Теми статей
Обрати теми

Щодо перевірки правильності видачі та продовження лікарняних

Редакція ПБО
Лист від 19.03.2010 р. № 01-14-551

Щодо перевірки правильності видачі та продовження лікарняних

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.2010 р. № 01-14-551

(витяг)

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула <…> звернення <…> та в межах компетенції повідомляє:

1. Відповідно до частини 3 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240), рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб).

Комісія із соціального страхування підприємства має право звертатися за необхідності до робочих органів відділень Фонду щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства

, відповідно до абз. 4 п. 2.1. Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25 (далі — Положення про комісію).

Згідно із ст. 28 Закону № 2240, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, як страховик, має право здійснювати перевірку обгрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам.

Крім того, пунктом 8.1. Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), передбачено, що контроль за виконанням цієї Інструкції закладами охорони здоров’я усіх відомств здійснюють у межах своєї компетенції Міністерство охорони здоров’я України, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, профспілки та їх об’єднання.

Положенням про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженим наказом МОЗ України від 09.04.2008 р. № 189 (далі — Положення), передбачено здійснення контролю за належним виконанням обов’язків з організації та контролю якості експертизи тимчасової непрацездатності (далі — ЕТН) спеціалістами, відповідальними за ЕТН, у закладах охорони здоров’я з боку відповідальної особи з ЕТН Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управління охорони здоров’я обласних, Севастопольської міської державної адміністрації та Головного управління охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації (далі — органи охорони здоров’я).

2. Відповідно до частини 1 ст. 51 Закону № 2240, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією № 455.

Якщо за результатами перевірки обгрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності фахівцями Фонду або відповідальними за ЕТН органів охорони здоров’я будуть зроблені висновки про порушення встановленого порядку видачі листків непрацездатності, то комісія із соціального страхування підприємства має право прийняти рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності)

, відповідно до абз. 2 п. 2.2. та п. 3.1.1. Положення про комісію.

Крім того, необхідно зазначити, що підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності також визначені статтею 36 Закону № 2240.

<…>

 

Директор C. Санченко



коментар редакції

У разі потреби перевірки правильності видачі
листків непрацездатності комісія із соцстраху
має право звернутися до Фонду

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, яка створюється (обирається) на підприємствах, в установах, організаціях.

Порядок організації, обов’язки та права комісії із соціального страхування регламентовано Положенням про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25.

Згідно з п. 2.2 Положення № 25

комісія із соціального страхування має право приймати рішення про відмову у призначенні матеріального забезпечення, про припинення його виплати (повністю або частково), розглядати підстави та правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Разом із тим члени комісії із соціального страхування недостатньо кваліфіковані для розгляду підстав та правильності видачі листків непрацездатності. Тому, якщо у членів комісії виникають сумніви щодо підстав та правильності видачі того чи іншого листка непрацездатності, як зазначено в листі Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, що коментується, згідно з Положенням № 25

комісія із соціального страхування підприємства має право звернутися в разі потреби до робочих органів відділень Фонду щодо перевірки правильності видачі або продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства.

Фахівці робочих органів відділень Фонду допоможуть розібратися у правильності видачі або продовження листків непрацездатності.

Крім того, члени комісії із соціального страхування можуть звернутися безпосередньо до медичних установ з проханням перевірити обґрунтованість видачі працівникові листка непрацездатності. Адже відповідальність за стан організації та якість експертизи тимчасової непрацездатності, документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, несе керівник установи охорони здоров’я. Тобто можна звернутися безпосередньо до головного лікаря установи охорони здоров’я, якою було видано листок непрацездатності.

На практиці, частіше використовується перший спосіб — комісія із соцстраху звертається в разі потреби до робочих органів відділень Фонду щодо правильності видачі або продовження листків непрацездатності застрахованим особам.

На підставі експертизи виданих листків непрацездатності та відповідно до висновків експертизи комісія із соціального страхування підприємства приймає рішення про призначення або про відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі