Теми статей
Обрати теми

Про скасування окремих пунктів Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні

Редакція ПБО
Розпорядження від 23.12.2009 р. № 1689-

Про скасування окремих пунктів Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні

Розпорядження від 23 грудня 2009 р. № 1689-р

 

Скасувати пункти 26.8 — 26.11, 26.14, 26.18, 26.21, 26.22, 26.26 — 26.32, 26.34 і 26.35 Переліку

продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затвердженого наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 1 лютого 2005 р. № 28 (із змінами).

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко



коментар редакції

Скасування обов’язкової сертифікації харчових продуктів

Завдання зі скорочення переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації, поставлено перед держорганами, насамперед, перед Держспоживстандартом, давно (див. п. 281 Протоколу про вступ України до СОТ, Концепцію розвитку технічного регулювання та споживчої політики у 2006 — 2010 роках, Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності, схвалену Указом Президента України від 03.09.2007 р. № 816/2007).

У результаті внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, який затверджено наказом Держспоживстандарту від 01.02.2005 р. № 28, з нього

виключено більшу частину харчових продуктів. Це, зокрема, тверді та напівтверді сири, вершкове масло, маргарини, рослинна олія, розфасована у споживчу тару місткістю не більше ніж 10 кг, шоколадні та глазуровані шоколадною глазур’ю цукерки зі строком зберігання не менше ніж 30 діб, консерви, соки та рослинні (фруктові, овочеві, з дерев) напої, мінеральні води, безалкогольні напої, штучно мінералізовані води, концентрати напоїв зі строком придатності для споживання не менше 30 діб, напівкопчені та варено-копчені ковбаси зі строком зберігання не менше 30 діб, сирокопчені та сиров’ялені ковбаси, продукти зі свинини, яловичини, м’яса інших тварин, сиров’ялені, сирокопчені зі строком зберігання не менше 30 діб, м’ясні та м’ясо-рослинні консерви, чай, натуральна кава, рибні та рибо-рослинні консерви, а також консерви з морепродуктів, у тому числі ікра, солона, в’ялена та копчена риба зі строком споживання більше 30 діб.

Слід звернути увагу, що,

як і раніше, потребують обов’язкової сертифікації продукти дитячого харчування та алкогольні напої.

Водночас, суб’єкти господарювання не позбавляються можливості подати виключені з переліку тих, що підлягають обов’язковій сертифікації, продукти

для добровільного проходження сертифікації.

Залишається незрозумілим, чому зміни, що коментуються, було внесено не наказом Держспоживстандарту, а актом Кабміну, причому в формі розпорядження замість постанови.

Розпорядження набрало чинності з моменту прийняття, тобто діє з 23.12.2009 р., хоча цей акт було опубліковано тільки 22.03.2010 р. Річ у тім, що Закон України «Про Кабінет Міністрів України» від 16.05.2008 р. № 279-VI дійсно допускає набуття чинності розпорядженнями уряду з моменту їх прийняття (на відміну від постанов, які обов’язково має бути опубліковано), однак при цьому передбачає, що вони не повинні мати нормативного (загального) характеру, а можуть прийматися тільки з організаційно-розпорядчих чи інших поточних питань. У цьому ж випадку мало місце питання саме нормативного характеру. Але, як виглядає, це навряд чи стане перешкодою для скорочення переліку продуктів, що підлягають обов’язковій сертифікації.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі