Теми статей
Обрати теми

Про застосування Положення про головних бухгалтерів, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 24 січня 1980 року № 59, та підстави звільнення бухгалтерів від кримінальної та адміністративної відповідальності

Редакція ПБО
Лист від 19.02.2010 р. № 607-0-26-10-34

Про застосування Положення про головних бухгалтерів, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 24 січня 1980 року № 59, та підстави звільнення бухгалтерів від кримінальної та адміністративної відповідальності

Лист Міністерства юстиції України від 19.02.2010 р. № 607-0-26-10-34

(витяг)

 

Міністерство юстиції розглянуло <…> запит щодо застосування Положення про головних бухгалтерів, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 24 січня 1980 року № 59 (далі — Положення), підстав звільнення бухгалтерів від кримінальної та адміністративної відповідальності та, з урахуванням листа Міністерства фінансів України від 12 лютого 2010 року № 31-34000-10-5/3091 (додається), повідомляє.

Абзацами першим та другим пункту 15 Положення визначено, що головному бухгалтеру

забороняється приймати до виконання та оформлення документи, пов’язані з операціями, які суперечать законодавству і визначеному порядку прийому, зберігання і використання грошових ресурсів, товарно-матеріальних та інших цінностей.

У випадку отримання від керівника об’єднання, підприємства, організації, установи розпорядження вчинити такі дії головний бухгалтер, не виконуючи його, у письмовій формі звертає увагу керівника на незаконність наданого ним розпорядження. При отриманні від керівника повторного письмового розпорядження головний бухгалтер виконує його. Повну відповідальність за незаконність здійсненої операції несе керівник об’єднання, підприємства, організації, закладу.

Згідно з Постановою Верховної Ради України від 12 вересня 1991 року № 1545-XII «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

При цьому правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначаються Законом України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон).

Згідно з частиною другою статті 6 Закону регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Відповідно до частин третьої, восьмої статті 8 та частини восьмої статті 9 Закону відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за бухгалтерський облік господарських операцій, пов’язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов’язань підприємства та складання ліквідаційного балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну комісію, яка утворюється відповідно до законодавства.

Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

Також частинами шостою та сьомою статті 8 Закону визначено, що керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства:

— забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

— організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

— бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

— забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Одночасно зазначаємо, що головний бухгалтер за вчинення неправомірних дій несе відповідальність у випадках, передбачених чинним законодавством, зокрема Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України.

Згідно з частинами третьою — п’ятою статті 41 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року № 2341-III не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка відмовилася виконувати явно злочинний наказ або розпорядження.

Особа, що виконала явно злочинний наказ або розпорядження, за діяння, вчинені з метою виконання такого наказу або розпорядження, підлягає кримінальній відповідальності на загальних підставах.

Якщо особа не усвідомлювала і не могла усвідомлювати злочинного характеру наказу чи розпорядження, то за діяння, вчинене з метою виконання такого наказу чи розпорядження, відповідальності підлягає тільки особа, що віддала злочинний наказ чи розпорядження

. <…>

 

Заступник міністра Н. Богашевий



коментар редакції

Записка керівнику про незаконність операції
не звільняє бухгалтера від відповідальності

Положення про головних бухгалтерів

, затверджене постановою Ради Міністрів СРСР від 24.01.80 р. № 59 (далі — Положення про головбухів), визнано нечинним, оскільки всі питання, що ним охоплювалися, тепер урегульовано іншими нормативними актами, зокрема Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV. На це неодноразово звертали увагу і сам Мін’юст (див. лист від 05.06.2008 р. № 4258-0-33-08-34), і Мінфін (див. листи від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021, від 02.07.2007 р. № 31-34000-10-27/13453, від 30.11.2009 р. № 31-28020-02-10/32483).

Проте бухгалтери, як і раніше, орієнтуються на приписи Положення про головбухів. Особливою популярністю користується норма, згідно з якою

в разі отримання від керівника розпорядження вчинити незаконне діяння головний бухгалтер, не виконуючи його, у письмовій формі звертає увагу керівника на незаконність даного ним розпорядження. У разі отримання від керівника повторного письмового розпорядження головний бухгалтер виконує його. Усю повноту відповідальності за незаконність здійсненої операції несе керівник (абз. другий п. 15 Положення про головбухів).

Ми вже звертали увагу бухгалтерів, що

направлення керівнику подібної записки з повідомленням про незаконність здійснюваної операції в тому випадку, якщо в подальшому вона все ж таки буде виконана бухгалтером, не звільняє останнього від відповідальності. Залежно від того, ознаки якого правопорушення матимуть такі дії, бухгалтер може бути притягнений до кримінальної або адміністративної відповідальності («Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 61, с. 32). Ідеться, безумовно, про бухгалтерів, яких за характером своїх повноважень може бути зараховано до посадових осіб підприємства (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 14, с. 22).

У листі, що коментується, Мін’юст також попереджає бухгалтерів про загрозу бути притягненими до адміністративної або кримінальної відповідальності в разі виконання незаконного розпорядження керівника навіть за умови, що бухгалтер спочатку відмовлявся від учинення незаконних дій та письмово вказував на їх протиправність керівнику.

Ці обставини не можуть вважатися такими, що звільняють від відповідальності.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі