Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок: знову перерахунок (тепер щодо автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням)

Редакція ПБО
Стаття

Транспортний податок: знову перерахунок (тепер щодо автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням)

 

З кожним роком кількість транспортних засобів, оснащених газобалонним обладнанням (далі — ГБО), неухильно збільшується. Це пов’язане насамперед із тим, що використання такого виду палива, як природний газ, дозволяє істотно знизити витрати на експлуатацію авто порівняно з традиційним бензином.

Додатковою перевагою таких авто стало ще й зменшення податкового навантаження на їх власників. Тепер транспортний податок вони можуть сплачувати за пільговими ставками. Про нову пільгу з транспортного податку та порядок її застосування йтиметься у запропонованій публікації.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон № 1963

— Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII.

Закон № 1075

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» щодо ставок податку» від 05.03.2009 р. № 1075-VI.

Порядок № 373

— Порядок заповнення і подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та Довідки про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, до органу державної податкової служби, затверджений наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373.

 

Хто може здійснити перерахунок транспортного податку

З 1 липня 2009 року набрали чинності чергові зміни до

Закону № 1963, унесені Законом № 1075, які порадували власників транспортних засобів, оснащених газобалонним обладнанням. Починаючи із зазначеної дати до ставок транспортного податку щодо таких авто застосовується понижуючий коефіцієнт 0,5. Із цієї причини суб’єкти господарювання зможуть здійснити перерахунок транспортного податку, що підлягає сплаті за III — IV квартали 2009 року та визначений у річному Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — Розрахунку). Але перш ніж перейти до порядку такого перерахунку, уточнимо, власники яких авто зможуть його здійснити.

Для наочності процитуємо

абзац 6 ст. 3 Закону № 1963: «Ставка податку з власників визначених цим Законом об’єктів оподаткування, які відповідно до чинного законодавства оснащені обладнанням, що дозволяє використовувати як паливо моторне стиснутий або скраплений газ , альтернативні види рідкого та газового палива — застосовується з коефіцієнтом 0,5».

Як бачимо, застосувати понижуючий коефіцієнт зможуть власники авто, які використовують

стиснутий, скраплений газ або альтернативні види рідкого та газового палива. І якщо сьогодні кількість транспортних засобів, що працюють на стиснутому та скрапленому газі, досить велика, то автомобілі на альтернативних видах рідкого палива поки що рідкість.

Уточнимо: відповідно до

ст. 4 Закону України «Про альтернативні види палива» від 14.01.2000 р. № 1391-XIV до альтернативних видів рідкого палива належать:

— горюча рідина, отримана під час переробки твердих видів палива (вугілля, торфу, сланців);

— спирти (біоетанол, біобутанол) та отримані на їх основі синтетичні продукти, які можуть використовуватися як паливо або компоненти палива (добавка на основі біоетанолу та біобутанолу), масла, інші види рідкого палива з біомаси (у тому числі біодизель);

— горюча рідина, отримана з промислових відходів, у тому числі газових викидів, стічних вод, виливів та інших відходів промислового виробництва;

— паливо, отримане з нафти та газового конденсату нафтових, газових та газоконденсатних родовищ непромислового значення та вичерпаних родовищ, з важких сортів нафти та природних бітумів, якщо це паливо не належить до традиційного виду.

Проте лише наявності в автомобілі обладнання, що дозволяє використовувати як паливо стиснутий або скраплений газ, альтернативні види рідкого та газового палива, для застосування понижуючого коефіцієнта не достатньо. Оснащення транспортного засобу таким обладнанням має бути проведено

відповідно до чинного законодавства.

Часто власники авто самостійно або із залученням сторонніх організацій установлюють газобалонне обладнання на автомобіль. Така операція вважається переобладнанням транспортного засобу. А отже, автомобіль, оснащений газобалонним обладнанням, має пройти процедуру

перереєстрації в органах ДАІ. Згідно з п. 38 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388, перереєстрація проводиться на підставі документів, що підтверджують відповідність транспортного засобу вимогам безпеки дорожнього руху, та документів, які підтверджують правомірність здійснення переобладнання авто. Після проходження перереєстрації свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу буде замінено на нове із зазначенням в додаткових відмітках «Установлено ГБО». Без такої відмітки в техпаспорті провести перерахунок транспортного податку щодо переобладнаного авто не вийде. На це звертали увагу і представники головного податкового відомства в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, с. 26.

Щодо власників авто, газобалонне обладнання яких установлено безпосередньо

виробником, то вони, поза сумнівом, мають право на перерахунок. Підставою для цього є інформація про вид палива, що застосовується в транспортному засобі, відображена в технічній документації.

 

Порядок проведення перерахунку

Незважаючи на те що

Закон № 1963 не передбачає механізму перерахунку транспортного податку внаслідок зміни раніше встановлених податкових ставок, власники транспортних засобів, оснащених газобалонним обладнанням, зробити відповідний перерахунок усе-таки можуть. Ця думка підтверджується в листі ДПАУ від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 36 — 37.

З огляду на те, що відповідні зміни набрали чинності з 1 липня 2009 року, перерахунку підлягають податкові зобов’язання з транспортного податку за III — IV квартали 2009 року. Щодо податкових зобов’язань за I — II квартали 2009 року, то вони залишаються без змін.

Для проведення перерахунку сум транспортного податку необхідно подати

уточнений Розрахунок, в якому буде зазначено всі транспортні засоби, що перебувають у власності підприємства (у тому числі й ті, які працюють на традиційному паливі). Порядок заповнення такого уточненого Розрахунку в листі ДПАУ від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317 не прописано. Тому в цій ситуації доречним буде використання механізму перерахунку, запропонованого в давно відомому листі ДПАУ від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245. До речі, саме цей механізм власники потужних авто з об’ємними двигунами нещодавно використовували при перерахунку транспортного податку за II — IV квартали 2009 року, причиною якого стало зменшення ставок транспортного податку (з 26.03.2009 р.), передбачене п. 1 Закону № 1075.

Стосовно сьогоднішньої ситуації механізм проведення перерахунку транспортного податку буде таким:

— розраховується сума транспортного податку на весь 2009 рік з використанням понижуючого коефіцієнта щодо автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням;

— отримана річна сума транспортного податку розбивається на чотири рівні частини;

— в уточненому Розрахунку нові квартальні суми транспортного податку відображаються тільки

за строками сплати, що не настали (до 15 жовтня 2009 року та до 15 січня 2010 року). У результаті суми транспортного податку, відображені за особовим рахунком платника податків за I і II квартали 2009 року, залишаться без змін, а за III і IV квартали 2009 року — буде зменшено.

Маємо попередити наших читачів, що цей перерахунок проводиться щодо автомобілів, які було

включено до річного Розрахунку (значилися на балансі підприємства станом на 01.01.2009 р.). А от стосовно автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням та придбаних у період з 01.01.2009 р. по 30.06.2009 р., то податок, сплачений за рік перед їх реєстрацією за ставками, що діяли на момент сплати, перерахунку не підлягає. Така ж ситуація склалася і щодо придбаних автомобілів, які вперше реєструються в Україні (нові чи такі, що були у використанні). Транспортний податок за такі транспортні засоби сплачується за весь рік перед першою реєстрацією та в подальшому вже не перераховується.

Щодо строків подання уточненого Розрахунку, то в чинному законодавстві їх не визначено. Однак, ураховуючи, що транспортний податок сплачується юридичними особами щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом, подати такий уточнений Розрахунок доцільно

до 15 жовтня 2009 року.

А тепер розглянемо порядок перерахунку транспортного податку на конкретному прикладі.

Приклад

. Станом на 1 січня 2009 року на балансі підприємства значаться такі транспортні засоби:

 

Марка, модель автомобіля

Об’єм двигуна, см куб.

Річна сума транспортного податку, відображена в

загальному Розрахунку на 2009 рік

уточненому Розрахунку № 1

JEEP Cherokee 4.0 i (XJ)

3964

4757

1586

SKODA Octavia 1.9

1896

190

190

Разом

4947

1776

 

Автомобіль JEEP Cherokee 4.0 i (XJ) оснащений обладнанням, що дозволяє використовувати як паливо стиснутий газ.

Сума транспортного податку на 2009 рік, визначена в

річному розрахунку, становила 4947 грн. з поквартальною сплатою в розмірі 1236,75 грн.

Після введення в кінці

I кварталу 2009 року нових знижених ставок транспортного податку підприємство подало уточнений Розрахунок № 1. У результаті річну суму транспортного податку було зменшено до 1776 грн., а поквартальну сплату за II IV квартали 2009 року — до 444 грн.

З набуттям чинності нормами законодавства, що дозволяють застосовувати понижуючий коефіцієнт 0,5 до транспортних засобів, оснащених газобалонним обладнанням, підприємство виконало перерахунок транспортного податку за

III і IV квартали 2009 року, подавши уточнений Розрахунок № 2. За кожний з цих кварталів підприємство сплатить уже не 444 грн., а 245,75 грн. [(793 + 190) : 4].

Згідно з умовами прикладу уточнений Розрахунок за III — IV квартали 2009 року буде заповнено так:

 

img 1

 

* У графі 7 уточненого Розрахунку за III — IV квартали 2009 року зазначається ставка транспортного податку зі ст. 3 Закону № 1963,

зменшена вдвічі.

 

До цього Розрахунку додається Довідка за формою, наведеною в

додатку 2 до Порядку № 373.

 

img 2

 

У рядку 1 Довідки знайде відображення сума податку за III — IV квартали 2009 року з уточненого Розрахунку № 1, що підлягає уточненню, —

888 грн. (444 грн. х 2). У рядку 2 буде зазначено суму податку з уточненого Розрахунку № 2, розраховану з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,5 — 492 грн. (245,75 грн. х 2). У рядку 4 наводиться різниця рядків 1 і 2, що зменшує суму податку — 396 грн. (888 грн. - 492 грн.).

Після проведення перерахунку в особовому рахунку платника податків буде нараховано такі суми транспортного податку:

— за I квартал 2009 року —

1236,75 грн. (із загального Розрахунку за 2009 рік);

за II квартал 2009 року — 444 грн. (із уточненого Розрахунку № 1);

— за III квартал 2009 року —

245,75 грн. (із уточненого Розрахунку № 2);

— за IV квартал 2009 року —

245,75 грн. (із уточненого Розрахунку № 2).

Разом із тим маємо попередити наших читачів, що подекуди на місцях податківці висловлюють інші думки щодо проведення перерахунку. Насамперед, податківці вимагають розрахувати суму транспортного податку на весь 2009 рік з урахуванням усіх змін, що сталися (тобто визначити

нову суму транспортного податку до сплати за весь 2009 рік з урахуванням її зменшення за періодами сплати), та зазначити її у графі 11 уточненого Розрахунку № 2. Стосовно ситуації, що розглядається, ця сума розраховується так:

1) визначається річна сума транспортного податку за

JEEP Cherokee 4.0 i (XJ) шляхом підсумовування поквартальних сум до сплати: 1189,25 + 396,5 + 198,25 + 198.25 = 1982,25;

2) річна сума транспортного податку за SKODA Octavia 1.9 1896 см куб. нам відома — вона становить

190 грн. (див. умови прикладу);

3) розраховується підсумкове значення графи 11 Розрахунку: 1982,25 + 190 = 2172,25 грн.

У полі, передбаченому для суми транспортного податку, що підлягає сплаті за I і II квартали 2009 року (за термінами до 15.04.2009 р. та до 15.07.2009 р.), уточненого

Розрахунку № 2, на думку таких податківців, замість прокреслень зазначаються поквартальні суми, визначені в Розрахунку № 1 (для I кварталу — 1236,75 грн.) та в уточненому Розрахунку № 2 (для II кварталу — 444 грн.).

У полях, передбачених для сум транспортного податку, що підлягають сплаті за III — IV квартали 2009 року (за термінами до 15.10.2009 р. та до 15.01.2010 р.), необхідно вказати суму, що дорівнює

245,75 грн. ([2172,25 - 1236,75] : 2). Саме ці суми за зазначеними термінами і буде нараховано в особовому рахунку платника.

Щодо порядку заповнення Довідки до уточненого Розрахунку, то у графі 1 цієї Довідки, за логікою податківців, слід зазначити річну сум транспортного податку із графи 11 уточненого Розрахунку № 1 (визначену за такою методикою) —

2568 грн., а у графі 2 — річну суми транспортного податку із графи 11 уточненого Розрахунку № 2 — 2172 грн. Додатна різниця між цими двома рядками зазначається у графі 4 — 396 грн. (2568 грн. - 2172 грн.).

Вибір варіанта складання уточненого Розрахунку залишається за платником податків, але слід зауважити, що фахівці ДПАУ самі рекомендували у 2009 році використовувати механізм перерахунку, запропонований у

листі від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245 (див. «Думку офіційних органів» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 41).

 

А що у фізичних осіб

Як відомо, фізичні особи, які мають зареєстровані в Україні власні транспортні засоби, теж є платниками транспортного податку (

ст. 1 Закону № 1963). Причому пільга зі сплати транспортного податку щодо автомобілів, оснащених обладнанням, що дозволяє використовувати як паливо стиснутий або скраплений газ, альтернативні види рідкого та газового палива, поширюється у тому числі і на них. Однак застосування цієї пільги фізичними особами має свою специфіку.

Річ у тім, що за правилами, закріпленими у

ст. 5 Закону № 1963, транспортний податок сплачується фізичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрації, перереєстрації транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому здійснюється технічний огляд. При цьому сплата податку здійснюється за ставкою, що діє на момент такої сплати, і в подальшому не перераховується (див. лист ДПАУ від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 36 — 37).

Таким чином, транспортний податок, сплачений фізичними особами за транспортні засоби, які пройшли реєстрацію в першому півріччі 2009 року або техогляд у 2009 році, залишається без змін і

зменшенню не підлягає.

Застосувати пільгу та сплатити транспортний податок за зниженою ставкою можна буде лише за транспортні засоби, що пройшли реєстрацію (перереєстрацію) уже після 01.07.2009 р. Скористатися пільгою можна буде і в подальшому, наприклад, при проходженні техогляду у 2010 році і надалі.

Сподіваємося, що після прочитання цієї публікації ви зможете без зусиль виконати перерахунок та зменшити власні платежі до бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі