Теми статей
Обрати теми

Щодо віднесення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених платником єдиного податку

Редакція ПБО
Лист від 04.04.2004 р. № 6228/7/15-2417

Щодо віднесення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених платником єдиного податку

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.04.2004 р. № 6228/7/15-2417

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо надання роз’яснення з питання можливості віднесення до складу податкового кредиту сум податку на додану вартість, сплачених платником єдиного податку при розмитненні імпортних товарів, після реєстрації такого платника як платника податку на додану вартість, і повідомляє.

Відповідно до підпункту 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону України від 03.04.97 № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації*.

* На сьогодні цей підпункт діє в зміненій редакції, але на висновки листа це не впливає. —

Прим. ред .

Згідно з підпунктом 7.2.4 пункту 7.2 статті 7 Закону суб’єкти підприємницької діяльності в податкових періодах, протягом яких вони перебувають на спрощеній системі оподаткування, яка не передбачає сплати податку на додану вартість (для юридичних осіб — сплата єдиного податку за ставкою 10 %), втрачають право на відшкодування податку на додану вартість, в тому числі і на включення до складу податкового кредиту сум податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) за товари (роботи, послуги), придбані на митній території України у платників податку на додану вартість, чи ввезені (переслані) на митну територію України.

Після переходу таких суб’єктів підприємницької діяльності на загальну систему оподаткування або на сплату єдиного податку за ставкою 6 % та реєстрації їх як платників податку на додану вартість реалізація товарів (робіт, послуг), включаючи і залишки нереалізованих товарів, придбаних до моменту такого переходу, здійснюється такими суб’єктами підприємницької діяльності з нарахуванням податку на додану вартість у відповідності з вимогами підпункту 6.1.1 пункту 6.1 статті 6 та пункту 7.1 статті 7 Закону, тобто з нарахуванням податку на додану вартість на повну вартість таких товарів (робіт, послуг).

При цьому відповідно до вимог підпункту 7.4.3 пункту 7.4 статті 7 Закону з метою недопущення подвійного оподаткування таких товарів за умови наявності належним чином оформлених документів, що посвідчують право на отримання податкового кредиту (митна декларація, що підтверджує сплату податку при розмитненні товарів),

суми податку, сплачені при розмитненні товарів, ввезених на митну територію України до переходу таким платником на загальну систему оподаткування, включаються до податкового кредиту по мірі продажу таких товарів з урахуванням податку на додану вартість.

 

Заступник голови ДПА України Ю. Гриб



коментар редакції

Чи можна включити імпортний ПДВ до податкового
кредиту після реєстрації платником ПДВ?

Отже, в цьому випадку ДПАУ говорить про можливість підприємства,

що стало платником ПДВ, урахувати у складі податкового кредиту (на підставі «старих» ВМД) «минулі» суми імпортного ПДВ, сплачені при ввезенні товарів за часів перебування підприємства на єдиному податку за ставкою 10 % (тобто коли особа платником ПДВ ще не була). ДПАУ допускає можливість формування податкового кредиту в цьому випадку у міру продажу таких імпортних товарів.

Проте хоча такий висновок, безумовно, може порадувати платників податків, ми б радили поставитися до нього з великою

обережністю. Справа в тому, що нічого подібного Закон про ПДВ не передбачає. Як відомо, право на відображення податкового кредиту при імпорті виникає у платника податків на дату оформлення ВМД (пп. 7.2.7, 7.5.2 Закону про ПДВ). Тому якщо на той момент особа не була платником ПДВ, то і скористатися податковим кредитом тепер вона не має права. Тим паче, що у Законі про ПДВ не йдеться про будь-яку можливість особи, яка стала платником ПДВ, урахувати в своєму податковому обліку минулий період «неплатника».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі