Теми статей
Обрати теми

Про нарахування внесків із сум матеріальної допомоги працівникам

Редакція ПБО
Лист від 23.02.2010 р. № 108-07-2

Про нарахування внесків із сум матеріальної допомоги працівникам*

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 23.02.2010 р. № 108-07-2

 

* Див також с. 32. —

Прим. ред.

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) розглянула <…> лист <…> щодо нарахування страхових внесків до Фонду із сум наданої працівникам матеріальної допомоги та повідомляє.

Виходячи з норм статті 47 Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнодержавне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» розміри страхових внесків страхувальників обчислюються для роботодавців — у відсотках до сум

фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» та підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

При визначенні видів виплат, що включаються до фонду оплати праці, слід керуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою Держкомстатом України від 13.01.2004 р. № 5 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за № 114/8713 (далі — Інструкція № 5).

Відповідно до підпункту 2.3.3 пункту 2 Інструкції № 5 до фонду оплати праці включається матеріальна допомога, що має

систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31).

Згідно з підпунктом 3.31 пункту 3 Інструкції № 5 до фонду оплати праці

не належить матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

У підпункті 3.31 пункту 3 Інструкції № 5 чітко визначено види матеріальної допомоги, що

не належать до фонду оплати праці та мають разовий характер з цільовою спрямованістю, це — матеріальна допомога у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Тому

разова матеріальна допомога, види якої визначено підпунктом 3.31, не може надаватися більшості працівників підприємства з урахуванням її індивідуальної цільової спрямованості.

Матеріальні допомоги, що

не визначені підпунктом 3.31 пункту 3 Інструкції № 5, цільова спрямованість яких установлена підпунктом 2.3.3 пункту 2 Інструкції № 5, належать до фонду оплати праці та є об’єктом для нарахування внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

У разі виникнення запитань, пов’язаних із включенням матеріальної допомоги, що нараховується на підприємстві, до фонду оплати праці, радимо звертатися до Державного комітету статистики України із зазначенням конкретної ситуації, що склалася на підприємстві, для розгляду її в індивідуальному порядку.

 

Перший заступник директора С. Нестеров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі