто за ставками, встановленими місцевою радою за місцем попередньої реєстрації.

Враховуючи зазначене, а також те, що фізична особа, зокрема платник єдиного податку, зобов’язана зберігати облікові дані про доходи, витрати та сплату податків протягом застосування строку давності (1095 днів). Книга обліку доходів і витрат може використовуватися до її закінчення.

 

Заступник голови Л. Ходос



коментар редакції

Куди підприємцю звітувати при зміні місця
проживання і скільки зберігати облікові документи?

У листі розглядаються такі два запитання.

1. Куди звітувати та сплачувати податки підприємцю-єдиноподатнику при зміні місця проживання?

Хоча ситуація, що розглядалась у листі, стосувалася 2006 року, його висновки повністю підходять і для поточного — 2009. Адже ст. 36 Закону про держбюджет на 2009 рік, так само як і в попередні роки, передбачено, що в разі зміни юридичної адреси суб’єктів підприємництва — платників податків сплата податків і зборів (обов’язкових платежів) до кінця поточного бюджетного року здійснюється за місцем попередньої реєстрації. А отже, до кінця поточного року підприємець-єдиноподатник сплачує податки та звітує за попереднім місцем проживання. Простіше кажучи, підприємцю в цьому випадку просто до кінця року подовжується строк перебування на обліку в старій ДПІ (до речі, пов’язані з цим перереєстраційні особливості описано і у п.п. 8.8.4 Порядку № 80).

2. Протягом якого строку підприємцю слід зберігати облікові документи? Перш за все, пригадаємо лист Держкомпідприємництва від 27.02.2009 р. № 1899, де роз’яснювалося, що приватним підприємцям (так само як і підприємствам) у питаннях зберігання документів слід керуватися Переліком № 41 (Переліком типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших підприємств, установ та організацій із зазначенням строків зберігання документів, затвердженим наказом Головного архівного управління при КМУ від 20.07.98 р. № 41). При цьому, як наголошувалося і в тому, і в сьогоднішньому листі, податкові облікові документи (тобто документи про доходи, витрати та сплату податків) з урахуванням положень п.п. 15.1.1 Закону № 2181 зберігаються підприємцем протягом установленого строку давності — 1095 днів. Щодо Книги обліку доходів і витрат (вести яку підприємець має право до її закінчення, тобто не відкриваючи, наприклад, щорічно нову), то, як роз’яснювалося ще в листі ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886, використану Книгу підприємець здає до ДПІ, де вона зберігається протягом 5 років. Тому в самого підприємця можуть залишитися на збереженні (протягом 3-річного строку давності після використання) лише Книги обліку доходів і витрат, заведені на своїх працівників (лист ДПАУ від 06.05.2000 р. № 6304/7/17-0217).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі