Теми статей
Обрати теми

Щодо обтяжливих контрактів

Редакція ПБО
Лист від 13.05.2010 р. № 31-34000-20-27/11017

Щодо обтяжливих контрактів

Лист Міністерства фінансів України від 13.05.2010 р. № 31-34000-20-27/11017

 

Міністерство фінансів України за зверненням народного депутата України <…> щодо розгляду звернення <…> повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку

11 «Зобов’язання», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 № 20 (далі — ПБУ 11), обтяжливим є контракт, витрати (яких не можна уникнути) на виконання якого перевищують очікувані економічні вигоди від цього контракту. З урахуванням наведеного контракт може бути обтяжливим і в разі, якщо в ньому й не передбачено право кредитора на неустойку, але контракт продовжує виконуватися з перевищенням витрат над економічними вигодами.

Відповідно до абзацу другого пункту 13 ПБУ 11

для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат на виконання зобов’язань щодо обтяжливих контрактів створюються забезпечення.

 

Заступник міністра Т. Ефименко



коментар редакції

Контракт може бути обтяжливим навіть у тому випадку,
 коли його умовами не передбачено застосування
 неустойки за невиконання

Під

обтяжливим контрактом п. 4 П(С)БО 11 розглядає контракт, витрати (яких не можна уникнути) на виконання якого перевищують очікувані економічні вигоди від цього контракту.

За правилами П(С)БО 11, якщо підприємство має обтяжливий контракт, то зобов’язання за цим контрактом визнаються та оцінюються як

забезпечення, що створюється для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат на виконання зобов’язань щодо обтяжливих контрактів.

При цьому

забезпечення щодо обтяжливого контракту створюється в сумі неминучих витрат, пов’язаних з його виконанням. У свою чергу, згідно з п. 16 П(С)БО 11 сума неминучих витрат , пов’язаних із виконання зобов’язань за обтяжливим контрактом, визначається за меншою з двох величин:

— або

витрат на виконання контракту, які оцінюються як різниця між витратами на виконання обтяжливого контракту та доходами (втратами) від виконання іншого контракту, укладеного з метою мінімізації втрат від виконання обтяжливого контракту;

— або передбачуваної суми

витрат на сплату неустойки (штрафів, пені) за невиконання контракту.

За роз’ясненнями Мінфіну, коли

контракт продовжує виконуватися з перевищенням витрат над економічними вигодами, його може бути визнано обтяжливим і в тому випадку, якщо в ньому не передбачено право кредитора на неустойку. Таким чином, при невстановленні в контракті положень про застосування неустойки за його невиконання порівняння зазначених вище величин не здійснюється, зважаючи на відсутність однієї з них, а забезпечення створюється виходячи з витрат на виконання цього контракту.

Доречно зауважити, для обліку забезпечення на виконання зобов’язань за обтяжливими контрактами Інструкцією № 291 призначено субрахунок 474 «Забезпечення інших витрат і платежів».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі