Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань оподаткування. 4. Щодо проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток

Редакція ПБО
Лист від 22.02.2010 р. № 1824/5/15-0516

Початок

Попередній фрагмент

4. Щодо проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток

Наказом ДПАУ від 05.12.2008 р. № 761 затверджено Примірний порядок проведення камеральної перевірки та здійснення контролю за справлянням податку на прибуток, який є внутрішніми рекомендаціями органам державної податкової служби щодо проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток, а також виявлення помилок при уточненні показників раніше поданої звітності платником податку.

З метою запобігання подвійного відображення

в декларації з податку на прибуток виправленої помилки вказаними рекомендаціями передбачено порядок перевірки рядків 14 та 15 декларації з урахуванням виправлення помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку платником податку.



коментар редакції

Відображення даних уточнюючого
розрахунку в декларації з податку на прибуток

Уявимо ситуацію — платник податків виявив помилку в декларації з податку на прибуток та виправив її шляхом подання уточнюючого розрахунку. При заповненні поточної декларації з податку на прибуток перед ним постає запитання — чи потрібно в цій декларації зазначати дані раніше поданого уточнюючого розрахунку?

З одного боку, у згаданому Порядку № 761 зазначено, що при виправленні помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку рядок 02.2 декларації

не заповнюється. Те саме зазначено і щодо ряд. 05.2 декларації (нагадаємо, що ряд. 02.2 і 05.2 — це ті рядки, які заповнюються при виправленні помилки). З іншого — значення ряд. 15 декларації звітного періоду має дорівнювати ряд.14 попереднього звітного періоду поточного року з урахуванням уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за попередні звітні періоди.

Невже виправлення власне валових доходів та валових витрат (амортизації) у декларації відображати не потрібно, а виправлену суму податку — потрібно?! Але такий порядок заповнення декларації призведе до перекручення показників декларації з податку на прибуток!

Насправді в Порядку № 761 протиріччя немає. Адже в ньому зазначено лише про невідображення даних уточнюючого розрахунку в коригувальних ряд.02.2 і 05.2,

але нічого не зазначається про те, що ці показники не потрібно вказувати в тих рядках, в яких власне і було допущено помилки. Тому, на наш погляд, декларацію з податку на прибуток слід заповнювати так: у рядках, в яких було допущено помилку, зазначати правильні показники, тобто так, нібито помилки не було. А суму донарахованого (або навпаки зменшеного) за уточнюючим розрахунком податку вказувати в ряд.15 відповідно зі знаком «+» або «-». Але такий механізм діє тільки в разі, якщо помилку було допущено та виявлено в межах одного року.

Якщо ж помилку було допущено в попередньому році, а виявлено в поточному, то дані уточнюючого розрахунку до декларації переносити взагалі не потрібно. Оскільки уточнюючий розрахунок має статус податкової декларації, то його дані пройдуть за особовим рахунком і без його відображення в декларації. Саме такий механізм виправлення помилок з податку на прибуток ми пропонували в тематичному номері «Виправлення помилок з податку на прибуток» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19). Наскільки нам відомо, податкові органи на місцях дотримуються такої ж точки зору і, мабуть, ДПАУ мала намір сказати те ж саме.

 

Дмитро Костюк

Закінчення

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі