Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Збір за парковку автотранспорту не включається до бази обкладення ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Збір за парковку автотранспорту не включається до бази обкладення ПДВ

 

Підприємство надає послуги з парковки автотранспорту та зареєстровано платником ПДВ. Чи включається сума збору за парковку автотранспорту до бази обкладення ПДВ?

(м. Київ)

 

Ні, не включається.

Згідно з

п. 4.1 Закону про ПДВ база обкладення операцій з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, обчисленої за вільними або регульованими цінами (тарифами) з обліком, зокрема, загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком суми ПДВ, що входить до ціни товарів (послуг).

Оскільки

збір за парковку автотранспорту згідно зі ст. 15 Закону про систему оподаткування належить до місцевих зборів (обов’язкових платежів), а не до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів), то при визначенні бази обкладення ПДВ його не враховують. Тобто підприємства, що акумулюють і перераховують до бюджету зазначений збір, не включають його до бази обкладення ПДВ.

Водночас паркувальний тариф, крім збору, уключає також і

плату за послуги з парковки (тобто плату за послуги підприємства-оператора). А вартість таких послуг уже обкладатиметься ПДВ за ставкою 20 % у загальновстановленому порядку. На це звернули увагу й податківці в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 29, с. 35. У ній, зокрема, зазначено, що якщо особа, на яку покладено функції з утримання збору за парковку автотранспорту, отримує кошти за надану послугу з парковки, що перевищують суму збору, то різниця між фактично отриманою платою і розміром збору за парковку (як плата за послуги) буде об’єктом обкладення ПДВ на загальних підставах.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі