Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо обов’язковості сплати внесків до Пенсійного фонду платником єдиного податку, який одночасно є найманим працівником

Редакція ПБО
Стаття

Щодо обов’язковості сплати внесків до Пенсійного фонду платником єдиного податку, який одночасно є найманим працівником

 

Фізична особа, яка є суб’єктом підприємницької діяльності та обрала особливий спосіб оподаткування за єдиним податком, одночасно є застрахованою особою як найманий працівник із відповідною сплатою страхових внесків до Пенсійного фонду. Чи враховуються такі сплачені суми при розрахунку розміру страхового внеску, що підлягає сплаті з 17.07.2010 р. відповідно до п.п. 4 п. 8 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»?

 

Відповідно до підпункту 4 пункту 8 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» починаючи з липня 2010 року фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом.

Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами самостійно для себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Оскільки зазначені норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не встановлюють жодних застережень чи виключень, сплата відповідних страхових внесків у встановленому розмірі здійснюється фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та членами сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності — тобто

без урахування будь яких інших особливостей статусу цих фізичних осіб, наприклад таких, як досягнення особою пенсійного віку чи сплата за таку особу як за найманого працівника, пенсійних внесків його працедавцем .

 

Людмила ПОЛЬОВИК,
 заступник директора департаменту — начальник
 відділу методології забезпечення платежів департаменту
 надходження доходів Пенсійного фонду України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі