Теми статей
Обрати теми

Порядок обкладання єдиним податком сум роялті, отриманих від нерезидента

Редакція ПБО
Стаття

Порядок обкладання єдиним податком сум роялті, отриманих від нерезидента

 

Згідно зі статтями 1 та 3 Указу «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99) для юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, об’єктом оподаткування єдиним податком є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тобто сума, фактично отримана ними на поточний рахунок або/та в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Відповідно до п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15, затвердженого наказом Мінфіну України від 29.11.99 р. № 290 (зареєстровано в Мін’юсті України від 14.12.99 р. за № 860/4153, зі змінами та доповненнями) роялті є платежі, одержані від іншої особи за використання нематеріальних активів підприємства.

Згідно з п. 40 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», затвердженого наказом Мінфіну України від 25.02.2000 р. № 39 (зареєстровано в Мін’юсті України 15.03.2000 р. за № 161/4382), який застосовують суб’єкти малого підприємництва (у тому числі платники єдиного податку), роялті класифікуються як інші звичайні доходи підприємства.

Господарські операції суб’єктів малого підприємництва — юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, відображені у бухгалтерському обліку і пов’язані з операціями, що включаються до бази оподаткування єдиним податком, відображаються в установленому порядку в податковому обліку.

Юридичні особи, що застосовують спрощену систему оподаткування, зобов’язані вести податковий облік результатів своєї діяльності у Книзі обліку, в якій у хронологічній послідовності на підставі первинних документів відображаються операції, які було здійснено у звітному (податковому) періоді (п. 1 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженого наказом Мінфіну України від 13.10.98 р. № 477 (зареєстровано в Мін’юсті України 19.10.99 р. за № 713/4006)).

При цьому в графах 3 — 5 цієї Книги відображаються надходження, отримані на поточний рахунок або/та в касу платника єдиного податку від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), різниця між сумою надходжень від реалізації належних йому основних фондів та їх залишковою вартістю на момент продажу, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Як було зазначено вище, роялті належать до інших доходів платника єдиного податку, тобто є виручкою від іншої реалізації. Тому кошти у вигляді роялті, що надійшли (у тому числі від нерезидента) на поточний рахунок, є об’єктом оподаткування єдиним податком і підлягають відображенню у Книзі обліку (графа 5).

Кошти, перераховані з-за кордону нерезидентами (у тому числі у вигляді роялті) згідно з абзацом «а» п.п. 5.3 п. 5 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженої постановою правління Нацбанку України від 12.11.2003 р. № 492, зараховуються на поточні рахунки в іноземній валюті юридичних осіб — резидентів через розподільчі рахунки.

Оскільки розподільчі рахунки відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженої постановою правління Нацбанку України від 17.06.2004 р. № 280 (зареєстровано в Мін’юсті України від 26.07.2004 р. за № 919/9518), виконують суто технічну функцію, то об’єкт оподаткування у платника єдиного податку виникає на дату зарахування валютної виручки на його поточний рахунок, тому в Книзі обліку сума отриманого доходу у вигляді роялті відображається саме за цією датою.

При цьому така сума доходу, зарахована в іноземній валюті, підлягає перерахуванню у національну валюту в установленому порядку.

 

Відповідь підготовлено за сприяння:

 

Світлани Тимощук,
 начальника відділу спеціальних режимів оподаткування
 Департаменту податку на прибуток та інших податків
 і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

«Вісник податкової служби України»,
 2008 р., № 11, с. 29

 



коментар редакції

Кошти в іноземній валюті у вигляді роялті обкладаються
 єдиним податком на дату зарахування їх
 на поточний рахунок єдиноподатника

Погоджуємося з представниками ДПАУ, що кошти у вигляді роялті, отримані єдиноподатником від нерезидента, будучи виручкою від іншої реалізації, мають бути обкладені єдиним податком та відображені в графі 5 Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

При цьому податківці наголошують: об’єкт оподаткування у такого платника єдиного податку виникає на дату зарахування валютної виручки на його поточний рахунок, а не на розподільчий, тому в Книзі суму отриманого доходу у вигляді роялті має бути відображено саме на цю дату.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі