Теми статей
Обрати теми

Закон № 877 не поширюється на контролюючі функції Фонду

Редакція ПБО
Лист від 19.12.2008 р. № 1/3-139/06

Закон № 877 не поширюється на контролюючі функції Фонду

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 19.12.2008 р. № 1/3-139/06

 

Фонд соціального захисту інвалідів розглянув <...> звернення <...> та повідомляє.

Відповідно до преамбули Закону України «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» цей Закон визначає правові й організаційні основи, основні принципи та порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов’язки та відповідальність суб’єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Пунктом 4 ст. 4 Закону України визначено, що виключно законами встановлюються органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності.

Згідно із Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»:

відділення Фонду соціального захисту інвалідів з метою контролю за виконанням нормативу робочих місць мають право в порядку, передбаченому Кабміном (постанова КМУ від 31.01.2007 р. № 70), здійснювати перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, щодо реєстрації у Фонді соціального захисту інвалідів, подання ними звітів про зайнятість та працевлаштування інвалідів, виконань нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, у тому числі шляхом зарахування й сплати ними адміністративно-господарських санкцій.

Таким чином, через інструмент контролю за заповненням форми звіту № 10-ПІ відділення Фонду здійснюють свої контролюючі функції за додержанням підприємствами нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та сплатою ними адміністративно-господарських санкцій.

Згідно з ч. 8 ст. 69 Господарського кодексу України («Соціальна діяльність підприємства») підприємство з правом найму робочої сили забезпечує визначену відповідно до закону кількість робочих місць для працевлаштування неповнолітніх, інвалідів, інших категорій громадян, які потребують соціального захисту. Відповідальність підприємства за невиконання цієї вимоги встановлюється законом.

Отже,

зазначені норми є бланкетними та здійснюють посилання у спірних правовідносинах на норми спеціального Закону, тобто на ст. 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Цим Законом установлено, що підставою для сплати адміністративно-господарських санкцій є наявність на підприємстві інвалідів менше, ніж передбачено нормативом.

Слід зазначити, Фонд та його відділення не є учасниками господарських правовідносин, які передбачено ст. 2 Господарського кодексу України, так само як і правовідносини між відділенням Фонду та підприємствами не підпадають під дію ст. 3 Господарського кодексу України.

Таким чином,

ні Фонд соціального захисту інвалідів, ні його територіальні підрозділи не здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності.

 

Директор В. Малькін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі