Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Які податкові наслідки повернення товару при переході із загальної системи оподаткування на єдиний податок

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Які податкові наслідки повернення товару при переході із загальної системи оподаткування на єдиний податок

 

Підприємство, перебуваючи у 2009 році на загальній системі оподаткування, придбало товар та оплатило його. З 1 січня 2010 року підприємство перейшло на сплату єдиного податку за ставкою 10 %. У березні 2010 року придбаний товар повернено продавцю та за нього отримано гроші. Чи слід покупцю після переходу на єдиний податок проводити в податковому обліку якісь коригування у зв’язку з поверненням товару?

(м. Запоріжжя)

 

Ні, не слід.

Придбаваючи товар для використання в господарській діяльності, підприємство, що було платником податку на прибуток, мало право включити його вартість до валових витрат згідно з

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток, а «вхідний» ПДВ за ним — до податкового кредиту відповідно до п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Якби повернення постачальнику придбаного товару відбулося в періоді перебування покупця на загальній системі оподаткування, йому слід було б здійснити такі коригування:

— зменшити валові витрати звітного періоду на вартість такого товару через рядок 05.1 декларації з податку на прибуток (

п. 5.10 Закону про податок на прибуток);

— виключити з податкового кредиту суму «вхідного» ПДВ за таким товаром через рядок 16.2 декларації з ПДВ (

п. 4.5 Закону про ПДВ).

Однак покупець повернув товар постачальнику, уже перебуваючи на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 10 %. Чи виникають які-небудь податкові наслідки в цьому випадку? Давайте з’ясуємо.

Почнемо з

єдиного податку. При поверненні неякісного товару продавцю та отриманні грошових коштів за нього після переходу на сплату єдиного податку підприємство не є продавцем цього товару, у зв’язку з цим не повинно включати такі отримані (повернені продавцем) грошові кошти до бази обкладення єдиним податком. Підтвердження тому знаходимо в консультаціях фахівців ДПАУ, опублікованих у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 22, с. 34 та 2007, № 44, с. 26.

Тепер щодо

податку на прибуток. На момент повернення товару підприємство-покупець платником податку на прибуток уже не є, воно набуло іншого статусу — платника єдиного податку, тому в цьому випадку не повинно виключати вартість поверненого товару з раніше відображених валових витрат (нагадаємо, це роблять тільки платники податку на прибуток згідно з п. 5.10 Закону про податок на прибуток). Та в цьому й немає необхідності. Так, ще в період перебування підприємства на загальній системі оподаткування вартість придбаного товару, відображена у складі валових витрат, брала участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, а на момент переходу із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку залишки запасів для цілей перерахунку за п. 5.9 були обнулені (адже єдиноподатники такий перерахунок не здійснюють).

І нарешті про

ПДВ. При поверненні товару на постачальника, який виписав при поставці такого товару податкову накладну (за першою подією), покладається обов’язок з надання покупцю розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної) згідно з п. 4.5 Закону про ПДВ.

Але покупець після переходу на єдиний податок за ставкою 10 %

втратив статус платника ПДВ, тому не може відкоригувати раніше відображений податковий кредит. Утім, єдиноподатнику таке коригування проводити не потрібно ще й з тієї причини, що при скасуванні реєстрації платника ПДВ він мав нарахувати податкові зобов’язання на умовно продані залишки товарів згідно з п. 9.8 Закону про ПДВ.

Таким чином, збільшивши валові витрати та податковий кредит при придбанні товару,

після переходу на єдиний податок підприємство не коригує їх, оскільки не є платником податку на прибуток та ПДВ.

Аналогічні податкові наслідки очікують покупця й у ситуації, коли він, перебуваючи на загальній системі оподаткування, перераховує постачальнику аванс, який повертається йому після переходу на сплату єдиного податку, а також у разі отримання товару (без оплати) на загальній системі оподаткування та його повернення після переходу на єдиний податок.

Для наочності інформацію про податкові наслідки повернення товару у покупця, який перейшов на сплату єдиного податку, наведемо в таблиці.

 

Податкові наслідки повернення товару у покупця,
який перейшов із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку

Загальна система оподаткування

Єдиний податок (10 %)

подія

податкові наслідки

подія

податкові наслідки

Придбано товар

1. Збільшено валові витрати.

2. Збільшено податковий кредит на суму «вхідного» ПДВ

Повернено товар продавцю, отримано грошові кошти від продавця за повернений товар

1. Отримані грошові кошти не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та не включаються до бази обкладення єдиним податком.

2. Валові витрати не коригуються.

3. Податковий кредит з ПДВ не коригується

 

Ніна Костенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі