Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Пошта редакції. Передача робіт з капремонту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Передача робіт з капремонту

 

Як правильно відобразити в обліку сільської ради ремонтно-будівельні роботи мережі водопостачання, капітального ремонту сільського клубу, виконані в рамках мікропроекту Українським фондом соціальних інвестицій (УФСІ)? Ремонтні роботи виконані повністю за рахунок УФСІ і передаються на облік сільради. За якими КЕКВ слід відобразити такі операції?

(Чернігівська обл.)

 

Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) є автономною організацією, яка створена

постановою КМУ «Про утворення Українського фонду соціальних інвестицій» від 28.04.2000 р. № 740 з метою реалізації спільного проекту Уряду України та Світового Банку «Фонд соціальних інвестицій», фінансування якого здійснюється за рахунок коштів кредиту Світового Банку, внесків з центрального та місцевого бюджетів, місцевих громад, міжнародних донорських організацій тощо.

Одним з основних завдань УФСІ є

відтворення об’єктів соціальної інфраструктури шляхом фінансування субпроектів, виконання яких задовольнятиме потреби найменш соціально захищених верств населення.

Кожен мікропроект УФСІ являє собою низку заходів, що їх має розробити та виконати місцева громада, використовуючи ресурси УФСІ та власні ресурси, для вирішення гострої соціальної проблеми.

Ураховуючи зазначене, вважаємо, що видатки на проведення таких заходів мають проводитися за

КЕКВ 1172 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку», тим паче, що заходи з ремонту сільських закладів соціально-культурного призначення є складовою Загальнодержавної програми соціального розвитку села на період до 2011 року, затвердженої розпорядженням КМУ від 10.08.2004 р. № 573-р.

Щоб визначитися з питанням обліку ремонтних робіт, слід звернутися до

Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64).

Як визначено в

п. 1.16 Інструкції № 64, витрати на поточний та капітальний ремонти не відносяться на збільшення вартості необоротних активів, а відносяться на видатки за відповідними кодами економічної класифікації видатків. Але слід мати на увазі, що це стосується випадків, не пов’язаних з дообладнанням, реконструкцією, модернізацією необоротних активів.

При проведенні ремонту необоротних активів у випадках,

пов’язаних з їх дообладнанням, реконструкцією, модернізацією, вартість матеріалів та запасних частин відноситься на збільшення вартості необоротних активів.

Передача ремонтних робіт від УФСІ до сільради здійснюється на підставі

акта приймання-передавання виконаних робіт, до якого можуть бути додані Акти приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ-2в).

При цьому акт приймання-передавання ремонтних робіт підписується уповноваженими посадовими особами сільради, а Акти приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ-2в) посадовими особами сільради не підписуються, у зв’язку з тим, що договір на виконання ремонтних робіт укладається представниками УФСІ та представниками підрядної організації.

Розглянемо, як у бухгалтерському обліку сільради необхідно відображати ремонтно-будівельні роботи, виконані УФСІ та передані на облік сільради, на прикладах.

 

Приклад 1

На баланс сільради передано проведений УФСІ капітальний ремонт покрівлі будівлі сільського клубу (замінено настил покрівлі) на загальну суму 85000 грн.(без ПДВ).

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Проведено роботи із заміни покрівлі за рахунок УФСІ*

324

712

85000

364

324

85000

2

Списано роботи з ремонту покрівлі

812

364

85000

* До органу Держказначейства до кінця звітного періоду подається Довідка про надходження в натуральній формі.

 

Приклад 2

На баланс сільради передано проведений УФСІ капітальний ремонт будівлі сільського клубу із встановленням огорожі навколо клубу на загальну суму 93560 грн. (без ПДВ), у тому числі вартість огорожі — 25000 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Проведено роботи з капітального ремонту сільського клубу із встановленням огорожі за рахунок УФСІ*

324

712

93560

364

324

93560

2

Списано на видатки вартість робіт з ремонту

812

364

68560

3

Оприбутковано огорожу

103

364

25000

 

Одночасно

812

401

25000

* До органу Держказначейства до кінця звітного періоду подається Довідка про надходження в натуральній формі.

 

Приклад 3

На баланс сільради передано проведену УФСІ модернізацію фасаду

будівлі сільського клубу, яка повністю змінила вид будівлі, на загальну суму 56000 грн. (без ПДВ).

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Проведено роботи з модернізації фасаду будівлі сільського клубу за рахунок УФСІ*

324

712

56000

364

324

56000

2

Збільшено вартість будівлі

103

401

56000

* До органу Держказначейства до кінця звітного періоду подається Довідка про надходження в натуральній формі.

 

Звернемо увагу на те, що у випадках коли внаслідок виконання ремонтних робіт оприбутковуються основні засоби, на такі основні засоби слід відкривати нові Інвентарні картки обліку основних засобів у бюджетних установах типової форми № ОЗ-6 (бюджет), форма яких затверджена

Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвердженою наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України від 02.12.97 р. № 125/70.

Якщо на існуючих об’єктах здійснювалися роботи з їх добудови, дообладнання, реконструкції, модернізації чи капітального ремонту, то дата проведення таких робіт та їх вартість повинні бути відображені в Інвентарних картках обліку основних засобів у бюджетних установах типової форми № ОЗ-6 (бюджет), відкритих на такі об’єкти. До інвентарної карти також уносять усі якісні і кількісні зміни характеристики об’єкта, що сталися внаслідок його реконструкції чи модернізації.

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі