Теми статей
Обрати теми

Про застосування окремих норм Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва»

Редакція ПБО
Лист від 12.05.2000 р. № 6502/7/15-1317

Про застосування окремих норм Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва»

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.05.2000 р. № 6502/7/15-1317

(витяг)

 

ДПАУ у зв’язку з численними запитами обласних ДПА та суб’єктів підприємницької діяльності надсилає до відома та врахування в роботі роз’яснення на окремі питання щодо застосування норм Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99).

 

Заступник голови Г. Оперенко

 

 

Роз’яснення ДПАУ на питання щодо застосування окремих норм Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99)

 

<...>

4. Чи повинні включатися до Розрахунку сплати єдиного податку суми, отримані за продукцію, відвантажену у 1999 р.?

Згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єктами малого підприємництва — юридичними особами, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПАУ від 12.10.99 р. № 554, у Книзі обліку доходів і витрат у доходній частині відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та до каси суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Оскільки підприємство з 01.01.2000 р. перейшло на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку за ставкою 6 чи 10 відсотків, то у разі, якщо воно за відвантажену продукцію у 1999 р. нарахувало і сплатило всі податки і збори (обов’язкові платежі), а кошти за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги) отримало на розрахунковий рахунок та до каси у 2000 р., то з метою уникнення подвійного оподаткування підприємство не включає до бази оподаткування єдиним податком у 2000 р. суму зазначених коштів у разі їх письмового підтвердження державним податковим органом за місцем реєстрації суб’єкта малого підприємництва.

<...>



коментар редакції

Оплата товару, відвантаженого на загальній системі оподаткування, єдиним податком не обкладається

У цьому випадку розглядається ситуація, коли, відвантаживши товар на загальній системі оподаткування, оплату за нього підприємство отримує вже ставши єдиноподатником. Як роз’яснюється в листі,

оплату, що надійшла, повторно обкладати єдиним податком не потрібно. Адже будучи платником податку на прибуток, підприємство щодо відвантаження вже відобразило валові доходи та сплатило з такої операції податки. А отже, щоб уникнути подвійного оподаткування, включати таку суму грошових коштів до бази обкладення єдиним податком не слід.

Щоправда, при цьому ДПАУ говорить про необхідність письмового підтвердження такої суми податковим органом за місцем реєстрації суб’єкта малого підприємництва. Додамо, що детально таку ситуацію розглянуто в статті «Перехідні операції при зміні загальної системи оподаткування на спрощену» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 90.

До речі, винятком з цього правила буде оплата товару за рахунок бюджетних коштів, адже в такому разі валові доходи при відвантаженні не збільшаться та податківці, напевно, наполягатимуть на сплаті єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі