Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. За які базові податкові (звітні) періоди нараховується штраф при неправомірному заниженні податкового зобов’язання уточнюючим розрахунком

Редакція ПБО
Стаття

За які базові податкові (звітні) періоди нараховується штраф при неправомірному заниженні податкового зобов’язання уточнюючим розрахунком

 

Платником ПДВ у лютому 2010 року подано до органу податкової служби уточнюючий розрахунок до податкової декларації з ПДВ за серпень 2008 року, згідно з яким податкове зобов’язання платника було відповідно зменшене, проте виїзною документальною перевіркою в березні 2010 було виявлено, що відповідне зменшення є неправомірним, тобто виявлено недоплату.

За які базові податкові (звітні) періоди має бути нарахований штраф відповідно до п.п. 17.1.3 Закону № 2181?

 

Відповідно до п.п. 17.1.3 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181) у разі, коли контролюючий орган самостійно донараховує суму податкового зобов’язання платника податків за підставами, викладеними у п.п. «б» п.п. 4.2.2 п. 4.2 ст. 4 Закону № 2181, такий платник податків зобов’язаний сплатити штраф у розмірі десяти відсотків від суми недоплати (заниження суми податкового зобов’язання) за кожний з податкових періодів, установлених для такого податку, збору (обов’язкового платежу), починаючи з податкового періоду, на який припадає така недоплата, та закінчуючи податковим періодом, на який припадає отримання таким платником податків податкового повідомлення від контролюючого органу, але не більше п’ятдесяти відсотків такої суми та не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян сукупно за весь строк недоплати, незалежно від кількості податкових періодів, що минули. При цьому відповідно до п.п. «б» п.п. 4.2.2 п. 4.2 ст. 4 Закону № 2181 податковий орган зобов’язаний самостійно визначити суму податкових зобов’язань платника податків у разі, якщо дані документальних перевірок діяльності платника податків свідчать як про заниження, так і про завищення податкових зобов’язань, заявлених у податкових деклараціях.

Відповідно до п. 1.11 ст. 1 Закону № 2181 податкова декларація, розрахунок — це документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу), тобто уточнюючий розрахунок відповідає статусу податкової декларації.

Відповідно до п. 2.8 Інструкції про порядок застосування та стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затвердженої наказом ДПАУ від 17.03.2001 р. № 110 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.03.2001 р. за № 268/5459), недоплата — це заниження суми податкового зобов’язання за відповідні базові податкові (звітні) періоди. При цьому п.п. 6.1.3 п. 6.1 цієї ж Інструкції № 110 передбачено, що у разі, якщо за результатами перевірки виявлено в окремих податкових періодах суми недоплат, то за кожний з таких податкових періодів нараховуються штрафні (фінансові) санкції у порядку та розмірах, визначених цим пунктом.

Відповідно до п. 4.3 розділу 4 «Облік нарахованих сум платежів» Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПАУ від 18.07.2005 р. № 276 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.08.2005 р. За № 843/11123), при поданні уточнюючого розрахунку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання минулих податкових періодів платника, нарахування в особовому рахунку платника проводиться датою його подання.

Таким чином, у зазначеній в запитанні ситуації заниження нарахованого податкового зобов’язання (недоплата) виникло у момент подання уточнюючого розрахунку, тобто у лютому 2010 року. Відповідно, періодом, на який припадає недоплата і з якого розпочинається відлік для обчислення штрафних санкцій, є лютий 2010 року. Періодом закінчення відліку є березень поточного року (якщо повідомлення також вручене у березні). Отже, розмір штрафу складе 20 % від суми недоплати (але не менше 170 грн.).

 

Юрій ЛАПШИН,
 директор Департаменту адміністрування податку
 на додану вартість ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі