Теми статей
Обрати теми

Про порядок виправлення помилок у звітності по коштах Фонду

Редакція ПБО
Лист від 29.07.2009 р. № 01-14-1582

Про порядок виправлення помилок у звітності по коштах Фонду

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 29.07.2009 р. № 01-14-1582

 

Відповідно до частини першої статті 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов’язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

Відповідно до пункту 4.4. Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків. У разі виплати заробітної плати за першу половину або іншу частину місяця нараховані страхові внески повинні бути перераховані до Фонду не пізніше дня, встановленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця.

У разі невиконання вищезазначених умов несвоєчасно перерахована сума страхових внесків або їх частина, яка мала бути сплачена, вважається недоїмкою. Відповідно до частини першої статті 30 Закону № 2240 у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Відповідно до пункту 3 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою правління Фонду від 25.12.2003 р. № 123 (далі — Порядок № 123), у разі якщо страхувальник самостійно, до початку перевірки органом Фонду виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним звітності і які стосуються правильності нарахування суми страхових внесків або витрат за рахунок коштів Фонду, він повинен вжити невідкладних заходів щодо виправлення винайдених помилок. Про факт та зміст помилок необхідно направити письмове повідомлення до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника. В повідомленні, що складається з урахуванням пункту 4 Порядку № 123, має бути відображений зміст помилок та надано розрахунок відкоригованої суми страхових внесків, а, за необхідності, пені.

Пунктами 5 та 6 Порядку № 123 встановлено, що страхувальник при виявленні помилки, що спричинила появу заборгованості страхувальника перед Фондом, повинен

донарахувати та сплатити суму пені, розраховану на суму недоплати. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. У випадку, якщо існувала заборгованість за Фондом перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки, пеня на суму недоїмки не стягується.

Згідно з пунктом 10 Порядку № 123 страхувальник при поданні звітності до робочого органу Фонду повинен відобразити помилки минулих кварталів звітного року шляхом коригування показників у відповідних рядках поточного звіту.

Помилки

минулих років, що стосуються фінансових показників (про донараховані або нараховані помилково суми страхових внесків, страхові внески, донараховані внаслідок зайво нарахованих раніше сум допомоги тощо), у звітності відображаються в рядку 3.1 таблиці III форми Ф4-ФСС з ТВП.

Як зазначено в наведеному прикладі, бухгалтером, підприємства-страхувальника було самостійно виявлено помилкову недоплату суми страхових внесків до Фонду, що підлягала до сплати згідно із поданим звітом за формою Ф-4 ФСС з ТВП. Недоїмку було самостійно сплачено зі сплатою пені, про що було повідомлено орган Фонду.

У випадку виправлення помилок у звітності страхувальником самостійно штраф у розмірі 50 відсотків суми належних до сплати страхових внесків, передбачений ст. 30 Закону № 2240, не накладається. Також не застосовується адміністративний штраф, передбачений статтею 1655 КУпАП.

 

Заступник директора Т. Антоненко



коментар редакції

Невчасна сплата страхувальником внесків до Фонду страхування
 з тимчасової втрати працездатності: чим загрожує,
 якщо страхувальник самостійно виправиться

Нагадаємо: у статті «Відповідальність за невчасну сплату податку з доходів та соцвнесків» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 28) ми розповідали, що загрожує підприємству в разі

несвоєчасної сплати податку з доходів фізичних осіб і внесків до соціальних фондів.

Зокрема, зазначали, що в разі, якщо бухгалтером підприємства-страхувальника було самостійно виявлено та виправлено помилку у вигляді недоплати суми страхових внесків до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, а саме: самостійно сплачено суму недоїмки, сплачено пеню, про що було повідомлено орган Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, то ні штраф у розмірі 50 % суми страхових внесків, що підлягають сплаті, ні адмінштраф до посадових осіб підприємства не застосовуються.

У свою чергу, слід зазначити, що згідно з п. 5.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, у разі самостійного виявлення

своєчасно не нарахованих і не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов’язані самостійно донарахувати страхові внески, нарахувати пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочення платежу та протягом п’яти робочих днів з дня виявлення прострочення повідомити орган Фонду в письмовій формі особисто або поштою.

У п. 3 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників щодо коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 25.12.2003 р. № 123 (далі — Порядок № 123), зазначено, що страхувальник, який самостійно виявив до початку перевірки органом Фонду помилку в раніше поданій звітності, повинен прийняти невідкладні заходи щодо їх виправлення шляхом письмового повідомлення про факт та зміст помилки робочого органу Фонду за місцем реєстрації, в якому має бути зазначено причину виникнення помилки та надано розрахунок суми донарахованих внесків. Якщо підприємство самостійно

перераховує суми страхових внесків, що підлягають сплаті, та пеню в повному обсязі, а також повідомляє робочий орган Фонду про факт виявлення помилки та перерахування нарахованих страхових внесків і пені до початку перевірки органом Фонду, штрафи не застосовуються (п. 8 Порядку № 123).

При першому прочитанні зазначених норм Інструкції № 16 та Порядку № 123 здавалося б усе ясно: самостійно виправився, сплатив недоїмку та пеню, повідомив Фонд — штрафів немає. Проте на місцях деякі спеціалісти Фонду вважали, що штрафи не застосовуються тільки, коли недоплата внесків викликана саме їх помилковим ненарахуванням, а якщо внески було нараховано правильно, але помилково недоплачено, то застосування штрафів неминуче.

Фахівцям Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було поставлено питання щодо застосування 50 % штрафу від суми недоїмки до страхувальника та адмінштрафу до посадових осіб у разі, якщо підприємство самостійно сплатило суму недоїмки за раніше не сплаченими нарахованими страховими внесками, сплатило пеню за прострочення сплати платежу, повідомило про це відповідний орган Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності.

На жаль, прямо на це запитання фахівці Фонду не відповіли. Але оскільки при цьому не сказано, що в цьому випадку 50 % штраф та адмінштраф застосовується, можна зробити висновок: якщо страхувальник до проведення перевірки сплатить суму недоїмки, сплатить пеню та повідомить орган Фонду, то 50 % штраф та адмінштраф не застосовуються.

На нашу думку, це цілком логічно, оскільки якщо свого роду «амністія» за штрафами поширюється на «тяжке» порушення, а саме, коли страхувальник не нарахував і не сплатив страхові внески, то й за «легке» порушення, а саме, коли страхувальник нарахував, але помилково не сплатив страхові внески, також має поширюватися така «амністія» у вигляді ненакладення 50 % штрафу від суми недоїмки та ненакладення адмінштрафу.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі