Теми статей
Обрати теми

Щодо нумерації податкових накладних

Редакція ПБО
Лист від 18.03.2010 р. № 2700/6/16-1515-26

Щодо нумерації податкових накладних

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.03.2010 р. № 2700/6/16-1515-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист

<...> щодо порядку заповнення податкової накладної і повідомляє.

Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом ДПА України від 30.05.97 № 165 «Про затвердження форми податкової накладної та порядку її заповнення» (далі — Порядок № 165).

Згідно з пунктом 3 Порядку № 165 порядковий номер податкової накладної відповідає порядковому номеру реєстру отриманих та виданих податкових накладних. При складанні податкової накладної

філією чи структурним підрозділом платника податку порядковий номер податкової накладної встановлюється з урахуванням присвоєного коду (номера, шифру) і визначається числовим значенням через дріб. У чисельнику номера податкової накладної проставляється порядковий номер, а в знаменнику — код (номер, шифр).

Відповідно до пункту 19 Порядку № 165 у разі, якщо база оподаткування визначається виходячи із звичайних цін і перевищує суму поставки товарів (послуг), визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну, продавець виписує дві податкові накладні: одну — на суму, виходячи з фактичної ціни поставки, другу — на суму

перевищення звичайної ціни над фактичною. Номер податкової накладної, яка виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, повинен через дріб містити позначку «ЗЦ». Така податкова накладна покупцю не надається; усі примірники таких податкових накладних зберігаються у продавця.

Таким чином,

діючий порядок нумерації податкових накладних установлено за принципом повної чисельної послідовності натуральних чисел, тобто: 1, 2, 3, 4 тощо, а застосування інших принципів нумерації не передбачено (за винятком випадків, передбачених пунктами 3 та 19 Порядку № 165).

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Номер податкової накладної: зона підвищеної уваги

Здавалося б, перед нами нічим не примітний лист, що роз’яснює порядок нумерації податкових накладних. Однак не виключено, що його висновки використовуватимуться при перевірках як аргумент для виключення зі складу податкового кредиту сум ПДВ, підтверджених неправильно пронумерованими податковими накладними.

Проблема полягає в такому. Трапляється, постачальники використовують у номері податкових накладних різні

літери, а також символи (дефіси, дроби тощо). ДПАУ зазначає, що є тільки два випадки, в яких при виписуванні податкових накладних можна відійти від принципу «повної чисельної послідовності натуральних чисел» (хоча в такому вигляді цей принцип у Законі про ПДВ відсутній). Покупця (тобто особа, яка претендує на податковий кредит) стосується лише ситуація виписування податкової накладної філією (коли згідно з діючими правилами в номері податкової накладної використовується знак дробу «/»).

Інакше кажучи,

уключення будь-яких літер чи символів до номера податкової накладної чинне законодавство не передбачає. Саме цього висновку доходить ДПАУ, не зазначаючи про наслідки порушення цього принципу. Однак, пам’ятаючи про давнішню історію, що мала місце щодо використання скороченого найменування підприємства, мимоволі доводиться «дути на воду» та замислитися — чи не почнуть тепер податківці на місцях повсюдно «викошувати» податковий кредит за податковими накладними, що містять у номері будь-які інші символи, крім чисел (причому натуральних, тобто цілих).

Є всі підстави побоюватися таких проявів зайвої принциповості. Наприклад, подібне питання ставилося перед ДПА в м. Києві. Відповідь розміщена на її офіційному сайті (http://www.kyivsta.gov.ua) та зводиться до того, що податкові накладні, які містять у своєму номері літери,

не дають права на податковий кредит.

Незважаючи на те що ми завжди говорили про необхідність нумерації податкових накладних виключно в цілих числах, позицію ДПА в м. Києві щодо

наслідків порушення цього правила категорично не поділяємо. Як доказ укотре можна звернутися до судової практики на рівні ВСУ, яка свідчить про те, що незначні порушення не роблять податкову накладну недійсною — головне, щоб можна було ідентифікувати постачальника (див. постанову ВСУ від 06.12.05 № 21-105сво05 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 44). Очевидно, що такого роду неточності в нумерації накладної не є перешкодою на шляху такої ідентифікації.

Більше того, ВАСУ неодноразово (див. наприклад, постанову від 17.01.08 р. № К-13263/06, ухвалу від 02.10.07 р. № К-25086/06) стверджував, що сама по собі

відсутність у податковій накладній одного лише номера не може бути підставою для позбавлення платника податку права на податковий кредит. Зрозуміло, що неточність у нумерації є «меншим злом» порівняно з повною відсутністю номера, тому в цьому випадку тим більше є всі підстави для позитивного вирішення питання.

Як би там не було, рекомендуємо звертати увагу постачальників на такі порушення та за можливістю вимагати надання правильно заповнених податкових накладних, щоб не давати приводу податковим органам для причіпок під час перевірок.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі