Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з банківськими металами

Редакція ПБО
Лист від 21.08.2009 р. № 31-34000-20-16/22761

Щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з банківськими металами

Лист Міністерства фінансів України від 21.08.2009 р. № 31-34000-20-16/22761

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з банківськими металами повідомляє, що

банківські метали, придбані з метою використання у виробництві продукції, відображаються відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Банківські метали, придбані для використання
у виробництві продукції, обліковуються як запаси

Під

банківськими металами розуміють золото, срібло, платину, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках та порошках, які мають сертифікат якості, а також монети, виготовлені з дорогоцінних металів (ст. 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю»).

Та сама ст. 1 зазначеного Декрету відносить

банківські метали до валютних цінностей, установлюючи, що під цим строком розуміється як безпосередньо національна та іноземна валюти, так і банківські метали. А тому облік наявності та руху банківських металів, які значаться на банківських рахунках підприємства, ведеться на додатковому субрахунку до рахунка 33 «Інші кошти».

У листі ж, що коментується, Мінфін розглядає ситуацію, коли

банківські метали придбані підприємством з метою використання у виробництві продукції. Та-от, у такому випадку банківські метали класифікуються підприємством як запаси і до них повною мірою застосовуються норми П(С)БО 9. А отже, при визнанні та первісній оцінці банківських металів, оцінці при їх вибутті та на дату балансу, розкритті інформації у примітках до фінансової звітності слід керуватися правилами, викладеними в П(С)БО 9. Крім іншого, стосовно банківських металів, які підлягають використанню у виробництві, облікова політика встановлюється як до запасів.

Придбані для виробництва продукції банківські метали обліковуються на відповідному субрахунку рахунка 20 «Виробничі запаси», де в аналітичному розрізі має бути забезпечено

кількісно-сумовий облік їх наявності та руху.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі