Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань оподаткування. 3. Щодо виплати нерезиденту доходів не у грошовій формі

Редакція ПБО
Лист від 22.02.2010 р. № 1824/5/15-0516

Початок

Попередній фрагмент

3. Щодо виплати нерезиденту доходів не у грошовій формі

Відповідно до п. 13.2 ст. 13 Закону про прибуток резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи

будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), крім доходів, зазначених у пп. 13.3 — 13.6, зобов’язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у п. 13.1 цієї статті, за ставкою у розмірі 15 % від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачене нормами міжнародних угод, які набрали чинності.

Отже, п. 13.2 ст. 13 Закону про прибуток визначений порядок оподаткування доходів із джерелом їх походження з України безвідносно до форми виплати нерезидентам таких доходів. Тому

при отриманні нерезидентами доходів не у грошовій формі з таких доходів утримується податок за ставкою у розмірі 15 %.

Водночас слід враховувати, що згідно з п.п. 17.1.9 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»

у разі коли платник податків здійснює продаж (відчуження) товарів (продукції) або здійснює грошові виплати без попереднього нарахування та сплати податку, збору (обов’язкового платежу), якщо відповідно до законодавства таке нарахування та сплата є обов’язковою передумовою такого продажу (відчуження) або виплати, такий платник податків сплачує штраф у подвійному розмірі від суми зобов’язання з такого податку, збору (обов’язкового платежу). Сплата зазначеного штрафу не звільняє платника податків від адміністративної або кримінальної відповідальності та/або конфіскації таких товарів (продукції) або коштів відповідно до закону.



коментар редакції

Податок на репатріацію з негрошових доходів нерезидента слід утримувати

ДПАУ ще раз нагадує, що з негрошових виплат нерезиденту слід утримувати податок з доходів нерезидентів. Аналогічний висновок міститься в п. 2 листа ДПАУ від 20.03.2008 р. № 2531/6/15-0216 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 33). Приєднуємося до висновків ДПАУ, оскільки у ст. 13 Закону про податок на прибуток не уточнено, що виплата має бути саме у грошовій формі (більше того, у п. 13.2 зазначено про

будь-яку виплату доходу із джерелом походження з України), а те, що виплати можуть бути і в натуральній формі, уже давно нікого не бентежить. При цьому передача майна повинна відбуватися на суму за вирахуванням самого податку, який має бути перераховано до або в момент такої передачі.

Щодо штрафу згідно з п.п. 17.1.9 Закону № 2181, то він застосовується у двох випадках: при

продажу (відчуженні) товарів (продукції ) або здійсненні грошових виплат без попереднього нарахування та сплати податку, збору (обов’язкового платежу), якщо відповідно до законодавства таке нарахування та сплата є обов’язковою передумовою такого продажу (відчуження) або виплати.

Грошової виплати в цьому випадку дійсно немає, а от поставка товарів (продукції) в наявності. Тому, на наш погляд, якщо резидент не сплатить податок з доходу нерезидента, то уникнути двократного штрафу, передбаченого п.п. 17.1.9 Закону № 2181, практично неможливо. До речі, у законодавстві є досить широке тлумачення терміна «продукція», до якого потрапляють і

послуги (див., наприклад, Класифікацію видів економічної діяльності ДК 009:2005, Закон України «Про підтвердження відповідності» від 17.05.2001 р. № 2406-III)

 

Дмитро Костюк

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі