Теми статей
Обрати теми

Щодо нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів

Редакція ПБО
Лист від 27.01.2009 р. № 1/6-30/06

Щодо нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 27.01.2009 р. № 1/6-30/06

 

Фонд соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) на доручення Мінпраці від 16.01.2009 № 395/0/14-09 розглянув <...> лист <...> та повідомляє.

Згідно з частиною першою статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (далі — Закон) для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю (далі — роботодавець), установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 31 січня 2007 р. № 70 (далі — Постанова № 70), яка затвердила Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, визначає процедуру подання роботодавцями, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів відділенням Фонду соціального захисту інвалідів та інформації про наявності вільних робочих місць (вакантних посад) для працевлаштування інвалідів — центру зайнятості.

За змістом частини другої статті 19 Закону підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті і забезпечують працевлаштування інвалідів, про що подаються до відповідного територіального відділення Фонду соціального захисту інвалідів форму звітності № 10-ПІ «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів», затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України 10.02.2007 № 42 та зареєстровану в Міністерстві юстиції України від 13.02.2007 р. за № 117/13384 (далі — Наказ № 42).

Даний звіт подається або надсилається рекомендованим листом роботодавцям не пізніше 1 березня після звітного періоду (п. 2.1 Наказу № 42) до відповідних регіональних відділень Фонду соціального захисту інвалідів, в яких вони зареєстровані.

Роботодавець, який має відокремлені підрозділи, подає звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів, підготовлений з урахуванням даних цих підрозділів. У разі зміни їх кількості роботодавець разом із звітом про зайнятість і працевлаштування інвалідів подає відомості про такі підрозділи.

Звіти роботодавців про зайнятість і працевлаштування інвалідів зберігаються у відділеннях Фонду протягом трьох років.

За змістом частини другої статті 19 Закону підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті і забезпечують працевлаштування інвалідів, про що подаються до відповідного територіального відділення Фонду соціального захисту інвалідів Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів за формою, затвердженою Наказом № 42.

Обчислення чисельності працюючих, яка виступає базою для розрахунку такого нормативу на підприємствах, має здійснюватися відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція 2005 року).

Тобто встановлений Законом норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів визначається за показником середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.

Відповідно до пункту 3.4 Наказу № 42, дані щодо середньооблікової кількості штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (рядок 02), та кількості інвалідів, які повинні працювати на робочим місцях (рядок 03), відображаються у цілих одиницях. При розрахунку кількість робочих місць округляється до цілого значення відповідно до встановлених правил математики (пункт 3.4. Якщо при обчислені виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округлюється в бік збільшення).

Показник рядка 01 форми № 10-ПІ (Наказу № 42) буде дорівнювати середньорічній кількості працівників, які відпрацювали у звітному році відповідно до укладених договорів, для яких це місце роботи є основним.

Наприклад

У роботодавця в звітному році працювали дев’ять найманих працівників. Із них один пропрацював не повний місяць (16 днів), два інших — два місяці (117 днів), три працівники — по три місяці (276 днів), один — 10 місяців (306 днів) і п’ять працівників — рік (1825 днів). Тобто, (16 + 117 + 276 + 306 + 1825) : 365 = 6,9

 7 осіб. Річна середня чисельність найманих працівників становить 7 осіб.

Виходячи з вищевикладеного, норми щодо працевлаштування інвалідів будуть вважатися виконаними, якщо інвалід пропрацював на підприємстві 6 місяців звітного року, а дані табельного обліку відповідатимуть використанню робочого часу працівника цим шести місяцям звітного року відповідно до частини другої пункту 3.2 Інструкції 2005 року.

Приклад розрахунку суми адміністративно-господарських санкцій за не створення робочого місця для інваліда:

У роботодавця X у звітному році річна середня кількість найманих працівників становить 18 осіб.

Визначаємо кількість інвалідів, які повинні бути працевлаштовані відповідно до 4 % нормативу створення робочих місць та працевлаштування інвалідів — 18 х 4 % = 0,72, тобто = 1 (округлюємо відповідно до пункту 3.4 Наказу № 42).

Отже, кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону, повинна становити одну особу.

Фонд оплати праці штатних працівників роботодавця становить 255 тис. грн.

Визначаємо середньорічну заробітну плату одного штатного працівника, вона дорівнює 14 тис. грн. (255000 : 18 = 14166,67).

Роботодавець X не виконав нормативу, таким чином, сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів буде становити 14166,67 грн.

Крім того, розмір адміністративно-господарських (штрафних) санкцій встановлюється в розмірі середньої річної заробітної плати за кожне незайняте інвалідом робоче місце, тому при з’ясуванні даних про розмір середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві використовуються дані форми державної статистичної звітності № 1-РС поштова «Звіт про витрати на утримання робочої сили», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 20.11.2006 № 524.

 

Директор В. Малькін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі