Теми статей
Обрати теми

Щодо бухгалтерського обліку незавершених капітальних інвестицій

Редакція ПБО
Лист від 16.07.2009 р. № 31-34000-20-16/19422

Щодо бухгалтерського обліку незавершених капітальних інвестицій

Лист Міністерства фінансів України від 16.07.2009 р. № 31-34000-20-16/19422

 

Міністерство фінансів України на запит щодо бухгалтерського обліку незавершених капітальних інвестицій повідомляє.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку

7 «Основні засоби», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92, та Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 28 «Зменшення корисності активів», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.12.2004 р. № 817, для бухгалтерського обліку незавершених капітальних інвестицій у необоротні матеріальні активи застосовуються.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

До незавершених капітальних інвестицій
застосовуються норми П(С)БО 7 та П(С)БО 28

Про те, що П(С)БО 7 повною мірою поширює свою дію на

незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи (тобто капітальні інвестиції в будівництво, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання об’єктів необоротних матеріальних активів, уведення яких в експлуатацію на дату балансу не відбулося, а також авансові платежі для фінансування будівництва), абсолютно зрозуміло вже з п. 1 зазначеного стандарту. Більше того, з метою бухгалтерського обліку незавершені капітальні інвестиції виділено в окрему групу основних засобів (п.п. 5.3 П(С)БО 7).

Як наслідок, визнання та оцінка незавершених капітальних інвестицій здійснюються за загальними правилами, регламентованими П(С)БО 7. Відповідно на баланс підприємства незавершені капітальні інвестиції зараховуються за первісною вартістю, що формується залежно від способу їх надходження на підприємство: виходячи з витрат на придбання (створення) або ж за справедливою вартістю.

Будь-яких особливих положень П(С)БО 7 не визначає і для обліку вибуття незавершених капітальних інвестицій. А от про те, що вартість незавершених капітальних інвестицій

не є об’єктом амортизації , чітко прописано в п. 22 П(С)БО 7. Нарахування амортизації здійснюватиметься лише тоді, коли об’єкт стане придатним для корисного використання, тобто його буде введено в експлуатацію.

Щодо допустимості проведення переоцінки незавершених капітальних інвестицій, то, судячи з усього, Мінфін змінив свою позицію, озвучену в листі від 13.06.2007 р. № 31-34000-30/23-4118/4425, де дослівно було зазначено таке: «…незавершені капітальні інвестиції не є об’єктами основних засобів, обліковуються в окремій групі, а також їх вартість не підлягає переоцінці та амортизації».

Водночас жодної

заборони на проведення переоцінки незавершених капітальних інвестицій як однієї зі складових основних засобів, П(С)БО 7 не містить. Мало того, про можливість її проведення свідчать п. 39 Методрекомендацій № 561, що пропонує підприємствам переоцінювати вартість незавершених капітальних інвестицій у тому самому порядку, що й інших об’єктів основних засобів, крім визначення та відображення показників зносу. Одночасно з цим у додатку до Методрекомендацій № 561 наведено кореспонденції рахунків з відображення результатів дооцінки вартості об’єкта незавершеного будівництва (Дт 15 — Кт 423, Дт 15 — Кт 746) та її уцінки (Дт 975 — Кт 15).

З огляду на те, що незавершені капітальні інвестиції не зазначено в п. 3 П(С)БО 28 серед активів, на які не поширюються норми цього стандарту, то вони нарівні з іншими основними засобами підлягають тестуванню

на наявність ознак зменшення (відновлення) їх корисності. При цьому згідно з положеннями П(С)БО 28 підприємство має оцінювати активи на наявність ознак можливого зменшення їх корисності на дату річного балансу.

З нюансами здійснення процедури зміни корисності можна ознайомитися у статті «Відновленню корисності не дорости до дооцінки» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 73, 75). Тут же лише зазначимо, що сума перевищення балансової (залишкової) вартості над сумою очікуваного відшкодування активу відоб­ражається в бухгалтерському обліку як

втрати від зменшення корисності у складі інших витрат (за дебетом субрахунку 972 «Втрати від зменшення корисності активів»), а за активами, відображеними в обліку за переоціненою вартістю, — у порядку, передбаченому відповідним П(С)БО з одночасним зменшенням його балансової (залишкової) вартості (п. 15 П(С)БО 28).

Згідно з п. 18 П(С)БО 28, якщо ознаки зменшення корисності активу перестали існувати, то

вигоди від відновлення корисності активу визнаються іншим доходом (з відображенням за кредитом субрахунку 742 «Дохід від відновлення корисності активів»), а щодо активів, відображених в обліку за переоціненою вартістю, — у порядку, передбаченому відповідним П(С)БО з одночасним збільшенням його балансової (залишкової) вартості. При цьому балансова (залишкова) вартість активу, збільшена унаслідок відновлення його корисності, не повинна перевищувати балансову (залишкову) вартість цього активу, визначену на дату відновлення корисності без урахування попередньої суми втрат від зменшення його корисності.

Зазначені норми П(С)БО 28 конкретизують пп. 31 та 32 П(С)БО 7. Так, відповідно до п. 31 П(С)БО 7

втрати від зменшення корисності об’єктів основних засобів уключаються до складу витрат звітного періоду зі збільшенням у балансі суми їх зносу, а за об’єктами, відображеними в обліку за переоціненою вартістю, — у порядку, передбаченому абзацом другим п. 20 П(С)БО 7. У свою чергу, п. 32 П(С)БО 7 приписує суму вигод від відновлення корисності відображати визнанням доходу з одночасним зменшенням суми зносу об’єкта основних засобів. Вигоди від відновлення корисності об’єктів основних засобів, показаних в обліку за переоціненою вартістю, відображаються в порядку, передбаченому абзацом першим п. 20 П(С)БО 7.

Цілком очевидно, що

збільшити суму зносу при зменшенні корисності та відповідно зменшити таку суму при відновленні корисності щодо незавершених капітальних інвестицій не вийде, оскільки їх вартість не підлягає амортизації. Тому доведеться в цьому випадку зменшити балансову вартість (тобто ту вартість, за якою актив включається до підсумку балансу) незавершених капітальних інвестицій при зменшенні їх корисності, зробивши в обліку запис за дебетом субрахунку 972 та кредитом відповідного субрахунку рахунку 15 «Капітальні інвестиції», а відновлення корисності показати проводкою: Дт 15 — Кт 742. Наведені вище кореспонденції правильні для ситуації, коли вартість незавершених капітальних інвестицій не піддавалася переоцінці. Усі інші нюанси проведення процедури зменшення (відновлення) корисності докладно описано в спецвипуску газети «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 9 «Основні засоби (фонди) на підприємстві».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі