Теми статей
Обрати теми

Санкції за порушення дисципліни цін є адміністративно-господарськими санкціями

Редакція ПБО
Ухвала від 17.06.2009 р. №

Санкції за порушення дисципліни цін є адміністративно-господарськими санкціями

 

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(витяг)

м. Київ

17 червня 2009 року № К-21422/07

 

Колегія суддів судової палати з розгляду справ за зверненнями юридичних осіб Вищого адміністративного суду України <...>, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за касаційною скаргою Державної інспекції з контролю за цінами в Житомирській області на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11 жовтня 2007 року у справі № 16/1817-НМ за позовом Житомирської міської санітарно-епідеміологічної станції до Державної інспекції з контролю за цінами в Житомирській області про визнання рішення нечинним, —

ВСТАНОВИЛА:

<...>

Як установлено судами та вбачається з матеріалів справи, відповідачем — Державною

інспекцією з контролю за цінами в Житомирській області була проведена перевірка на предмет дотримання законодавства при формуванні та застосуванні тарифів на роботи і послуги, що виконуються і надаються позивачем — Житомирською міською санітарно-епідеміологічною станцією за період з 01.01.2005 р. по 01.11.2006 р., за наслідками якої складено Акт від 21.11.2006 р.

На підставі проведеної перевірки відповідачем було прийняте

рішення від 08.12.2006 р. № 297 про застосування до позивача економічних санкцій за порушення державної дисципліни цін у вигляді вилучення в дохід державного бюджету <...> грн. необґрунтовано отриманої виручки та стягнення штрафу в сумі <...> грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 03.12.90 р. № 507-ХII, державний контроль за цінами здійснюється при встановленні і застосуванні державних фіксованих та регульованих цін і тарифів. При цьому контролюється правомірність їх застосування та додержання вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Відповідно до ст. 14 того ж Закону, вся необґрунтовано одержана підприємством, організацією сума виручки в результаті порушення державної дисципліни цін підлягає вилученню в дохід відповідного бюджету залежно від підпорядкованості підприємства, організації. Крім того, в позабюджетні фонди місцевих рад стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано одержаної суми виручки.

Відповідно до Інструкції «Про порядок застосування економічних та фінансових (штрафних санкцій) органами державного контролю за цінами», затвердженої наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України і Міністерства фінансів України та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 18.12.2001 р. за № 1047/6238, цю Інструкцію розроблено відповідно до вимог Закону України «Про ціни і ціноутворення», постанови Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2000 року № 1819 та інших законодавчих актів, які визначають порядок формування, установлення та застосування цін (тарифів) і встановлюють відповідальність за його порушення (п.п. 1.1).

Дія цієї Інструкції поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, а також підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і підпорядкованості (далі — суб’єкти господарювання) (п.п. 1.2).

Відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» необґрунтовано одержана підприємством, організацією сума виручки в результаті порушення державної дисципліни цін підлягає вилученню і зараховується в дохід відповідного бюджету із застосуванням штрафу у двократному розмірі необґрунтовано одержаної суми виручки за належністю (п.п. 1.3).

Підставою для застосування економічних санкцій за порушення державної дисципліни цін є одержання суб’єктами господарювання необґрунтованої виручки в результаті порушення ними чинного в періоді, що перевіряється, порядку встановлення та застосування цін і тарифів, які регулюються уповноваженими органами відповідно до вимог законодавства.

Відповідно до п.п. 1.4 Інструкції порушеннями порядку встановлення і застосування цін, за які накладаються економічні санкції, є, крім інших:

нарахування непередбачених законодавством націнок до цін і тарифів, що регулюються;

застосування вільних цін (тарифів) на продукцію (послуги, роботи) за умови запровадження для них режиму державного регулювання;

застосування цін (тарифів) суб’єктами господарювання за види послуг (робіт), які не передбачені визначеними нормативно-правовими актами, що встановлюють для них відповідні переліки платних послуг;

застосування цін і тарифів з порушенням інших запроваджених методів регулювання.

Підставою для застосування фінансових (штрафних) санкцій є порушення суб’єктами господарювання вимог спеціальних норм законодавства з питань ціноутворення, якими запроваджено регулювання цін (тарифів), зокрема формування, установлення та застосування цін (тарифів), нижчих від установлених мінімальних (п.п. 1.5).

Наведені норми права регулюють та підтверджують повноваження відповідача щодо контролю за дотриманням позивачем законодавства про ціни та ціноутворення та щодо підстав для прийняття оспорюваного рішення.

Інспекція з контролю за цінами, визначила період нарахування позивачем непередбаченої націнки у розмірі 20 %, починаючи

з 01.11.2005 р. по 10.05.2006 р.

Зазначений період визначений відповідачем

всупереч ст. 250 Господарського кодексу України, якою встановлено, що адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб’єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб’єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Як видно з оспорюваного

рішення від 08.12.2006 р. та акта перевірки від 21.11.2006 р. санкції застосовані в межах шестимісячного строку від дня виявлення порушення але більше одного року від дня порушення позивачем відповідних правил.

Тобто інспекцією

безпідставно враховано в загальну суму, що підлягає вилученню 20 % націнки за листопад 2005 року в розмірі <...> грн., оскільки один рік назад від прийнятого рішення буде грудень 2005 року.

<...>

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі