Теми статей
Обрати теми

Про нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги

Редакція ПБО
Лист від 25.02.2010 р. № 3285/03-30

Про нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги*

Лист Пенсійного фонду України від 25.02.2010 р. № 3285/03-30

 

* Див також с. 32. —

Прим. ред.

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування страхових внесків на суми матеріальної допомоги та повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що набрав чинності 01.01.2004 р. (далі — Закон).

Згідно з пунктом 1 статті 14 Закону юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності (включаючи тих, що вибрали особливий спосіб оподаткування) є страхувальниками (роботодавцями) для фізичних осіб, які працюють у них на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, а згідно зі статтею 15 — платниками страхових внесків.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону об’єктом для нарахування страхових внесків для роботодавців є суми

фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплата винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності фізичних осіб.

Застраховані особи сплачують страхові внески із сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, які включаються до складу загального оподатковуваного доходу.

З урахуванням зазначеного

базою для нарахування страхових внесків є виплати, які:

по-перше

— належать до фонду оплати праці, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності;

по-друге

— підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Єдиним нормативним документом, який розроблено відповідно до Закону України «Про оплату праці» та визначає складові фонду оплати, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики від 13 січня 2004 року № 5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. під № 114/8713.

Згідно з підпунктом 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати матеріальна допомога, що має

систематичний характер, надана всім або більшості працівників, у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена в колективному договорі підприємства, що надається працівникам як за умови подання заяви, так і без неї (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31), належить до складу фонду оплати праці і є об’єктом для нарахування страхових внесків.

Відповідно до

пункту 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, а саме допомога, яку було надано в непередбачуваних (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначався адміністрацією підприємства, не належить до фонду оплати праці та не є об’єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (2 %) страхових внесків до Пенсійного фонду.

 

Заступник голови правління В. Короневський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі