Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних по вагітності та пологах

Редакція ПБО
Лист від 12.03.2010 р. № 2515/0/14-10/18

Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних по вагітності та пологах

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 12.03.2010 р. № 2515/0/14-10/18

 

Департаментом соціального партнерства і загальнообов’язкового державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <…> лист щодо правильності застосування змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1332 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266», для розрахунку виплат допомоги по вагітності та пологах.

Відповідно до абзацу 1

пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, із змінами (далі — Порядок), розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень) та добровільно застрахованих осіб), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Згідно з

пунктом 5 Порядку, якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менш як 6 календарних місяців, середня заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

У разі коли

застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше ніж календарний місяць, середня заробітна плата (дохід) для розрахунку допомоги по вагітності та пологах за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, обчислюється згідно з абзацом другим пункту 6 Порядку, тобто, з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не вище за розмір середньої заробітної плати за всіма видами економічної діяльності в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок, відповідно в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (за даними Держкомстату) та не нижче за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

Якщо перші календарні дні місяця припадають на вихідні дні, а особа

приступила до роботи в перший робочий день місяця згідно із графіком роботи підприємства чи графіком роботи працівника (тобто відпрацювала всі робочі дні місяця) та страхові внески із заробітної плати сплачено за повний місяць, до такої особи не можна застосовувати обмеження, передбачене абзацом другим пункту 6 Порядку.

На нашу думку,

у такому випадку для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах має застосовуватись пункт 5 Порядку.

 

ЗЗаступник міністра В. Іванкевич



коментар редакції

Особливості розрахунку допомоги по вагітності та пологах

Відповідно до п. 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, у разі коли застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше ніж календарний місяць, середня зарплата (дохід) для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не вище розміру середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок, відповідно в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (за даними Держкомстату) та не нижче розміру мінімальної зарплати, установленого законом у місяці настання страхового випадку.

Порядок застосування цієї норми з урахуванням роз’яснень Мінпраці було докладно розглянуто у статті «Допомога по вагітності та пологах» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 24).

Водночас відкритим залишалося питання трактування норми — «…працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески

менше ніж календарний місяць…». Річ у тім, що в окремих місяцях перші календарні дні є вихідними днями, тому новоприйнята особа фактично приступає до роботи не в перший календарний день місяця, а в перший робочий день місяця згідно з графіком роботи підприємства.

Наприклад, це стосується травня 2010 року. Приміром, працівниця, прийнята на роботу з 5 травня 2010 року, може приступити до роботи тільки 5 травня (перший робочий день травня). А у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами вона йде, наприклад, з 3 червня 2010 року. Необхідно визначитися, чи поширюється на цей випадок положення п. 6 Порядку № 1266. Інакше кажучи, зараховується травень як повний календарний місяць чи ні з точки зору застосування п. 6 Порядку № 1266.

У листі, що коментується, Мінпраці висловило думку про те, що в цьому випадку травень місяць зараховуватиметься як повний календарний місяць і п. 6 Порядку №1266 не застосовуватиметься.

Виникає друге запитання: як у цьому випадку слід розрахувати фактичну середню заробітну плату для розрахунку допомоги по вагітності та пологах?

Мінпраці вважає, що в цьому випадку слід керуватися положеннями п. 5 Порядку № 1266. Тобто якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше ніж 6 календарних місяців, середня зарплата обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

Як бачимо, у п. 5 Порядку № 1266 чітко зазначено, що до розрахункового періоду включаються

повні календарні місяці (з першого до першого числа). Про те, що календарний місяць, в якому працівника було прийнято на роботу не з першого календарного дня, не включається до розрахункового періоду, Мінпраці раніше зазначало у своєму листі від 16.12.2008 р. №621/18/99-08. Водночас, судячи з усього, виключно для цієї ситуації Мінпраці вказує на необхідність розрахунку допомоги по вагітності та пологах виходячи із зарплати за місяць, вважаючи його повним, незважаючи на те, що працівницю було прийнято на роботу не в перший календарний день місяця, а в перший робочий день місяця, які не збігаються.

У наведеному нами прикладі, виходить, що для розрахунку фактичної середньоденної зарплати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах необхідно зарплату за травень розділити на31 (кількість календарних днів травня).

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі