Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як сплачується збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як сплачується збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі

 

Підприємство, що здійснює торговельну діяльність, планує відкрити декілька нових стаціонарних торговельних точок. В якому порядку потрібно сплачувати збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі?

(м. Одеса)

 

Відповідно до

ст. 15 Закону про систему оподаткування збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг належить до місцевих зборів.

Механізм справляння цього збору та порядок його сплати, як й інших місцевих податків і зборів, установлюється сільськими, селищними, міськими радами в межах граничних розмірів ставок, визначених

Декретом № 56-93.

Згідно зі

ст. 17 Декрету № 56-93 збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі — це плата за оформлення та видачу дозволів на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях. Його граничний розмір не повинен перевищувати 340 грн. (20 нмдг) для суб’єктів, які постійно здійснюють торгівлю у спеціально відведених для цього місцях, і 17 грн. (1 нмдг) на день — для разової торгівлі.

Як бачимо,

Законом про систему оподаткування та Декретом № 56-93 установлена необхідність сплачувати збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, а також його граничні розміри.

Однак з набуттям чинності

Законом № 2806 змінився порядок отримання дозвільних документів на здійснення господарської діяльності. У зв’язку з цим виникла певна проблема.

Так, з одного боку, норми

Закону № 2806 указують на те, що правових підстав для видачі органами місцевого самоврядування дозволу на розміщення об’єктів торгівлі немає, що, у свою чергу, свідчить про відсутність об’єкта для справляння збору.

Однак, з іншого боку, ДПАУ наполягає: у ситуації, що склалася, перешкод для сплати збору за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі не існує і

сплачувати його потрібно при отриманні дозволу відповідно до рішень органів місцевого самоврядування. Одним з найяскравіших підтверджень такої позиції є Узагальнююче роз’яснення № 184.

Якщо ви вирішили не спорити з податківцями та маєте намір отримати дозвіл на торгівлю зі сплатою відповідного збору, нагадаємо, що згідно зі

ст. 17 Декрету № 56-93 цей збір справляється з юридичних осіб та громадян, які реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари залежно від площі торговельного місця, його територіального розміщення та виду продукції.

Збір за видачу дозволу на торгівлю справляється уповноваженими організаціями, яким надано таке право.

Для суб’єктів, які постійно здійснюють торгівлю у спеціально відведених для цього місцях (

стаціонарних об’єктах), зазначений збір справляється одноразово. Із цим згодні і представники податкової служби (див., зокрема, консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 6, с. 46 та лист ДПАУ від 22.04.2008 р. № 4888/5/15-0716; № 8374/7/15-0717).

Отже, зобов’язання зі сплати збору за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі виникає при отриманні такого дозволу відповідно до рішень органів місцевого самоврядування. До речі, суб’єкти господарювання, які здійснюють торговельну діяльність на території м. Одеса, повинні керуватися

Положенням про збір за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг, затвердженим рішенням Одеської міської ради від 26.01.2007 р. № 968-V.

Тут необхідно звернути увагу на

лист Держкомпідприємництва від 18.02.2006 р. № 1242, де зазначено, що дозвіл на розміщення стаціонарних об’єктів торгівлі потрібно видавати безстроково, а якщо строк раніше виданого дозволу минув, то повторна видача має бути безоплатною.

Зауважимо також, що хоча

Декретом № 56-93 установлено збір за видачу дозволу на розміщення тільки об’єктів торгівлі, місцеві органи влади часто поширюють сплату цього збору і на розміщення об’єктів сфери послуг. У цьому питанні Держкомпідприємництва схиляється до такого: якщо місцевим рішенням сплату збору передбачено за видачу дозволу на розміщення не тільки об’єкта торгівлі, а й сфери послуг, то отримати такий дозвіл потрібно, а заразом і сплатити збір. Цей висновок випливає з листа цього відомства від 20.05.2004 р. № 3422.

І ще один момент. Як ви знаєте,

Указ № 727 звільняє єдиноподатників від сплати збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг. Проте відповідний дозвіл єдиноподатникам отримувати потрібно, але безоплатно. На це вказує Держкомпідприємництва в листі від 19.10.2004 р. № 7197 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 30).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі