Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати періоду тимчасової непрацездатності, яка настала у відпустці, якщо листок непрацездатності надано несвоєчасно

Редакція ПБО
Лист від 21.04.2010 р. № 04-29-794

Щодо оплати періоду тимчасової непрацездатності, яка настала у відпустці, якщо листок непрацездатності надано несвоєчасно

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 21.04.2010 р. № 04-29-794

(витяг)

 

Розглянувши Ваше звернення, у межах компетенції повідомляємо, що згідно зі ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, під час перебування у щорічній (основній або додатковій) відпустці допомога по тимчасовій непрацездатності надається в порядку та розмірах, установлених цим Законом. При цьому відповідно до ст. 11 Закону України «Про відпустки»

щорічна відпустка переноситься на інший період або продовжується.

Законодавством у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, строк давності для призначення і виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів непрацездатності за рахунок коштів роботодавця не встановлено. Отже, для відмови застрахованій особі у призначенні та виплаті допомоги по тимчасовій непрацездатності за умови надання нею листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, з причин несвоєчасного звернення за вказаною допомогою немає підстав.

У разі якщо працівник повідомив про непрацездатність

у період перебування у щорічній основній або додатковій відпустці через тривалий час (кілька місяців) і надав за місцем роботи листок непрацездатності, виданий йому в установленому порядку, такий листок непрацездатності підлягає оплаті. У такому разі коригування звітності щодо коштів Фонду здійснюється страхувальником згідно з Порядком виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.12.2003 р. № 123.

Відповідно до п. 6 ст. 35 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, для догляду за хворим членом сім’ї та в разі захворювання матері чи іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років,

не надається, якщо застрахована особа перебувала на цей момент у щорічній (основній або додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці.

<…>

 

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Листок непрацездатності, наданий працівником через декілька місяців після закінчення хвороби, підлягає оплаті

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) відповідає на запитання: чи підлягає оплаті листок непрацездатності, якщо його надано через декілька місяців після хвороби, яка збіглася з періодом щорічної відпустки?

Згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічна відпустка, яка збіглася з періодом тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, підлягає подовженню або перенесенню.

Дні тимчасової непрацездатності працівника, що припадають на період щорічної відпустки,

підлягають оплаті в загальновстановленому порядку та розмірі (ч. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, далі — Закон № 2240).

У зв’язку з тим, що

строк позовної давності для призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця законодавством не встановлено, у підприємства немає підстав для відмови працівнику в оплаті листка непрацездатності, незважаючи на його несвоєчасне надання.

Слід пам’ятати, що

листок непрацездатності за дні тимчасової непрацездатності, які припадають на період щорічної відпустки, оплачується тільки у випадку, якщо він засвідчує непрацездатність безпосередньо працівника. Згідно з п. 6 ст. 35 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, якщо працівник, перебуваючи в щорічній відпустці, здійснював догляд за хворою дитиною до 14 років, за хворим членом сім’ї, за дитиною до 3-х років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, у разі захворювання матері чи іншої особи, яка фактично здійснює догляд за такими дітьми.

На думку Фонду, при виникненні ситуації, що розглядається, необхідно провести коригування показників Звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП відповідно до Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників за коштами загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.12.2003 р. № 123.

Однак ми з цим не згодні, і ось чому. Рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, яке оформлюється протоколом, приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування на підставі наданого працівником листка непрацездатності протягом десяти днів із дня його надходження (абзац перший ч. 1 ст. 52 Закону № 2240). Оформлений протокол та листок непрацездатності в цьому випадку є підставою для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності та для перерахунку сум відпускних за дні, що збіглися з хворобою.

Причому згідно з п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, результати такого перерахунку відображаються

у фонді оплати праці поточного місяця. Отже, немає необхідності здійснювати коригування показників Звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП.

 

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі