Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Зменшення ціни товару: облікові наслідки для покупця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Зменшення ціни товару: облікові наслідки для покупця

 

Підприємство за договором купівлі-продажу придбало товар. Після отримання товару, частину якого вже було реалізовано, відбувається зменшення ціни внаслідок надання постачальником знижки за дострокову оплату його вартості.

Як вплине на облік покупця зменшення ціни отриманого товару?

(м. Київ)

 

За цивільним законодавством ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. При цьому зміна ціни

в ході виконання договору допускається лише у випадках та на умовах, визначених самим договором або законом (ч. 2 ст. 632 ЦКУ), а от після виконання договору взагалі не дозволяється (ч. 3 ст. 632 ЦКУ). Докладніше про це див. статтю «Чи можливий перегляд ціни після виконання договору?» на с. 22.

Підписання додаткової угоди до договору про зменшення ціни товару спричиняє необхідність для покупця — платника податку на прибуток

зменшення суми валових витрат, первісно відображених при придбанні таких товарів на дату їх оприбуткування. Підставою до цього є норми п. 5.10 Закону про податок на прибуток, які при зміні суми компенсації за товари після їх продажу покупцю зобов’язують останнього відкоригувати валові витрати (докладніше про дати такого зменшення див. статтю «Відображаємо повернення товарів та передоплат в обліку податку на прибуток» на с. 4).

Зменшення ВВ

. Якщо оприбуткування товару та зниження його ціни (унаслідок надання тієї ж знижки продавцем) відбуваються в одному звітному періоді, тоді згорнутий результат (сума компенсації за отриманий товар, зменшена на величину знижки) валових витрат за операцією придбання товарів підлягає відображенню в рядку 04.1 «витрати на придбання товарів (робіт, послуг), крім визначених у 04.11» декларації з податку на прибуток підприємства за відповідний звітний період. У ситуації, коли ці події відбуваються в різних звітних періодах, сума отриманої знижки, на яку зменшуються валові витрати покупця, показується зі знаком «мінус» в рядку 05.1 «зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)» декларації, самі ж витрати на придбання цього товару — в її рядку 04.1.

Норми п. 5.9

. Не можна випускати з уваги при цьому вимоги п. 5.9 Закону про податок на прибуток про необхідність ведення податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів) на складах (у незавершеному виробництві, у залишках готової продукції), витрати на придбання яких уключаються до складу валових витрат підприємства. Тут усе залежатиме від того, значаться на складі покупця такі придбані товари на момент отримання знижки чи ні (продані, безоплатно передані тощо). Отже, якщо на кінець звітного періоду отримання знижки, придбані покупцем товари:

знято з обліку платника, тоді при веденні податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості запасів жодні коригування не здійснюються, тобто ні про яке заповнення графи 4 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства не йдеться;

значаться на складі (у незавершеному виробництві, у залишках готової продукції), то при заповненні графи 5 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства показується вартість товару, зменшена на величину наданої знижки, за умови, що вся партія товару знаходиться на складі, або частина її суми, що припадає на балансову вартість ще нереалізованих товарів, що знаходяться на складі.

ПДВ.

У ситуації, що аналізується, слідом за поставкою товару відбувається перегляд цін у бік зниження договірної вартості , а отже, його покупець повинен зменшити раніше відображений при придбанні податковий кредит з ПДВ у порядку, приписаному п. 4.5 Закону про ПДВ.

Простіше кажучи, на момент надання знижки покупець товару зменшує суму податкового кредиту з ПДВ на підставі отриманого від його постачальника розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної). У декларації з ПДВ сума такого зменшення податкового кредиту заноситься покупцем зі знаком «-» до рядка 16.2

«згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону» з одночасним заповненням розділу II додатка 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» до неї.

Бухгалтерський облік

. Подальше зменшення вартості придбаних товарів спричинить зміну і первісної вартості. Адже, як відомо, згідно з п. 9 П(С)БО 9 основною складовою первісної вартості запасів (одним із видів яких є товари) є суми, що сплачуються відповідно до договору постачальнику (продавцю). А оскільки сторони договору дійшли згоди про зменшення договірної вартості поставленого товару, внаслідок чого фактичні витрати покупця у зв’язку з таким придбанням будуть меншими, первісну вартість цього товару має бути зменшено на величину такої знижки. До речі, про те, що суми отриманих знижок віднімаються від ціни придбання товарів, яка, у свою чергу, формує їх первісну вартість, прямо зазначено в п. 2.2 Методрекомендацій № 2.

Слід зауважити, що описаний розвиток подій стосується ситуації, коли на момент отримання знижки товар ще знаходиться на складі покупця. А от у ситуації, коли товар

уже реалізовано його покупцем, підприємство — покупець повинно визнати суму такої наданої знижки іншим операційним доходом з відображенням за кредитом субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

А тепер розглянемо приклад.

Приклад.

На виконання договору купівлі-продажу підприємством отримано товар від постачальника договірною вартістю 54000 грн. (у тому числі ПДВ — 9000 грн.) з відстроченням платежу на два місяці. Договором передбачено: якщо покупець оплатить товар протягом місяця після його поставки, то надається знижка в розмірі 2 % первісної ціни. Покупець виконав умови договору, необхідні для отримання знижки.

На момент підписання додаткової угоди про перегляд ціни товару, первісно відображеної в договорі купівлі-продажу, частину партії придбаного товару обліковою вартістю 12600 грн. було реалізовано за 18000 грн. (у тому числі ПДВ — 3000 грн.).

Таким чином, сума наданої знижки з вартості товару дорівнює 1080 грн. (54000 грн. х 2 % : 100 %), у тому числі ПДВ — 180 грн. Відповідно величина знижки без ПДВ дорівнює 900 грн. (1080 грн. - 180 грн.), із неї припадає на вартість товару, що значиться на складі, 648 грн. (900 грн. х (54000 грн. - 9000 грн. - 12600 грн.) : 45000 грн.)), а реалізованого — 252 грн. (900 грн. х 12600 грн. : 45000 грн.).

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума, грн.

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Облік у покупця товару

1

Оприбутковано товар, отриманий від постачальника

281

631

45000

45000

2

Відображено податковий кредит з ПДВ з вартості товару (за наявності податкової накладної)

641

631

9000

3

Відображено дохід від реалізації частини партії придбаного товару

361

702

18000

15000

4

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ у складі вартості реалізованого товару

702

641

3000

5

Списано балансову вартість реалізованого товару

902

281

12600

— *

* Балансова вартість товарів підлягає включенню до складу валових витрат через механізм податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості запасів згідно з п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

6

Відображено фінансовий результат від реалізації частини партії придбаного товару

702

791

15000

791

902

12600

7

Зменшено первісну вартість товару, що значиться на складі (методом «червоне сторно»)

281

631

648

-648*

* При заповненні графи 5 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства балансова вартість товарів зазначається з урахуванням зменшення на суму знижки.

8

Відображено інший операційний дохід у сумі знижки з вартості реалізованого товару

631

719

252

-252

9

Відкориговано податковий кредит з ПДВ (методом «червоне сторно»)

641

631

180

10

Списано дохід на фінансовий результат

719

791

252

11

Проведено оплату постачальнику за товар

631

311

52920

 

Тетяна Войтенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі