Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування «хмелезбору» на безалкогольне пиво та подання розрахунку при відсутності реалізації 2. Щодо подання розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства при відсутності у звітному місяці реалізації алкогольних напоїв та пива

Редакція ПБО
Лист від 16.03.2010 р. № 2607/6/21-0215

Початок

2.

Щодо подання розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства при відсутності у звітному місяці реалізації алкогольних напоїв та пива.

Статтею 4 Закону № 587 встановлено, що збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства платники сплачують на спеціальний рахунок Державного казначейства України щомісяця у строки, визначені законом для місячного звітного періоду.

Відповідно до пункту 11 Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 р. № 587, платники збору самостійно обчислюють його суму, яку зазначають у розрахунку суми збору за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби, та подають щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, зазначений розрахунок органу державної податкової служби за місцем перебування на податковому обліку. Суму збору, зазначену в розрахунку, платник збору зобов’язаний сплатити протягом десяти календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання розрахунку.

Враховуючи викладене, платники збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства

щомісячно подають розрахунок до податкових органів, в тому числі у випадку відсутності у суб’єкта підприємницької діяльності у звітному місяці факту реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, тобто незалежно від наявності у платників об’єкту оподаткування.

 

Перший заступник голови О. Буханевич



комментарий редакции

Розрахунок подається навіть за відсутності реалізації алкоголю та пива

У коментарі до Порядку № 671 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 13) ми звертали увагу на важливий момент, пов’язаний з поданням Розрахунку за період, в якому не було реалізації алкогольних напоїв та пива, тобто не було об’єкта оподаткування. У колишньому Порядку заповнення та подання звіту про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства, затвердженому наказом ДПАУ від 28.03.2002 р. № 133 (уже втратив чинність) було зазначено, що в такому разі

звіт не подається. У сьогодні чинному Порядку № 671 такої норми немає. Судячи з усього, саме цей момент дав підстави податківцям стверджувати, що незалежно від наявності чи відсутності об’єкта обкладення збором Розрахунок подавати необхідно.

З одного боку, цей висновок не можна назвати беззаперечним. Процедури реєстрації платником «хмелезбору», у разі проходження якої відпадає питання про подання декларації в подібних випадках, немає. При цьому, якщо немає об’єкта обкладення «хмелезбором», то немає і платника цього платежу, а отже, немає і необхідності подавати звітність.

З іншого боку, якщо раптом потім з’ясується, що в цьому періоді було допущено помилку, тобто алкоголь усе-таки було реалізовано, то платник податків фактично опиняється в патовій ситуації: подати уточнюючий розрахунок він не може, тому йому, на жаль, залишається тільки чекати податкової перевірки з усіма негативними наслідками, що з неї випливають. Звідси видно, що така вимога податківців у певних випадках дозволяє убезпечити платника податків від зайвих неприємностей.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі