Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності при перетворенні установи

Редакція ПБО
Лист від 30.04.2010 р. № 129/18/99-10

Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності при перетворенні установи

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 30.04.2010 р. № 129/18/99-10

(витяг)

 

<…>

Частиною 3 статті 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено, що у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (пункт 1 частини першої статті 40 КЗпП). До трудових книжок зазначених працівників вноситься лише запис: «підприємство таке-то з такого-то числа реорганізовано у таке-то» за аналогією з перейменуванням підприємства (п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників).

<…> До трудових книжок працівників зроблено запис згідно з частиною 3 статті 36 КЗпП України, оскільки фактично відбулося перетворення установи

і при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності до розрахункового періоду включається період роботи до їх переведення (останні 6 календарних місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, — п. 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266).

 

Заступник директора Департаменту соціального партнерства
 і загальнообов’язкового державного соціального страхування
 О. Постоюк



коментар редакції

Визначення розрахункового періоду для розрахунку
 допомоги по тимчасовій непрацездатності,
 якщо робота пов’язана із сезонним характером
 виробництва та в разі реорганізації підприємства

У листах, що коментуються (див. також с. 17), Мінпраці розглянуло порядок визначення розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності:

1) для осіб, які працюють (працювали) на підприємствах, в організаціях, робота яких пов’язана із сезонним характером виробництва;

2) для осіб, які працюють на реорганізованих підприємствах, установах, організаціях.

Розглянемо кожний із згаданих випадків з урахуванням роз’яснень Мінпраці.

1. Згідно зі ст. 7 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) особливості регулювання праці сезонних працівників установлюються законодавством. Спеціальним нормативним актом з цього питання є Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови роботи робітників та службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.74 р. № 310-IX (далі — Указ № 310).

Відповідно до Указу № 310 сезонними вважаються

роботи, які внаслідок природних та кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує шість місяців.

Визначається сезонний характер виробництва відповідно до Списку сезонних робіт та сезонних галузей, затвердженого постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278 (далі — Список № 278).

Таким чином, працівник вважається зайнятим на сезонній роботі при одночасному виконанні двох умов:

— роботи внаслідок природних та кліматичних умов повинні виконуватися не більше 6 місяців (на цей період із працівником укладається строковий трудовий договір);

— визначена трудовим договором робота, що ним виконується, повинна входити до Списку № 278.

Нарівні з іншими особами, які перебувають з підприємством у трудових відносинах,

працівники, зайняті на сезонних роботах, є застрахованими особами.

Отже, у разі настання тимчасової непрацездатності вони мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», від 18.01.2001 р. № 2240-III, далі — Закон № 2240). Однак існують особливості щодо порядку оплати періоду тимчасової непрацездатності та розрахунку середньої заробітної плати, а саме:

сезонним працівникам допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, надається не більше ніж за 75 календарних днів протягом року (абзац другий ч. 2 ст. 35 Закону № 2240);

— для осіб, робота яких пов’язана із сезонним характером виробництва, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати є

12 календарних місяців підряд (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю настання страхового випадку (абзац четвертий п. 4 Порядку № 1266).

Як і в загальному випадку, у розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по тимчасовій непрацездатності беруть участь виплати, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб та з яких сплачувалися внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Приклад 1.

Працівника було прийнято на сезонну роботу (для збору ягід у садах фермерського господарства) з 05.05.2010 р. по 31.08.2010 р. З 05.07.2010 р. по 14.07.2010 р. працівник хворів, про що свідчить наданий листок непрацездатності.

У минулому році цей працівник також працював на зборі ягід у цьому ж господарстві (сезонна робота) — з 12.05.2009 р. по 31.08.2009 р. За даними трудової книжки, працівник протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку ніде більше не працював.

До розрахункового періоду (липень 2009 року — червень 2010 року) буде включено чотири відпрацьовані місяці: липень та серпень 2009 року, травень та червень 2010 року.

2. Щодо визначення розрахункового періоду в разі реорганізації підприємства.

Згідно з ч. 3 ст. 36 КЗпП при реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення)

дія трудового договору подовжується. Звільнення працівників у цьому випадку може мати місце, якщо реорганізація супроводжується скороченням чисельності чи штату працівників, змінами в їх складі за посадами, спеціальностями, кваліфікацією, професіями (п. 19 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9). При цьому трудовий договір розривається на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.

Якщо підприємство було реорганізовано без звільнення працівників, при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам розрахунковий період визначається

з урахуванням періоду праці до реорганізації, тобто період праці до переведення працівників на нове підприємство (в установу) уключається до розрахункового періоду.

Приклад 2.

Підприємство було реорганізовано шляхом перетворення 01.03.2010 р. Згідно з наданим листком непрацездатності з 05.07.2010 р. по 13.07.2010 р. Петренко О. О. хворіла.

У цьому прикладі розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для оплати листка непрацездатності будуть 6 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, а саме січень — червень 2010 року.

 

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі