Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Придбали неякісний товар у підприємця на фіксованому податку? Можете сміливо відстоювати свої права

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбали неякісний товар у підприємця на фіксованому податку? Можете сміливо відстоювати свої права

 

Підприємець торгує на ринку та сплачує фіксований податок. Чи повинен він задовольняти вимоги покупців відповідно до Закону №1023?

(м. Полтава)

 

Так, повинен. Пояснимо чому.

Як випливає з преамбули

Закону № 1023, його дія поширюється на суб’єктів господарювання (незалежно від форми власності), які виробляють і продають товари, виконують роботи та надають послуги споживачам.

Визначення терміна «суб’єкт господарювання» у самому

Законі № 1023 не вміщено, проте його можна знайти в ст. 55 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV, де зазначено, що суб’єктами господарювання є:

— господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до норм Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства;

— громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та

зареєстровані як підприємці.

Це означає, що дія

Закону № 1023 поширюється на юридичних осіб (незалежно від форми власності) та фізичних осіб — підприємців , якщо вони виробляють та продають товари, виконують роботи і надають послуги споживачам. Причому сфера дії Закону № 1023 ніяк не залежить ані від системи оподаткування (загальна система, фіксований податок, єдиний податок, торговельний патент тощо), обраної цими особами, ані від місця проведення діяльності. А отже, приватні підприємці, які торгують на ринку та сплачують фіксований податок, зобов’язані виконувати норми Закону № 1023 та задовольняти вимоги покупців відповідно до нього.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі