Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повернення податкової малоцінки в обліку покупця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення податкової малоцінки в обліку покупця

 

У грудні 2009 року підприємством на умовах попередньої оплати придбано принтер за 1140 грн. (у тому числі ПДВ — 190 грн.), який зараховано на субрахунок 112 як малоцінні необоротні матеріальні активи. При передачі його в місяці придбання в експлуатацію було нараховано бухгалтерську амортизацію в розмірі 100 % вартості. У лютому 2010 року через неналежну якість принтер було повернено продавцю, який у тому ж місяці повернув грошові кошти.

Як правильно відобразити в податковому обліку покупця таке повернення?

(м. Харків)

 

Спочатку уточнимо, що для податкових цілей придбаний підприємством принтер має бути класифіковано як

податкову малоцінку і обліковуватися в загальному порядку, передбаченому для товарів з уключенням витрат на його придбання до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток (як пов’язаних з господарською діяльністю) та з подальшим перерахунком балансової вартості за правилами п. 5.9 згаданого Закону. Це стосується будь-яких матеріальних цінностей, призначених для використання в господарській діяльності платника податку понад 365 календарних днів, вартість яких не перевищує 1000 грн., і прямо встановлено абзацом другим п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток.

Оскільки в ситуації, що розглядається, підприємство в бухгалтерському обліку використовує метод нарахування амортизації «100 %», то в тому звітному періоді, в якому принтер передано в експлуатацію, його вартість відразу ж має бути віднесено до валових витрат і вона не підлягає обліку в залишках запасів на кінець звітного періоду (не наводиться у графі 5 рядка А7 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства) і відповідно виключається з подальшого перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Повернення товарів (а отже, і податкової малоцінки) регулюється

п. 5.10 Закону про податок на прибуток, який приписує в разі якщо після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів або права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів або валових витрат (балансової вартості основних фондів) у звітному періоді, в якому відбулася така зміна суми компенсації.

Простіше кажучи,

у періоді повернення податкової малоцінки (принтера) покупцю необхідно відкоригувати валові витрати, для чого вартість товару, поверненого продавцю, відображається зі знаком «-» за рядком 05.1 «зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)» декларації з податку на прибуток підприємства звітного (податкового) періоду повернення. Зауважте, якщо повернення товарів (податкової малоцінки) відбувається в одному звітному (податковому) періоді, то рядок 05.1 декларації з податку на прибуток підприємства не заповнюється: підсумкова сума валових витрат (тобто сума після коригувань) відображається в її рядку 04.1.

Варте уваги, що

при поверненні товару (податкової малоцінки) коригування в податковому обліку покупця обмежуються виключно рядком 05.1, тобто при розрахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів за п. 5.9 Закону про податок на прибуток сума повернення не показується у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 «Запаси, використані не в господарській діяльності» до декларації з податку на прибуток підприємства. Мало того, навіть якщо об’єкт, який виведено з експлуатації та підлягає поверненню постачальнику, раптом «затримається» на складі на кінець звітного періоду, то при відображенні його вартості в рядку 05.1 зі знаком «-» до графи 5 рядка А7 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації така балансова вартість потрапити не повинна, адже податковому обліку приросту (убутку) підлягають тільки витрати на придбання запасів, уключених до валових витрат платника податку. Інакше кажучи, з точки зору податкового обліку приросту (убутку) вплив вартості поверненого товару на перерахунок за п. 5.9 Закону про податок на прибуток слід розглядати на загальних підставах.

Повертаючи товар постачальнику підприємству-покупцю

необхідно відкоригувати податковий кредит з ПДВ у бік його зменшення. Обов’язок з надання покупцю розрахунку відкоригованого значення податку при поверненні товару згідно з п. 4.5 Закону про ПДВ покладено на постачальника. Покупець же на підставі отриманого розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додатку 2 до податкової накладної) товару зобов’язаний зменшити суму податкового кредиту за результатами податкового періоду, протягом якого проведено перерахунок, тобто за першою з подій: або на день повернення грошових коштів, або на момент повернення товару (лист ДПАУ від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117). Але такі дії покупець виконує, якщо він зареєстрований платником податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит при отриманні такого товару. Сума зменшення податкового кредиту покупцем відображається зі знаком «мінус» у рядку 16.2 «згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону» декларації з ПДВ. У цьому випадку разом із декларацією подається додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

Скориставшись даними, зазначеними в поставленому запитанні, наведемо кореспонденції рахунків з відображення

в обліку покупця описаних операцій.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума, грн.

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Придбання об’єкта податкової малоцінки

1

Проведено попередню оплату постачальнику за принтер

371

311

1140

950*

* У декларації з податку на прибуток підприємства ця сума відображається за рядком 04.1 у складі витрат на придбання товарів (робіт, послуг).

2

Відображено податковий кредит з ПДВ з вартості принтера (за наявності податкової накладної)

641

644

190

3

Оприбутковано принтер, отриманий від постачальника

153

631

950

4

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

190

5

Відображено залік заборгованостей

631

371

1140

6

Уведено в експлуатацію принтер

112

153

950

7

Нараховано амортизацію вартості принтера

93

132

950

Повернення об’єкта податкової малоцінки

1

Списано суму нарахованого зносу принтера

132

112

950

2

Відображено заборгованість постачальника в сумі первісної вартості принтера з одночасним визнанням доходу

377

719

950

-950*

* Вартість товару, поверненого продавцю, показується зі знаком «-» за рядком 05.1 декларації з податку на прибуток підприємства звітного (податкового) періоду повернення.

3

Відкориговано суму податкового кредиту з ПДВ (методом «червоне сторно»)

641

644

190

4

Віднесено на збільшення заборгованості постачальника суму ПДВ

377

644

190

5

Зараховано на поточний рахунок покупця грошові кошти, що надійшли від постачальника принтера в погашення заборгованості

311

377

1140

 

Тетяна Войтенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі