Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ платником єдиного податку при зміні ставки єдиного податку з 10 % на 6 %

Редакція ПБО
Лист від 30.05.2005 р. № 10517/7/15-1217

Щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ платником єдиного податку при зміні ставки єдиного податку з 10 % на 6 %

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.05.2005 р. № 10517/7/15-1217

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із змінами, внесеними Законом України від 25.03.2005 р. № 2505-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» (далі — Закон № 2505), зокрема до Закону України «Про податок на додану вартість», повідомляє наступне.

<...>

У разі коли відвантаження товарів (послуг) покупцю відбулося в період, коли платник єдиного податку — юридична особа працював на спрощеній системі оподаткування за ставкою єдиного податку 10 відсотків, а оплата коштами отримана після реєстрації платником ПДВ та переходу на ставку єдиного податку 6 відсотків, податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією не нараховуються (крім випадків, коли платник податку на додану вартість обрав касовий метод визначення податкових зобов’язань з ПДВ).

Якщо ж платником податку на додану вартість застосовується касовий метод визначення податкових зобов’язань, він зобов’язаний у наведеному прикладі задекларувати податкові зобов’язання з ПДВ за фактом оплати та погасити їх у встановленому законодавством порядку.

Якщо від покупця оплата за майбутні поставки товарів (послуг) отримана коштами в період, коли платник єдиного податку — юридична особа працював на спрощеній системі оподаткування за ставкою єдиного податку 10 відсотків, а відвантаження товарів відбулося після реєстрації такої особи платником ПДВ та переходу на ставку єдиного податку 6 відсотків, то податкове зобов’язання з ПДВ платником податку на додану вартість не нараховується, оскільки для оподаткування ПДВ поставка товарів є другою подією

.

Зазначене просимо довести до відома підвідомчих податкових органів та платників єдиного податку — юридичних осіб.

 

Директор Департаменту

оподаткування юридичних осіб А. Богдан



коментар редакції

Перехідні операції: ПДВ не нараховується,

крім випадку застосування касового методу

Лист стосується

перехідних угод єдиноподатників-юросіб: коли перша подія відбулася в «без-ПДВшний» період (на ставці єдиного податку 10 %, хоча однаковою мірою це стосується й інших неплатників ПДВ), а друга (завершальна) операція відбулася вже після реєстрації підприємства платником ПДВ (переходу на ставку 6 % чи, наприклад, загальну систему оподаткування). У такому разі, як роз’яснюється в листі, при здійсненні другої (завершальної) операції податкові зобов’язання в підприємства не виникають та нараховувати ПДВ йому не потрібно. Таким чином, на дату другої події жодних змін у ПДВ-обліку в підприємства не станеться.

Виняток становить тільки випадок, коли, ставши платником ПДВ, юрособа обрала при цьому «касовий метод» обліку та отримує оплату за раніше відвантажений товар. У такому разі дійсно щодо оплати підприємству належить нарахувати ПДВ-зобов’язання.

Додамо, що роз’яснення аналогічного характеру можна зустріти і в п. 35 листа ДПАУ від 28.01.2003 р. № 1399/7/15-3317, листі ДПАУ від 15.03.2007 р. № 1192/Б/17-0415, а тема перехідних операцій докладно розглядалася в статтях «Перехідні угоди при зміні спрощеної системи оподаткування на загальну» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 90; «Змінюємо систему оподаткування (із загальної на спрощену чи навпаки)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 96, «Перехідні угоди фізичних осіб-підприємців» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі