Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи потрібна ліцензія для доставки товару власним транспортом?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи потрібна ліцензія для доставки товару власним транспортом?

 

Підприємство уклало контракт із російським контрагентом про закупівлю паперу. Доставка придбаного товару здійснюється підприємством власним транспортом. Однак, на думку митниці, для здійснення таких перевезень необхідна ліцензія на міжнародні автоперевезення. Чи правомірні такі вимоги митниці?

(м. Суми)

 

Згідно зі ст. 145 Митного кодексу України для митного контролю автотранспортних засобів особи, які перевозять ними товари через митний кордон України, повинні надати певний перелік документів, зазначених у Кодексі, законах України та в міжнародних договорах.

Так, у ст. 147 МКУ серед таких документів названо митну декларацію на вантаж, до якої вносяться відомості про автотранспортний засіб, що його перевозить, книжку МДП, передбачену Митною конвенцією про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року, товарно-транспортні накладні, подорожній лист, провізні та інші супровідні документи, передбачені законодавством.

Як бачимо, перелік не вичерпний. Водночас із наведеної статті видно: крім прямо в ній названих митної декларації на вантаж та книжки МДП, щодо інших документів слід керуватися загальними вимогами, що висуваються до суб’єктів, які перевозять вантаж автотранспортом. Для цього слід звернутися до ст. 48 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III. Відповідно до неї документами для юридичної особи, яка здійснює вантажні перевезення для власних потреб, є:

— для автомобільного перевізника — документ, що засвідчує використання транспортного засобу на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством України;

— для водія — посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційні документи на транспортний засіб, подорожній лист, товарно-транспортна накладна чи інший передбачений законодавством документ на вантаж, інші документи, передбачені законодавством України.

Необхідність наявності ліцензії

на господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів або вантажів передбачена для суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення на договірних умовах.

Перевезення вантажів для власних потреб підприємства ліцензії не потребує

(див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 62, с. 38).

Вимога ж митників, найімовірніше, пов’язана з тим, що відповідно до

п. 6.2 Порядку реалізації положень Митної конвенції про міжнародні перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Державної митної служби України від 21.11.2001 р. № 755, з метою допуску перевізників-резидентів до перевезень на умовах Конвенції МДП серед інших документів необхідно надати копію ліцензії Мінтрансу на право надання послуг з міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом. Однак суб’єкти господарювання, які перевозять вантажі для власних потреб, здійснюють такі перевезення не на умовах Конвенції МДП і на них наведена вимога не поширюється.

Непряме визнання того, що

суб’єкт господарювання, який перевозить вантажі для власних потреб, а не в межах договору про надання послуг перевезення, не повинен мати ліцензію на міжнародні перевезення вантажів, з боку Державної митної служби України можна знайти в листі від 02.12.2008 р. № 19/1378-ЕП, де зазначається, що в таких осіб не повинно бути відповідної ліцензії Мінтрансу.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі