Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Придбали джерело іонізуючого випромінювання? — Сплатіть екозбір

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбали джерело іонізуючого випромінювання? — Сплатіть екозбір

 

Чи сплачують суб’єкти господарської діяльності збір за забруднення навколишнього природного середовища за джерело іонізуючого випромінювання?

(м. Донецьк)

 

Як відомо, з 1 січня 2009 року збір за забруднення навколишнього природного середовища справляється в тому числі за:

— утворення радіоактивних відходів (уключаючи ті, що вже накопичилися);

— тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками (

ст. 44 Закону № 1264).

Це зумовило розширення кола платників збору за рахунок

суб’єктів господарювання, які:

утворюють радіоактивні відходи (уключаючи вже накопичені), зокрема, це експлуатуючі організації ядерних установок атомних електростанцій та інші суб’єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії, перелік яких визначається Кабміном;

— тимчасово зберігають радіоактивні відходи понад установлений термін, зокрема, це виробники радіоактивних відходів.

Щодо суб’єктів господарської діяльності, які придбавають джерела іонізуючого випромінювання, то вони також уключаються до числа платників екозбору. Підтверджує це і

п. 4 Порядку № 303. У ньому, зокрема, зазначено, що суб’єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії (крім експлуатуючих організацій атомних електростанцій), перелік яких визначено в установленому порядку, обчислюють суму збору пропорційно обсягу та активності радіоактивних матеріалів щокварталу наростаючим підсумком з початку звітного року, що сплачується в загальному розмірі 10 % вартості кожного джерела іонізуючого випромінювання, яка визначається з дати придбання цього джерела .

Тільки майте на увазі, що вимога про сплату збору за джерела іонізуючого випромінювання поширюються на тих із них,

придбання яких відбулося після 30 квітня 2009 року (коли вже набули чинності зміни, унесені постановою КМУ від 24.04.2009 р. № 391 до Порядку № 303). А от за іонізуючі джерела випромінювання, придбані до зазначеного строку, збір сплачувати не потрібно. На це звертали увагу і представники головного податкового відомства в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 40, с. 24.

Нагадаємо: платники екозбору, що справляється за утворення радіоактивних відходів (уключаючи вже накопичені) та тимчасове зберігання радіоактивних відходів, а також за придбані джерела іонізуючого випромінювання, мають подавати податкові розрахунки збору. На жаль, звітної форми зі збору за радіоактивні відходи, в якій ураховувалися б минулорічні зміни законодавства, досі немає. Тому платники збору вимушені застосовувати форму податкового розрахунку, доведену

листом ДПАУ від 22.07.2009 р. № 15383/7/15-0617. До речі, нещодавно про це повідомляла сама ДПАУ в листі від 11.02.2010 р. № 2723/7/15-0817 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 17.

 

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі