Теми статей
Обрати теми

Електронна версія газети «Податки та бухгалтерський облік»: податково-бухгалтерський аспект

Редакція ПБО
Стаття

Електронна версія газети «Податки та бухгалтерський облік»: податково-бухгалтерський аспект

 

Сьогодні все більше читачів прагнуть отримувати газету «Податки та бухгалтерський облік» не тільки в друкованому, але і в електронному варіанті. Для цього є безліч причин. Основні з них: своєчасне та швидке надходження свіжих номерів газети; зручний пошук необхідних матеріалів за датою та номером газети, за автором або відомством; доступ до повних текстів нормативно-правових документів у актуальному стані та багато іншого.

Питанням оформлення передплати на електронну версію «Податки та бухгалтерський облік» (ЕлПТБО), а так само технічним нюансам її використання ми вже приділяли увагу в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 48, № 34 і № 24. А сьогодні поговоримо про порядок відображення ЕлПТБО в податковому та бухгалтерському обліку підприємств-замовників.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

 

Податковий облік

Коли видавництво надає підприємству «віртуальну» літературу, воно надає йому

інформаційно-консультаційні послуги. До складу таких послуг входять, зокрема:

— надання «стартового пакета», що є CD з необхідним програмним забезпеченням;

— щотижневе надання замовнику каналами Інтернет поточних оновлень газети «Податки та бухгалтерський облік».

У податковому обліку витрати на інформаційно-консультаційні послуги такого характеру класифікуються як

загальногосподарські витрати, сплачені протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва та продажем продукції (робіт, послуг). І відповідно вони включаються до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Пояснюється це просто: згідно з нормами чинного законодавства будь-яке підприємство зобов’язане вести бухгалтерський, податковий облік і сплачувати податки. Ну, а оскільки вимоги до цих видів обліку змінюються досить часто, без подібних послуг бухгалтеру просто не обійтися. Тому ніяких сумнівів у перевіряючих щодо економічної доцільності витрат на оплату інформаційно-консультаційних послуг у вигляді електронної версії газети «Податки та бухгалтерський облік» та їх «валововитратності» виникнути не може.

При цьому не варто забувати про те, що необхідною умовою для віднесення витрат до складу валових є їх документальне підтвердження

розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення та зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку (п.п. 5.3.9 Закону про податок на прибуток). Застосування положень згаданого підпункту разом із нормами п.п. 11.2.1 Закону про податок на прибуток дозволяє зробити висновок: для відображення вартості інформаційно-консультаційних послуг у складі валових витрат необхідні:

1)

платіжний документ, що підтверджує факт оплати рахунка-фактури через банк;

2)

документ, що підтверджує факт отримання результатів робіт (послуг). У цьому випадку таким документом є акт прийняття-передачі виконаних робіт/послуг, наданий видавництвом.

Оскільки постачальник є платником податку на прибуток (що зазначається у рахунку),

момент збільшення валових витрат замовника визначається в загальному порядку — за правилом першої події, установленому п.п. 11.2.1 Закону про податок на прибуток. А враховуючи, що оплата послуг здійснюється щоквартально на умовах попередньої оплати, то валові витрати можна буде відобразити вже на дату перерахування грошових коштів.

У декларації з податку на прибуток витрати на оплату інформаційно-консультаційних послуг у вигляді електронної версії газети «Податки та бухгалтерський облік» буде відображено в рядку

04.1 «витрати на придбання товарів (робіт, послуг), крім визначених у 04.11».

Що стосується ПДВ-обліку, то на відміну від друкованої версії газети «Податки та бухгалтерський облік», на подібні послуги «видавнича» пільга

п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ щодо ПДВ не поширюється. Тому до суми оплати вартості інформаційно-консультаційних послуг входить ПДВ. Сума такого ПДВ потрапить до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної, наданої видавництвом.

 

Бухгалтерський облік

Одразу зазначимо, що правомірними є два підходи до відображення у бухгалтерському обліку витрат на оплату інформаційно-консультаційних послуг у вигляді електронної версії газети.

З одного боку, ідеться про

аванс, адже оплата інформаційно-консультаційних послуг здійснюється на умовах попередньої оплати. А як відомо, облік розрахунків за виданими авансами ведуть на субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами». За дебетом цього субрахунку відображають суми виданих авансів, а за кредитом — суми, погашені заліками, при розрахунках за надані послуги.

З іншого боку, такі витрати слід відносити на

витрати майбутніх періодів і відображати на однойменному рахунку 39. Нагадаємо, що згідно з п. 36 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» від 31.03.99 р. № 87 у складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, що мали місце протягом звітного або попереднього звітних періодів, але належать до майбутніх звітних періодів. До таких витрат, зокрема, належать сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового полісу, оплата торгового патенту; передплата газет, журналів, періодичних і довідкових виданнь тощо («Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій», затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291). Маємо зазначити, що нам ближче саме цей підхід.

При виборі другого підходу за дебетом рахунка 39 відобразиться накопичення витрат майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 371), а за кредитом — їх списання та включення до складу витрат звітного періоду (Дт рахунка 92 — Кт 39). Списання на витрати необхідно здійснювати у міру отримування доступу до інформації на підставі первинних документів від видавництва (акта прийняття-здавання виконаних робіт/ послуг).

А тепер наведемо приклад.

Приклад

. У червні 2009 року підприємство ТОВ «Софія» виписало електронну версію газети «Податки та бухгалтерський облік» разом з друкованою версією цієї газети строком на 6 місяців. При цьому вартість інформаційно-консультаційних послуг у вигляді надання електронної версії газети становила — 293,40* грн. (у тому числі ПДВ — 48,90 грн.), а вартість передплати на паперову версію — 830,16 грн. (138,36 грн. х 6 місяців). Періодичність виходу видання — 2 рази на тиждень.

* Зверніть увагу: придбаваючи ЕлПТБО разом із паперовою газетою, електронна версія коштуватиме вам удвічі дешевше (293,40 грн. замість 586,80 грн.).

 

Облік інформаційно-консультаційних послуг у вигляді електронної версії газети «Податки та бухгалтерський облік»

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

1. Перераховано передоплату за паперову версію газети

371

311

830,16

830,16*

2. Перераховано передоплату за послуги

371

311

293,40

244,50*

* Відобразиться в рядку 04.1 декларації з податку на прибуток за півріччя 2009 року.

3. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

48,90

4. Передоплату за обидві версії газети включено до витрат майбутніх періодів

39

371

1074,66

5. Списано суму ПДВ

644

371

48,90

6. Отримано друковану та електронну версії газети (на підставі акта видавництва щоквартально до кінця 2009 року) (415,08 грн. + 122,25 грн.)

92

39

537,33

7. Списано витрати на фінансовий результат (щоквартально)

791

92

537,33

 

Як бачите, порядок відображення ЕлПТБО в податковому та бухгалтерському обліку зовсім не складний. Тому підписуйтесь на електронну версію нашої газети та використовуйте абсолютно нові можливості, які вона надає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі