Теми статей
Обрати теми

Головне підприємство самостійно вирішує питання виконання нормативу робочих місць для інвалідів у своїх філіях

Редакція ПБО
Лист від 14.08.2007 р. № 1/6-367

Головне підприємство самостійно вирішує питання виконання нормативу робочих місць для інвалідів у своїх філіях

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 14.08.2007 р. № 1/6-367

 

Фонд соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) розглянув лист <...> щодо розподілу обов’язків між головним підприємством та його відокремленими підрозділами щодо виконання 4 % нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів, повідомляє наступне.

У ст. 80 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) зазначається, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку, а також те, що юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

У ст. 95 ЦКУ зазначається, що:

— філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій;

— представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи;

— філії та представництва не є юридичними особами, вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення;

— керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

Відповідно до пп. 1, 2 ст. 96 ЦКУ юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов’язаннями усім належним їй майном.

У п. 4 ст. 64 Господарського кодексу зазначено, що підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Враховуючи вищенаведене Фонд вважає, що:

по-перше, юридична особа (головне підприємство) як відповідач в суді, в тому числі і за свої відокремлені підрозділи,

самостійно вирішує питання щодо виконання 4 % нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів на головному підприємстві, в т. ч. і на своїх відокремлених підрозділах, або приймає рішення про виконання альтернативного зобов’язання — перерахування адміністративно-господарських санкцій в Державний бюджет України ;

по-друге, враховуючи те, що головне підприємство (юридична особа) може через статут (положення) та довіреність безпосередньо впливати на свої відокремлені підрозділи, то головне підприємство може самостійно прийняти рішення щодо виконання 4 % нормативу або за рахунок головного підприємства, або за рахунок тільки відокремлених підрозділів, або за рахунок як головного підприємства, так і за рахунок відокремлених підрозділів, пропорціонально працюючим на них працівникам.

 

В. о. директора В. Бурлака

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі