Теми статей
Обрати теми

Щодо втрати реєстраційного посвідчення РРО

Редакція ПБО
Лист від 13.12.2009 р. № 13363/6/23-7015/1448

Щодо втрати реєстраційного посвідчення РРО

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.12.2009 р. № 13363/6/23-7015/1448

 

Державна податкова адміністрація України розглянула звернення <…> щодо втрати реєстраційного посвідчення реєстратора розрахункових операцій і в межах компетенції, повідомляє наступне.

Відповідно до п. 3 ст. 3 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зі змінами та доповненнями (далі — Закон 265), суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема, застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Згідно з п. 4.6 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 № 614, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2001 за № 107/5298, суб’єкт підприємницької діяльності повинен забезпечити, зокрема, зберігання на місці проведення розрахунків реєстраційного посвідчення та останньої довідки про опломбування реєстратора розрахункових операцій або їх копій.

Розділом V Закону 265 визначено відповідальність за порушення вимог цього Закону, при цьому

за втрату реєстраційного посвідчення реєстратора розрахункових операцій відповідальності вказаним законом не передбачено.

Для поновлення (отримання дублікату) втраченого

реєстраційного посвідчення суб’єкту господарювання, який використовує реєстратор розрахункових операцій, слід подати відповідну заяву довільної форми до державної податкової інспекції, де було зареєстровано РРО, у якій вказати фіскальний номер РРО, реєстраційне посвідчення якого було втрачено, а також тип господарської одиниці та її адресу.

У разі використання реєстратора розрахункових операцій на території іншої

адміністративно-територіальної одиниці отриманий дублікат реєстраційного посвідчення слід подати до органу державної податкової служби за місцем провадження підприємницької діяльності для отримання відмітки про взяття на облік у реєстраційному посвідченні РРО.

 

Заступник голови Н.

Рубан



коментар редакції

Реєстраційне свідоцтво РРО можна відновити

У цьому листі для користувачів РРО міститься два висновки, що варті уваги:

1)

втрата свідоцтва РРО не карається;

2)

загублене свідоцтво РРО можна відновити шляхом отримання дубліката , подавши до своєї ДПІ заяву в довільній формі із зазначенням фіскального номера РРО, номера свідоцтва, типу та адреси господарчої одиниці.

Стосовно першого висновку, то Закон про РРО дійсно не передбачає покарання за таку помилку, а от висновок щодо другої ситуації в законодавстві не прописаний. Хоча без оригінала свідоцтва РРО його власнику не обійтися, як мінімум,

у трьох випадках (пп. 2.8, 2.9, 2.11 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2004 р. № 614):

— при взятті РРО на облік за місцем знаходження торговельної точки;

— у разі перереєстрації РРО;

— при анулюванні реєстрації РРО.

Отже, ці роз’яснення від ДПАУ для суб’єктів господарювання зовсім не зайві.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі