Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повернення товару, придбаного за готівку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення товару, придбаного за готівку

 

Товар вартістю 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.), який придбано за готівку та податковий кредит за яким було відображено на підставі касового чека РРО, згодом при виявленні дефектів було повернено продавцю. Як покупцю в такому разі відкоригувати податковий кредит та заповнити додаток 1 до декларації з ПДВ?

(м. Запоріжжя)

 

Керуючись

абзацом першим п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ та придбаваючи товар за готівку, платник податків відобразив податковий кредит на підставі чека РРО. Нагадаємо: згідно з цим підпунктом при придбанні товарів (послуг) за готівку в межах граничної суми розрахунків (10000 грн.) податковий кредит (без податкової накладної) може бути відображено на підставі належним чином оформленого товарного чека, іншого платіжного або розрахункового документа (а отже, і чека РРО, ст. 2 Закону про РРО), що підтверджує приймання платежу постачальником від одержувача таких товарів (послуг), за умови, що такий розрахунковий документ містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер платника податків. А отже, касовий чек РРО, що відповідає вимогам Положення № 614, з індивідуальним податковим номером платника ПДВ — продавця у цьому випадку може бути підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (лист ДПАУ від 02.08.2006 р. № 14610/7/16-1517-05 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 73).

Відповідно в подальшому

при поверненні товару покупцю слід відкоригувати суму раніше відображеного податкового кредиту за рядком 16.2 декларації з ПДВ зі знаком «-» із заповненням розділу II додатка 1 до декларації. При цьому враховуючи, що, придбаваючи товар за готівку, покупець податкову накладну не вимагав, то і примірника розрахунку коригування до неї, складеного продавцем при поверненні товару, покупець не отримає (обидва примірники розрахунку коригування в такому разі залишаться у продавця). Тому заповнити додаток 1 до декларації з ПДВ у цьому випадку покупець зможе за даними касового чека, на підставі якого було відображено податковий кредит, зазначивши відповідно його реквізити у графах 2 — 5 розділу II додатка 1 та поставивши у графах 6 і 7 при цьому прокреслення.

Приклад.

Товар вартістю 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.) придбано за готівку за чеком РРО, який містить такі реквізити продавця:

— найменування — ТОВ «Стимул»;

— ІПН продавця — 123456789000;

— дата видачі чека — 02.03.2010 р.;

— номер чека — № 10006855.

При поверненні товару розділ II додатка 1 до декларації з ПДВ буде заповнено покупцем так:

 

Розділ II. Коригування податкового кредиту

грн.

№ з/п

Постачальник (продавець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкового кредиту з податку на додану вартість рядок 16

Обсяг поставки (без ПДВ) ( + чи -)

Сума ПДВ (+ чи -)

найменування (П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Стимул»*

123456789000*

02.03.2010*

№ 10006855*

повернення товару, придбаного за готівку

-1000

-200

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: сума значень рядків (16.1 + 16.2 + 16.3 + 16.4) ( + чи -)

-1000

-200

* Наводяться дані касового чека.

 

До того ж, зважаючи на відсутність розрахунку коригування до податкової накладної дані касового чека РРО використовуватимуться покупцем також і при відображенні операції повернення в розділі I Реєстру отриманих та виданих податкових накладних. При цьому в Реєстрі (з проставлянням у графі 4 «вид документа» позначення «ЧК» — касовий чек та інших відомостей з чека РРО) раніше відображені при придбанні товару суми, тепер пройдуть із «мінусом», і таким чином їх буде «знято» (відкориговано).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі