Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування «хмелезбору» на безалкогольне пиво та подання розрахунку при відсутності реалізації 1. Щодо нарахування збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства в разі реалізації безалкогольного пива та заповнення колонки 2 «Вид товару» розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Редакція ПБО
Лист від 16.03.2010 р. № 2607/6/21-0215

Щодо нарахування «хмелезбору» на безалкогольне пиво та подання розрахунку при відсутності реалізації

Лист Державної податкової адміністрації України від 16.03.2010 р. № 2607/6/21-0215

 

Державна податкова адміністрація України розглянула листи <…> щодо особливостей оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства, у зв’язку з прийняттям наказу ДПА України від 01.12.2009 № 671, та повідомляє.

 

1.

Щодо нарахування збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства в разі реалізації безалкогольного пива та заповнення колонки 2 «Вид товару» розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Відповідно до абзаців дев’ятого та десятого статті 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі — Закон № 481), передбачено, що

пиво — це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203. Безалкогольне пиво — це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об’ємною часткою спирту не більш як 0,5 відсотка, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202.

Законом України від 11 липня 1996 року № 313 «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)» встановлено ставки акцизного збору на пиво солодове, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за

кодом 2203 00, у розмірі 0,6 грн. за 1 літр.

В той же час до платників збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства відповідно до Закону України від 9 квітня 1999 р. № 587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» (далі — Закон № 587), віднесено суб’єктів підприємницької діяльності, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування

пиво, незалежно від того, належить воно до підакцизних товарів (код за УКТ ЗЕД 2203 00) чи ні (2202).

Таким чином,

збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства сплачують суб’єкти підприємницької діяльності, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування пиво, незалежно від того, чи належить останнє до підакцизних товарів.

Алкогольні напої, відповідно до абзацу сьомого статті 1 Закону № 481, це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць, які відносяться до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодами 22 04, 22 05, 22 06, 22 08.

Пунктом 7 Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2009 № 671, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.02.2010 за № 125/17420, передбачено, що платники збору в колонці 2 «Вид товару» розрахунку зазначають окремими рядками алкогольні напої

та/або пиво, тобто запроваджено декларування згрупованих товарів, і не передбачено деталізації алкогольних напоїв за їх видами.



комментарий редакции

Безалкогольне пиво обкладається «хмелезбором».
Алкогольні напої не деталізуються за видами

У цій частині листа податківці відповідають на два запитання:

1. Чи потрібно сплачувати «хмелезбір» з реалізації безалкогольного пива?

2. Чи потрібно деталізувати в Розрахунку алкогольні напої за їх видами?

Перше запитання викликане, судячи з усього, появою в законодавстві термінів «

пиво» та «безалкогольне пиво», причому в УКТЗЕД ці напої віднесено до різних кодів (2203 і 2202 відповідно). Цей момент дав підстави деяким фахівцям стверджувати, що з появою цих термінів безалкогольне пиво обкладати «хмелезбором» не слід. На наш погляд, довести правильність цієї позиції досить складно, адже безалкогольне пиво все одно залишається пивом, а порядок оподаткування, установлений Законом № 587, не залежить ні від вмісту в пиві алкоголю, ні від обкладення його акцизним збором, ні від класифікації напою в УКТЗЕД.

Щодо другого запитання, то претензії тут слід висловити розробникам форми Розрахунку.

По-перше, у ній передбачено тільки один рядок для заповнення, хоча, як випливає з п. 7 Порядку № 671, їх має бути

як мінімум два (один для алкогольних напоїв, другий — для пива). Саме тому ми при опублікуванні бланка форми передбачили два рядки (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, №13).

По-друге, лист, що коментується, підтверджує правильність цієї нашої позиції в тому сенсі, що

більш глибоку деталізацію алкогольних напоїв (наприклад, на горілку, коньяк, вино тощо) у Розрахунку не передбачено. Тобто в Розрахунку має бути саме два рядки.

 

Дмитро Костюк

Закінчення

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі