Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток за І квартал: індексація ОФ, знижені норми амортизації, перенесення збитків тощо

Редакція ПБО
Стаття

Декларація з податку на прибуток за І квартал: індексація ОФ, знижені норми амортизації, перенесення збитків тощо

 

Наближається строк подання декларації з податку на прибуток за І квартал 2010 року. Тому платникам податків уже зараз слід пригадати про деякі важливі моменти, які має бути враховано при складанні цієї форми звітності. Про ці моменти йтиметься у запропонованій статті.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон № 1814

— Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки літакобудівної промисловості в Україні» від 20.01.2010 р. № 1814-VI.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Наказ № 143

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми декларації з податку на прибуток підприємства та Порядку її складання» від 29.03.2003 р. № 143.

 

Подаємо декларацію у строк

Декларація з податку на прибуток подається всіма платниками цього податку незалежно від того, виникло в них у звітному періоді податкове зобов’язання чи ні.

Декларацію складають за формою та відповідно до Порядку, затвердженими

наказом № 143. Хоча деякі платники податків звітують про отриманий прибуток за іншими формами, а саме:

— неприбуткові організації — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 233;

— страховики — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 31.03.2003 р. № 146;

— банки — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 31.03.2003 р. № 148;

— особи, які ведуть облік результатів спільної діяльності, — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 30.09.2004 р. № 571.

Декларація з податку на прибуток складається із заголовної, двох основних частин та додатків. Квартальна декларація містить 7 додатків (К1 — К7). Хоча, якщо відповідні цим додаткам рядки декларації не заповнюються, подавати їх не потрібно, тобто

додатки з прокресленнями не подаються.

Нагадаємо: згідно з

п.п. «б» п.п. 4.1.4 Закону № 2181 граничний строк подання квартальної декларації з податку на прибуток становить 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду.

Для декларації за І квартал 2010 року такий 40-денний строк припадає на 10 травня (понеділок). Однак, оскільки у 2010 році святковий день 9 травня збігається з неділею, наступний за ним день 10 травня є вихідним днем. Тому з урахуванням перенесень, передбачених

п.п. 4.1.5 Закону № 2181, декларацію з податку на прибуток за І квартал 2010 року має бути подано не пізніше 11 травня 2010 року.

За бажанням платника податків декларацію може бути направлено податковому органу й

поштою (див. п.п. 4.1.7 Закону про податок на прибуток). Зробити це слід не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації. Деталі такого способу подання декларації розглянуто у статті « Як подати податкову звітність без відвідування податкової інспекції» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 23).

Сплатити податкове зобов’язання, відображене в декларації за І квартал 2010 року, слід

не пізніше 20 травня 2010 року.

Нагадаємо: новостворені платники податків, які утворилися

в середині І кварталу 2010 року, за підсумками І кварталу не повинні звітувати з податку на прибуток — уперше свою декларацію вони подадуть тільки за півріччя 2010 року (див. п. 11.1 Закону про податок на прибуток).

А от для платників податків, які реєструються в

четвертому кварталі 2009 року, закінченням першого звітного періоду з податку на прибуток буде саме закінчення І кварталу 2010 року, тому їм слід своєчасно підготувати прибуткову декларацію на відповідну дату.

 

Приймаємо рішення про застосування знижених норм амортизації

Відомо, що основні фонди в податковому обліку поділяються на

чотири групи і для кожної з них п.п. 8.6.1 Закону про податок на прибуток передбачено свої норми амортизації*.

* Нагадаємо, що Законом № 1814 з І кварталу 2010 року запроваджено бонусну амортизацію. Однак порядок її застосування на сьогодні викликає чимало запитань. Сподіваємося, що невдовзі вони знайдуть своє роз’яснення.

Разом із тим, платник податків може прийняти рішення про застосування

інших норм амортизації, що не перевищують розміру підвищених норм, передбачених для нових основних фондів. Нагадаємо: підвищені норми амортизації для нових основних фондів запроваджено з 1 січня 2004 року.

Найчастіше знижені норми амортизації вибирають платники податків, які мають намір позбавити себе від додаткового клопоту з розподілом витрат на поліпшення основних фондів та намагаються зменшити податкові збитки в декларації з податку на прибуток.

Якщо ви вирішили з 1 січня 2010 року почати застосовувати чи продовжувати застосовувати

знижені норми амортизації, тобто нижче встановлених п.п. 8.6.1 Закону про податок на прибуток, майте на увазі, що таке рішення повинно бути:

— прийнято

до початку звітного податкового року.

— доведено до відома податкового органу

разом з поданням декларації з податку на прибуток за І квартал такого звітного податкового року. Отже, до податкового органу разом із декларацією з податку на прибуток за І квартал 2010 року (не пізніше 11 травня) має бути подано заяву про застосування знижених норм амортизації.

Майте на увазі, що знижені норми амортизації встановлюються платником податків

на рік, застосовуються з початку року та їх розмір не може бути змінено протягом такого року.

Правом на застосування знижених норм амортизації можуть скористатися й «новачки» —

підприємства, що зареєстровані в четвертому кварталі (жовтні — грудні) 2009 року та встигли на початку діяльності — протягом неповного початкового періоду роботи до 01.01.2010 р. (тобто періоду реєстрації), що входить до першого звітного періоду — придбати основні фонди. Тобто в разі придбання основних фондів в такі строки (введення в експлуатацію об’єктів групи 1 або оприбуткування об’єктів груп 2 — 4), у платника податків станом на початок наступного повноцінного календарного кварталу роботи (що входить до першого звітного періоду), а саме на 01.01.2010 р., уже буде сформовано їх балансову вартість. А отже, він матиме законне право на амортизацію основних фондів у такому розрахунковому кварталі.

Таким чином, подаючи

першу декларацію з податку на прибуток (у цьому випадку за І квартал 2010 року), підприємство має право врахувати в ній амортизаційні відрахування, нараховані за перший повний календарний (розрахунковий) квартал роботи, що входить до складу такого першого звітного періоду (до речі, такий самий порядок нарахування амортизації справедливий і для основних фондів, які на момент реєстрації вже були у платника податків, наприклад, були внесені до його статутного фонду). Такі роз’яснення надано в листі ДПАУ від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217. А докладніше ці питання розглянуто у статті «Новостворені підприємства: важливі організаційно-податкові моменти новачкам» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 88).

 

Проводимо індексацію основних фондів на 1 січня 2010 року

Згідно з

п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток платники податків усіх форм власності мають право провести за підсумками попереднього року індексацію балансової вартості груп своїх основних фондів та нематеріальних активів станом на початок першого кварталу наступного року (тобто на 01.01.2010 р.) на коефіцієнт індексації Кі, який визначається за формулою:

Кі = [І(а-1) - 10] : 100

,

де

І(а-1) — індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація.

За даними Держкомстату, індекс інфляції за 2009 рік становив

112,3 %, що дозволяє провести індексацію у 2010 році.

Таким чином, коефіцієнт для проведення індексації у 2010 році дорівнює

1,023 [(112,3 - 10) :: 100].

Нова балансова вартість (з урахуванням індексації) відображається в графі 3 «Балансова вартість на початок розрахункового кварталу» таблиці 2 «Розрахунок амортизаційних відрахувань» додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток

за I квартал 2010 року.

Увага «

новачкам», тобто новоствореним платникам податку на прибуток, узятим на податковий облік протягом четвертого календарного кварталу 2009 року! Зважаючи на думку працівників ДПАУ, опубліковану в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 20, с. 46, такі платники у 2010 році не матимуть права на індексацію основних фондів, оскільки станом на початок першого звітного періоду 2010 року сукупна балансова вартість усіх груп основних фондів у таких платників дорівнює нулю.

Платникам податків, які мають намір провести

вибіркову індексацію основних фондів (наприклад, проіндексувати тільки якийсь один об’єкт основних фондів або тільки одну групу), слід урахувати, що механізм індексації, прописаний у п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток, цього не передбачає. У цьому підпункті йдеться про індексацію груп основних фондів (у множині без будь-яких застережень), отже, індексувати, на нашу думку, слід усі групи основних фондів, або не проводити індексацію зовсім.

Майте на увазі: якщо станом на 01.01.2010 р. у підприємства основні фонди групи 1

знаходяться на консервації, воно не повинне їх індексувати. Це пов’язане з тим, що згідно з п.п. 8.4.5 Закону про податок на прибуток консервація об’єкта основних фондів групи 1 супроводжується виведенням його з експлуатації і балансова вартість цього об’єкта на початок наступного кварталу після такого виведення прирівнюється до нуля. Отже, індексувати просто нема чого.

А от з об’єктами основних фондів груп 2 — 4 простіше. При переведенні їх на консервацію жодних змін в обліку з податку на прибуток

не відбувається — балансова вартість таких груп не змінюється, тому їх можна індексувати.

Зауважимо: якщо платник податків з будь-яких причин

не проіндексує основні фонди в першому кварталі звітного податкового року (тобто станом на початок першого кварталу — на 01.01.2010 р.), він не зможе в наступних звітних періодах (півріччя, 3 квартали, рік) провести індексацію та показати це в декларації як виправлення помилки.

І ще один момент: від проіндексованої балансової вартості слід відштовхуватися

при розрахунку 10 % ремонтного ліміту на 2010 рік за правилами п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток та при нарахуванні амортизації за І квартал 2010 року. Це пов’язане з тим, що згідно з п.п. 8.3.2 цього Закону балансова вартість групи основних фондів на початок кожного розрахункового кварталу визначається виходячи з величини балансової вартості відповідної групи основних фондів на початок кварталу, який передував розрахунковому, з урахуванням всіх її змін, передбачених зазначеним Законом, протягом такого передування розрахунковому кварталу. Аналогічну думку висловлено в консультації фахівця ДПАУ, опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 35, с. 60.

Розраховуємо 10 % ремонтнийліміт на 2010 рік

Відповідно до

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток платники податків мають право протягом звітного періоду віднести на валові витрати будь-які витрати, пов’язані з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, у тому числі витрати на поліпшення орендованих основних фондів, у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду.

Якщо вартість ремонту перевищує 10 %, сума перевищення розподіляється пропорційно сумі фактично понесених платником податків витрат на поліпшення основних фондів груп 2, 3, 4 або окремих об’єктів основних фондів групи 1 та збільшує балансову вартість основних фондів відповідних груп або окремих об’єктів основних фондів групи 1 станом на початок наступного розрахункового кварталу.

Підкреслимо, що застосування 10 % ремонтного ліміту — це

право, а не обов’язок платника податків.

Величина 10 % ремонтного ліміту визначається

на весь рік (оскільки початком звітного періоду вважається 1 січня звітного податкового року) та для всіх груп основних фондів. Отже, якщо в якомусь кварталі звітного року сума витрат на ремонт перевищує граничну величину, то в подальших періодах звітного року права на валові витрати підприємство вже не матиме.

Тут слід урахувати декілька моментів.

1.

Хоча розрахований 10 % ліміт поширюється на витрати на ремонт як власних, так і орендованих основних фондів, вартість отриманих в оренду об’єктів основних фондів не збільшує балансову вартість відповідних груп основних фондів. Відповідно вартість орендованих об’єктів не враховується при розрахунку 10 % ліміту для відображення ремонтних витрат.

2.

Якщо підприємство до 01.01.2010 р. прийняло рішення про консервацію належного йому об’єкта основних фондів групи 1, воно не повинно враховувати його при розрахунку 10 % ремонтного ліміту на 2010 рік.

3.

Новостворені платники податків (зареєстровані у 2010 році) не можуть скористатися ремонтними нормами п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток. Це пов’язано з тим, що на початок першого звітного періоду (і будь-якого з наступних звітних періодів 2010 року) сукупна балансова вартість усіх груп основних фондів у таких платників податків дорівнює нулю.

Це саме стосується і платників, узятих на податковий облік

протягом четвертого кварталу 2009 року. Адже початок їх першого звітного періоду визначається як дата, на яку припадає взяття їх на податковий облік, а оскільки на цю дату в податковому обліку платників величина сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів дорівнює нулю, то протягом як першого звітного періоду, який закінчується останнім днем I кварталу 2010 року, так і всього 2010 року, платники не мають права на створення та використання 10 % ремонтного ліміту. Підтвердження тому знаходимо в консультації працівників податкового відомства, опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 100, с. 61, а також у листі ДПАУ від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 56.

4.

Підприємства, які до 01.01.2010 р. перебували на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку, а з 01.01.2010 р. перейшли на загальну систему оподаткування, протягом 2010 року можуть для відображення у складі валових витрат витрат на ремонт наявних у них основних фондів скористатися положеннями п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток.

При цьому, якщо основні фонди було придбано платником податків ще

до переходу на єдиний податок (тобто в період перебування на загальній системі оподаткування), їх балансова вартість з метою розрахунку 10 % ремонтного ліміту визначається як залишкова вартість на момент повернення на загальну систему оподаткування за даними бухгалтерського обліку за умови, що витрати на придбання основних фондів було понесено платником податків і такі фонди використовуються в його господарській діяльності (див., зокрема, запитання 11 листа ДПАУ «Відповіді на запитання платників податку щодо податкового обліку та порядку нарахування амортизації» від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83 та консультацію, опубліковану в тижневику «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2009, № 11, с. 9).

А от якщо основні фонди підприємство придбало (самостійно виготовило)

у період роботи на єдиному податку, балансова вартість таких основних фондів, що зараховуються до відповідних груп, приймається такою, що дорівнює їх залишковій вартості, яка визначається розрахунково, — за податковими нормами амортизації (див. консультацію фахівців ДПАУ, опубліковану в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 96, с. 44). Отже, податківці погоджуються з можливістю нарахування податкової амортизації щодо основних фондів, придбаних (споруджених) в єдиноподатний період, але для цього в цілях оподаткування пропонують здійснити перерахунок їх залишкової вартості (тобто відшукати відправну суму для розрахунку податкової амортизації — вартість, що амортизується) «податковим» способом — перерахувавши її за правилами податкового обліку та із застосуванням податкових норм.

Суб’єкти, які набули (або повернули собі) з 1 січня 2010 року статус платників податку на прибуток, можуть присвоїти основним фондам податково-прибутковий статус із цієї дати,

відобразивши їх у графі 3 таблиці 2 та у графі 3 таблиці 3 додатка К1/1 до декларації за І квартал 2010 року.

 

Переносимо до декларації за І квартал збитки минулих звітних періодів

Загальне правило перенесення збитків.

У підприємств, що спрацювали в попередньому податковому році зі збитком, є можливість уключити суму таких збитків (з урахуванням амортизаційних відрахувань) до складу валових витрат першого календарного кварталу поточного податкового року (п. 6.1 Закону про податок на прибуток).

Отже, підприємство, в якого в

рядку 08 декларації з податку на прибуток за 2009 рік відображено від’ємне значення об’єкта оподаткування, може перенести це від’ємне значення цілком, у повній сумі, але вже без знаку «-», до рядка 04.9 декларації за І квартал 2010 року. Це значення повторюється без змін у всіх подальших деклараціях 2010 року (за півріччя, 3 квартали, рік).

Причому, незважаючи на те що рядок 04.9 називається «Від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього податкового року», у ньому (а отже, у складі валових витрат І кварталу 2010 року) може бути відображено суми збитків не лише попереднього звітного року (що утворилися виключно в такому попередньому звітному році), а й накопичених у попередн

іх податкових періодах (тобто збитків, що утворилися починаючи з 2006 року). Підтвердження тому знаходимо, зокрема, в абзаці четвертому листа ДПАУ від 24.12.2009 р. № 28776/7/15-0317.

Щодо перенесення збитків наступного року при здійсненні

пільгованої діяльності, то з цього питання рекомендуємо звернутися до статті «Книговидавнича справа: застосовуємо пільгу в оподаткуванні прибутку» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 96).

Правило перенесення торішніх збитків від діяльності, що патентується.

Зауважимо, що процедура перенесення збитків у розрізі окремих видів діяльності, що патентується, абсолютно не пов’язана з процедурою перенесення від’ємного показника рядка 08 річної декларації з податку на прибуток до рядка 04.9 декларації наступного року.

Отже, якщо за підсумками 2009 року за якимись видами діяльності, що патентується, отримано

збиток, його перенесення до декларації за І квартал 2010 року здійснюється в таблиці 3 додатка К6 до такої декларації. Для цієї мети в додатку призначено рядки А2.2, Б2.2, В2.2 і Г2.2, що є своєрідними аналогами ряд. 04.9 декларації.

Майте на увазі, що таке перенесення збитків здійснюється точно

в розрізі видів діяльності, що патентується, тобто від’ємні значення з рядків А4, Б4, В4, Г4 таблиці 3 додатка К6 до декларації за 2009 рік переносяться відповідно до рядків А2.2, Б2.2, В2.2, Г2.2 таблиці 3 додатка К6 до декларації за І квартал 2010 року.

Правило перенесення торішніх «ціннопаперових» збитків.

Унесенню до декларації з податку на прибуток за І квартал 2010 року підлягають і торішні «ціннопаперові» збитки. Тільки їх відображають в окремому «ціннопаперовому» обліку, який ведеться в розрізі видів цінних паперів за правилами п. 7.6 Закону про податок на прибуток і результати якого записуються в особливому додатку К3.

Тому, якщо в рядках 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 додатка К3 до декларації за 2009 рік було зафіксовано від’ємні значення (тобто збитки від операцій з цінними паперами відповідного виду), то вони підлягають перенесенню відповідно до рядків 1.3, 2.3, 3.3, 4.3, 5.3, 6.3, 7.3 додатка К3 до декларації за І квартал 2010 року. Докладніше порядок відображення фінансового результату від операцій з цінними паперами розглянуто у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 1.

 

Переносимо до декларації за І квартал залишки ТМЦ

Як відомо, підприємство зобов’язане вести облік приросту (убутку) балансової вартості запасів відповідно до

п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Результати такого обліку відображаються в таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. При цьому для здійснення перерахунку за п. 5.9 до декларації за І квартал із декларації попереднього року слід перенести залишки ТМЦ. Робиться це так:

Графа 3 «На початок звітного року»
таблиці 1 додатка К1/1 до декларації
за І квартал 2010 року

=

графа 5 «На кінець звітного періоду»
таблиці 1 додатка К1/1 до декларації
за 2009 рік

Однак у деяких випадках ця рівність може не виконуватися: наприклад, у ситуації, коли в декларації за І квартал платник податків вирішить виправити самостійно виявлені помилки, коригуючи у зв’язку з цим величину товарних залишків на початок року, тобто дані графи 3 таблиці 1 додатка К1/1. Докладніше особливість виправлення помилок з податку на прибуток розглянуто в тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19.

 

Не враховуємо в декларації за І квартал вартість патентів, що не зіграла у зменшення податку на прибуток у минулому році

Платники податків, у яких серед інших видів діяльності є й діяльність, що патентується, керуються

особливим порядком відображення в обліку податку на прибуток вартості патентів згідно з п. 16.3 Закону про податок на прибуток.

У зв’язку з цим, заповнюючи декларацію з податку на прибуток за І квартал 2010 року, слід мати на увазі: якщо за підсумками 2009 року частина вартості придбаних торгових патентів не зіграла у зменшення податку на прибуток, то такий непогашений до кінця року залишок

не переноситься на наступний рік та в декларації за I квартал та подальші періоди наступного року не відображається.

Детальніше з питаннями обліку патентів можна ознайомитися у статті «

Патенти: податковий та бухгалтерський облік» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 27).

 

Переносимо до декларації за І квартал дивідендний авансовий внесок

Сума «понад» сплачений дивідендний авансовий внесок, що не зіграла протягом звітного року у зменшення податку на прибуток,

підлягає перенесенню на наступні звітні періоди. Це означає: якщо в декларації з податку на прибуток за 2009 рік у таблиці 1 додатка К6 було заповнено рядок 13.5.2 «залишок суми, що підлягає перенесенню на наступні звітні періоди», то в декларації за І квартал 2010 року її значення збільшить показник рядка 13.5 таблиці 1 цього додатка. Тобто сплачений у минулому 2009 році авансовий внесок не втрачається: він ураховується у зменшення зобов’язань з податку на прибуток за І квартал 2010 року (збільшує значення рядка 13.5 таблиці 1 додатка К6 до декларації з податку на прибуток за цей звітний період).

Докладніше порядок обліку дивідендів викладено у статті «

Дивіденди-2010: правила відображення в податковому обліку» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 10).

 

Ураховуємо в декларації за І квартал переплату з податку на прибуток

Якщо за підсумками 2009 року у платника податків виникла

переплата з податку на прибуток, яку він планує спрямувати в рахунок наступних податкових платежів згідно з п. 16.16 Закону про податок на прибуток, то врахувати її можна за рядком 16 декларації за І квартал 2010 року.

Інша справа, коли підприємство має намір

повернути переплачену суму на свій поточний рахунок. У такому разі суму, що підлягає поверненню, має бути зазначено в рядку 18 декларації за І квартал 2010 року. При цьому платнику податків слід подати до податкового органу (не пізніше 1095 днів) заяву на повернення (у довільній формі). Аналогічної думки дотримуються і фахівці ДПАУ в консультації, опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 48, с. 47.

Докладніше ознайомитися з цим питанням можна у статті «

Накопичена переплата з податку на прибуток» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 10).

Сподіваємося, що з урахуванням розглянутих моментів ви правильно складете декларацію з податку на прибуток за І квартал 2010 року та своєчасно подасте її до податкового органу. Бажаємо вам успіху і тільки хороших новин!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі