Теми статей
Обрати теми

Щодо контролю за дотриманням норм Закону України від 21.01.2010 р. № 1824

Редакція ПБО
Лист від 15.03.2010 р. № 5195/7/32-0117

Щодо контролю за дотриманням норм Закону України від 21.01.2010 р. № 1824

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.03.2010 р. № 5195/7/32-0117

 

Верховною Радою України 21 січня 2010 року був прийнятий Закон України за № 1824 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» (далі — Закон України № 1824). Закон України № 1824 набрав чинності з моменту його опублікування в офіційному друкованому виданні «Голос України» № 24 від 11 лютого поточного року, крім, підпункту 6 пункту 1 та підпункту 3 пункту 3 розділу I цього Закону щодо заборони продажу тютюнових виробів у споживчих упаковках, що містять менше 20 сигарет, які набирають чинності з 1 січня 2011 року, а також, абзаців четвертого — дванадцятого підпункту 3 пункту 1 та підпункту 2 пункту 3 розділу I цього Закону, які набирають чинності через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про затвердження малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм) для додаткових медичних попереджень.

Законом України № 1824 вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та до законів України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Зазначений Закон спрямований на обмеження споживання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів

. З цією метою Законом затверджено нові терміни «слабоалкогольні напої», «пиво» та «пиво безалкогольне».

Дія зазначеного закону не вносить змін щодо отримання нових дозвільних документів

для здійснення виробництва та продажу пива (ліцензії на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю не видається, так як пиво не відноситься до алкогольних напоїв).

Цим нормативним актом розширюються обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів, зокрема, забороняється

їх продаж у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); у торгових автоматах; у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту тощо.

Законом вноситься заборона

на продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам до 18 років, також забороняється споживання пива (крім безалкогольного) та слабоалкогольних напоїв: у закладах охорони здоров’я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; у громадському транспорті; на зупинках транспорту, у підземних переходах; у закладах культури; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); у ліфтах і таксофонах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках: у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ.

Законом забороняється

куріння тютюнових виробів: у ліфтах і таксофонах; закладах охорони здоров’я; навчальних та освітньо-виховних закладах; на дитячих майданчиках, спортивних майданчиках; у під’їздах житлових будинків; підземних переходах та у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення).

Також забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:

1) у закладах громадського харчування;

2) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

3) у приміщеннях закладів культури;

4) у приміщеннях закритих спортивних споруд;

5) у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності.

На час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть

заборонити або обмежити споживання пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та куріння тютюнових виробів.

Зазначеним Законом внесено ряд змін до статті 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», якими передбачено підвищення

штрафних санкцій за порушення вимог статті 153 в частині обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів у розмірі 6800 гривень, а також, введено штрафні санкції у розмірі 3400 гривень за не обладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації, передбаченої статтею 152 Закону № 481 від 19 грудня 1995 року.

Крім того, абзац тринадцятий частини другої статті 17 Закону № 481 викладено у новій редакції, якою передбачено, що у разі оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни, на такі напої встановлюється штрафна санкція у розмірі

100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 1000 гривень.

У попередній редакції абзацу тринадцятого частини другої статті 17 Закону № 481 не було передбачено відповідальності за порушення мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін у разі оптової або роздрібної торгівлі вином, хоча мінімальні ціни на вино були встановлені раніше постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 року № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва».

Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначену інформацію до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів для використання в роботі та забезпечити контроль за дотриманням відповідних норм Закону України від 21 січня 2010 року № 1284.

 

Перший заступник голови О. Буханевич



коментар редакції

Обмеження на продаж пива

Лист, що коментується, має радше інформаційний, ніж аналітичний характер: у ньому ДПАУ знайомить суб’єктів господарювання з

вимогами до порядку та умов реалізації пива, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які з набуттям чинності 11.02.2010 р. Законом України від 21.01.2010 р. № 1824-VI посилилися.

Нагадаємо: півроку тому парламент уже вживав заходів з метою запобігання негативному впливу на здоров’ї населення

тютюнових виробів (аналіз відповідних законодавчих змін див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 64, с. 31). На черзі боротьба з іншим негативним явищем — зловживанням алкогольними та слабоалкогольними напоями, а також пивом (крім безалкогольного).

Щоб чітко окреслити сферу дії обмежень, що вводяться, парламент уключив до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP визначення

пива як насиченого діоксидом вуглецю пінистого напою, отриманого під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203. У Законі також наведено поняття «слабоалкогольний напій» та «безалкогольне пиво».

Проте, оскільки

пиво не включене до числа алкогольних напоїв, чимало вимог Закону № 481 на діяльність з його виробництва та реалізації, як і раніше, не поширюються. Це, зокрема, вимоги про необхідність отримання ліцензії на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю пивом, про сплату акцизного збору, маркування алкогольних виробів тощо.

Звернемо увагу на

найбільш істотні зміни:

1. Обмеження, які раніше було встановлено щодо вживання алкогольних напоїв, тепер також поширюються на вживання у громадських місцях пива та слабоалкогольних напоїв. Зокрема, ідеться

про заборону їх розпивання у транспорті (її тепер також доповнено забороною на вживання алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива на зупинках транспорту та в підземних переходах), у закладах охорони здоров’я, навчальних та освітньо-виховних установах, закладах культури, у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі), у ліфтах та таксофонах, на дитячих та спортивних майданчиках, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

2. Раніше діючі обмеження щодо продажу алкогольних напоїв, зокрема

заборона на їх реалізацію особам, які не досягли 18 років, після внесення змін, про які ДПАУ повідомляє в листі, що коментується, застосовуються також і до продажу пива та слабоалкогольних напоїв. У зв’язку з цим передбачено норму, згідно з якою продавець пива, алкогольних або слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів зобов’язаний отримати в особи, яка їх купує, паспорт чи інший документ, що підтверджує вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення ним 18-річного віку. Якщо покупець відмовляється пред’явити відповідний документ, продаж йому такої продукції заборонено.

3.

Запроваджено заборону на продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби.

4. Сільські, селищні, міські ради наділені повноваженням у межах відповідної адміністративної території під час проведення масових заходів забороняти або обмежувати продаж та вживання пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продаж та куріння тютюнових виробів.

5. За порушення вимог, що обмежують можливість продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів на суб’єктів господарювання може бути накладено

штраф, розмір якого збільшено з 1700 до 6800 грн. Крім того, за необладнання в передбачених законом випадках спеціально відведених для куріння місць застосовується штраф у розмірі 3400 грн.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі