Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повернення товару після переходу з єдиного податку на загальну систему оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення товару після переходу з єдиного податку на загальну систему оподаткування

 

Підприємство, будучи платником єдиного податку за ставкою 10 %, у березні 2010 року відвантажило покупцю товар та отримало за нього грошові кошти в оплату. З 1 квітня 2010 року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування та зареєструвалося платником ПДВ. У квітні 2010 року покупець має намір повернути товар підприємству, а підприємство поверне за нього гроші. Чи призводить у цій ситуації повернення товару до якихось наслідків в обліку єдиного податку та податку на прибуток?

(м. Ужгород)

 

Ні, не призводить.

Почнемо з того, що згідно зі

ст. 3 Указу № 727 об’єктом оподаткування у платника єдиного податку — юридичної особи є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). У свою чергу, у ст. 1 Указу № 727 передбачається, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Таким чином, будучи платником єдиного податку, підприємство зобов’язане нараховувати та сплачувати в установлені строки єдиний податок з виручки, отриманої від продажу товарів.

Єдиноподатник при поверненні покупцю грошових коштів, отриманих раніше за продані товари (уключених до виручки, що є базою обкладення єдиним податком),

має право зменшити в періоді такого повернення суму виручки від реалізації товарів та відобразити відповідну суму в рядку 7 Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою в наступному звітному періоді або в установленому порядку подати уточнюючий розрахунок. Такий висновок випливає з листа ДПАУ від 27.04.2006 р. № 4795/6/15-0416 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 71).

Однак, перейшовши з 01.01.2010 р. на загальну систему оподаткування, продавець набув статусу

платника податку на прибуток, тому відкоригувати суму отриманої виручки та суму нарахованого єдиного податку за період, в якому здійснено повернення грошових коштів покупцю, в описаному порядку не може, оскільки на момент виникнення підстав для коригування (повернення виручки) вже не є платником єдиного податку і не подає Розрахунок з єдиного податку за цей період.

Подавати уточнюючий розрахунок за період, в якому була отримана виручка, теж немає причин, оскільки в тому періоді були всі підстави для нарахування єдиного податку, таке нарахування не є помилковим і на момент повернення (немає помилки, яку можна виправити).

Не можна тут застосувати і спеціальну норму, передбачену

п. 5.10 Закону про податок на прибуток, що стосується перерахунку валових доходів або валових витрат у разі повернення товару, адже в цьому випадку продаж товару здійснювався єдиноподатником і дохід від нього до валових доходів не включався.

Тепер про долю

поверненого товару. Якщо цей товар було придбано підприємством у період перебування на єдиному податку, його вартість, природно, не було включено до валових витрат, і вона не брала участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток (адже у той час підприємство не було платником податку на прибуток), тому, на думку ДПАУ, після переходу суб’єкта господарювання на загальну систему оподаткування операція з повернення товару ніяк не зачепить його валових витрат та перерахунку за п. 5.9. Отже, у разі подальшого продажу поверненого товару в підприємства будуть валові доходи, але без валових витрат.

Інша справа, якщо повернений покупцем товар було придбано підприємством-продавцем ще

до його переходу на спрощену систему оподаткування, тобто в періоді, коли воно було платником податку на прибуток. У той час вартість такого товару було відображено у складі валових витрат підприємства і до переходу на єдиний податок вона брала участь у перерахунку за п. 5.9. Пізніше, на момент переходу із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку, залишки запасів для цілей перерахунку за п. 5.9 було обнулено (оскільки єдиноподатники такий перерахунок не здійснюють). Тепер же, коли підприємство повернуло собі статус платника податку на прибуток, у нього знову з’явилося право вести облік приросту (убутку) балансової вартості запасів, придбаних ще на загальній системі оподаткування. Це підтверджує й ДПАУ в листах від 06.02.2007 р. № 2169/7/15-0217* (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21) та від 29.03.2007 р. № 3046/6/15-0316.

* Хоча цей лист і втратив чинність, це зовсім не свідчить про зміну позиції ДПАУ щодо цього питання.

За таких обставин колишньому єдиноподатнику слід відобразити вартість поверненого товару у графі 3 «На початок звітного року» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток за півріччя 2010 року. Завдяки цьому повернений товар знову набуде валововитратного статусу.

Якщо до закінчення півріччя 2010 року товар не буде продано, його вартість потрапить у графу 5 «На кінець звітного періоду» таблиці 1 додатка К1/1, що не вплине ані на валові витрати, ані на валові доходи звітного періоду.

Далі про

ПДВ. У ситуації, що розглядається, продавцю доведеться відмовитися від виписування розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної) у порядку, передбаченому п. 4.5 Закону про ПДВ. Річ у тім, що зазначений пункт передбачає коригування раніше нарахованих податкових зобов’язань з ПДВ у разі зміни кількісних або вартісних показників поставлених товарів. У цій же ситуації продаж товару здійснювався неплатником ПДВ і податкові зобов’язання, зрозуміло, ним не нараховувалися, тому, хоча продавець зараз і є платником ПДВ, повернення товару від покупця не може супроводжуватися коригуванням податкових зобов’язань .

До відома: податківці заперечують проти коригування податкових зобов’язань при поверненні товару навіть у випадку, якщо на дату відвантаження товару продавець був зареєстрований платником ПДВ, потім був виключений з реєстру платників ПДВ, а на момент повернення товару від покупця він повторно зареєструвався платником ПДВ (див.

п. 3 розділу III листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 21).

Зауважимо, що на підприємстві в перехідний період можуть скластися й інші ситуації. Інформацію про них та про описану ситуацію для зручності наведемо в таблиці.

 

Податкові наслідки повернення товару в покупця,
який перейшов з єдиного податку на загальну систему оподаткування

№ з/п

Єдиний податок (10 %)

Загальна система оподаткування

подія

податкові наслідки

подія

податкові наслідки

1

2

3

4

5

1

Відвантажено товар та в оплату за нього отримано грошові кошти

Нараховано єдиний податок

Отримано від покупця повернений товар, покупцю повернено грошові кошти

1. Нарахована раніше сума єдиного податку не підлягає коригуванню.

2. Така операція не впливає ані на валові доходи, ані на валові витрати.

3. Повернений товар не бере участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, за винятком ситуації, коли цей товар було придбано ще до переходу на сплату єдиного податку, тобто коли продавець був платником податку на прибуток.

4. Податкові зобов’язання з ПДВ не коригуються

2

Відвантажено товар

Немає бази для обкладення єдиним податком

Отримано від покупця повернений товар

1. Така операція не впливає ні на валові доходи, ні на валові витрати.

2. Повернений товар не бере участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, за винятком ситуації, коли цей товар було придбано ще до переходу на сплату єдиного податку, тобто коли продавець був платником податку на прибуток.

3. Податкові зобов’язання з ПДВ не коригуються

3

Отримано передоплату за товар

Нараховано єдиний податок

Повернено покупцю суму передоплати

1. Нарахована раніше сума єдиного податку не підлягає коригуванню.

2. Така операція не впливає ані на валові доходи, ані на валові витрати.

3. Податкові зобов’язання з ПДВ не коригуються

4

Придбано товар

Операція не впливає на базу обкладення єдиним податком

Повернено товар продавцю, отримано грошові кошти від продавця за повернений товар

1. Така операція не впливає ні на валові доходи, ні на валові витрати.

2. Повернені товари не беруть участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

3. Податковий кредит з ПДВ не коригується

 

Ніна Костенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі