Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку безнадійної дебіторської заборгованості

Редакція ПБО
Лист від 07.09.2009 р. № 31-34000-10-10/23814

Щодо відображення в бухгалтерському обліку безнадійної дебіторської заборгованості

Лист Міністерства фінансів України від 07.09.2009 р. № 31-34000-10-10/23814

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку безнадійної дебіторської заборгованості повідомляє.

Визнана безнадійна дебіторська заборгованість відображається відповідно до пункту 11 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 08.10.99 р. № 237, та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291 (рахунок 07 «Списані активи»).

Спостереження може здійснюватися моніторингом даних щодо майнового (фінансового) стану боржника чи його правонаступника (збільшення статутного капіталу, додаткові внески учасників, підтримка держави, реструктуризація зобов’язань тощо).

Облік списаної дебіторської заборгованості ліквідованої юридичної особи

чи померлої фізичної особи на рахунку 07 припиняється за наявності даних про те, що відносно цього боргу не визначено правонаступника чи спадкоємця.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Безнадійна дебіторська заборгованість ліквідованої юрособи
 (померлої фізособи) списується із забалансу за наявності
 даних про відсутність правонаступників (спадкоємців)

Поточна дебіторська заборгованість, щодо якої

існує впевненість у її неповерненні боржником чи за якою минув строк позовної давності, розцінюється п. 4 П(С)БО 10 як безнадійна дебіторська заборгованість.

Згідно з п. 11 П(С)БО 10

визнана безнадійною дебіторська заборгованість виключається з активів (списується з балансу) з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів (віднесенням до дебету рахунка 38 «Резерв сумнівних боргів»). З подробицями процедурних питань створення резерву сумнівних боргів можна ознайомитися, звернувшись до статті «Резерв сумнівних боргів: створення та облік», опублікованої в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 8, с. 24.

У тому випадку, коли суми

нарахованого резерву сумнівних боргів недостатньо, безнадійна дебіторська заборгованість списується на інші операційні витрати (за дебетом субрахунку 944 «Сумнівні та безнадійні борги»). Відразу відоб­ражається у складі інших операційних витрат і списана з балансу визнана безнадійною поточна дебіторська заборгованість, за якою створення резерву сумнівних боргів не передбачено.

Водночас

для спостереження за можливістю стягнення з боржника списаної з балансу безнадійної дебіторської заборгованості в разі зміни його майнового стану, підприємства за приписами Інструкції № 291 зобов’язані обліковувати таку заборгованість на позабалансовому субрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість» протягом не менше трьох років з дати списання з веденням аналітичного обліку в розрізі боржників.

У листі, що коментується, Мінфін роз’яснює, що таке

спостереження за можливістю стягнення списаної дебіторської заборгованості може здійснюватися шляхом моніторингу даних про майновий (фінансовий) стан боржника чи його правонаступника (збільшення статутного капіталу, додаткові внески учасників, підтримка держави, реструктуризація зобов’язань тощо).

Згідно з Інструкцією № 291

остаточно із позабалансового обліку дебіторську заборгованість може бути списано (відображенням за кредитом субрахунку 071) у двох випадках:

1) після

надходження суми в порядку відшкодування раніше списаних активів, тобто погашення заборгованості боржником. У цьому випадку одночасно зі списанням дебіторської заборгованості із забалансового субрахунку робляться записи за дебетом рахунків 30 «Каса» (під час надходження готівки до каси), 31 «Рахунки в банках» (при зарахуванні грошових коштів на банківський рахунок підприємства), інших рахунків обліку активів (при негрошовому погашенні заборгованості) та за кредитом субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів»;

2) у зв’язку із

закінченням строку обліку такої заборгованості (тобто трьох років з дати списання з балансу).

У листі, що коментується, Мінфін уточнює, що облік списаної з балансу дебіторської заборгованості ліквідованої юридичної особи (померлої фізичної особи) на рахунку 07 «Списані активи» припиняється за наявності даних, що свідчать про відсутність правонаступників чи спадкоємців щодо цього боргу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі