Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань оподаткування. 5. Щодо оподаткування ПДВ операцій з надання послуг за межами митної території України нерезидентом, який є представником підприємства — платника єдиного податку

Редакція ПБО
Лист від 22.02.2010 р. № 1824/5/15-0516

Початок

Попередній фрагмент

5. Щодо оподаткування ПДВ операцій з надання послуг за межами митної території України нерезидентом, який є представником підприємства — платника єдиного податку

Відповідно до п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з поставки товарів та послуг,

місце надання яких знаходиться на митній території України, в тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у користування лізингоотримувачу (орендарю).

 



коментар редакції

Заступник голови О. Любченко

Агентські послуги нерезидента: чи слід сплачувати ПДВ

Податківці процитували

стару редакцію п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ, фактично не відповіли на поставлене запитання. А запитувалося про обкладення ПДВ послуг нерезидента, який виконує за договором доручення функції представника резидента (який є платником єдиного податку за ставкою 10 %) за кордоном.

На наш погляд, відповідь на це запитання мала обмежитися тим, що платник єдиного податку за ставкою 10 % не повинен сплачувати ПДВ з будь-яких послуг, наданих йому нерезидентом. Однак у податківців із цього приводу, як відомо, своя позиція, що зовсім не відповідає Закону про ПДВ (див. п. 6 листа ДПАУ 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117, лист ДПАУ від 03.06.2008 р. № 5273/6/16-1515-26 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 59 і 2008, № 62 відповідно)

Якщо ж абстрагуватися від цього факту (а також від листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27085/7/16-1517, який згадувався вище), то очевидно, що керуватися слід п. 6.5 Закону про ПДВ. А в ньому агентські послуги зазначені в двох підпунктах — «в» і «д». У першому випадку йдеться про послуги агентів, посередників чи інших учасників ринку нерухомого майна (місце їх поставки — місце розташування нерухомості), у другому — про надання агентських послуг від імені та за рахунок іншої особи, але тільки якщо забезпечується надання покупцю послуг, перелічених у цьому підпункті (місце їх поставки — місце розташування покупця, тобто в цьому випадку — Україна).

У решті випадків має працювати загальний п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ, а він, як відомо, завжди передбачає, що місце поставки послуг — територія України.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі