Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку амортизації основних засобів при їх частковій реконструкції

Редакція ПБО
Лист від 12.08.2008 р. № 31-34000-10-9/31548

Щодо відображення в бухгалтерському обліку амортизації основних засобів при їх частковій реконструкції

Лист Міністерства фінансів України від 12.08.2008 р. № 31-34000-10-9/31548

(витяг)

 

<…>

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92, та Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку основних засобів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 р. № 561, визначено, що нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів та припиняється при переведенні об’єкта основних засобів на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію. Зазначеним Положенням не встановлено обов’язковості призупинення нарахування амортизації або змінення її розміру при здійсненні підприємством реконструкції частини об’єкта основних засобів. Водночас,

якщо підприємством відповідно до пункту 23 зазначених Методичних рекомендацій частини об’єкта основних засобів визначені окремими об’єктами обліку, то при реконструкції будь-якої такої частини амортизація її вартості не нараховуватиметься.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» господарські операції в бухгалтерському обліку відоб­ражаються на підставі первинних документів.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Питання щодо визначення об’єктів такими, що підлягають реконструкції, прийняття та оформлення рішення (розпорядчих, дозвільних документів) щодо проведення їх реконструкції не належать до сфери методології бухгалтерського обліку.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Якщо суттєві за вартістю частини об’єкта основних
засобів визначено окремими об’єктами обліку,
то при їх реконструкції амортизація не нараховується

Відповідно до вимог п. 23 П(С)БО 7

нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, що встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс) і припиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації. Пункт 29 зазначеного стандарту уточнює: нарахування амортизації припиняється з місяця, наступного за місяцем переведення об’єкта основних засобів на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію. При цьому нормами П(С)БО 7 не встановлено обов’язковості припинення нарахування амортизації або ж зміни її розміру при здійсненні підприємством реконструкції частини об’єкта основних засобів.

Водночас п. 4 П(С)БО 7 передбачає можливість визнання кожної з частин, що складають один об’єкт основних засобів і мають

різний строк корисного використання (експлуатації), окремим об’єктом обліку основних засобів.

Крім того, чинна сьогодні редакція п. 23 Методрекомендацій № 561 передбачає, що

кожна частина об’єкта основних засобів, вартість якої є суттєвою стосовно первісної та/або балансової вартості самого об’єкта, може амортизуватися окремо. Із цією метою первісно визнана вартість об’єкта основних засобів розподіляється на суттєві частини. Причому згідно з п. 24 Методрекомендацій № 561 суттєві частини об’єкта основних засобів можуть мати однакові строк корисної експлуатації та метод амортизації.

Отже, на думку Мінфіну, викладену в листі, що коментується, щоб мати можливість припинити нарахування амортизації окремо взятої частини об’єкта основних засобів у зв’язку з її реконструкцією, таку

частину має бути визнано окремим об’єктом обліку основних засобів.

Таким чином, якщо підприємство скористалося правилами п. 23 Методрекомендацій № 561 та визначило суттєві за вартістю

частини об’єкта основних засобів окремими об’єктами обліку, то при реконструкції будь-якої з таких частин (читай — об’єкта основних засобів) амортизація її вартості не нараховуватиметься. Поновлюється нарахування амортизації з місяця (при застосуванні виробничого методу — з дати), наступного за тим, у якому ця частина об’єкта основних засобів, виділена в окремий об’єкт обліку, стала придатною для корисного використання (експлуатації) після реконструкції.

З метою узагальнення інформації про вартість об’єктів основних засобів, які перебувають на реконструкції, рекомендуємо вводити відповідні субрахунки до рахунків обліку основних засобів (наприклад, 103/р «Будинки та споруди на реконструкції»). Надалі ця інформація стане в нагоді при заповненні рядка 263 розділу II «Основні засоби» форми № 5 «Примітки до річної фінансової звітності». Крім того, легко буде відстежити вартість тих об’єктів, за якими нарахування амортизації припинено.

Приклад.

Підприємством прийнято рішення реконструювати прибудову з побутовими приміщеннями до будівлі цеху, виділену як окремий об’єкт обліку. Балансова вартість такої прибудови за даними бухгалтерського обліку на момент її переведення на реконструкцію дорівнює 150000 грн.

У процесі реконструкції підприємством було понесено витрати в сумі 360000 грн. (у тому числі ПДВ — 60000 грн.).

Після закінчення реконструкції об’єкт введено в експлуатацію у складі основних засобів, що використовуються в господарській діяльності підприємства.

 

Відображення в обліку реконструкції частини об’єкта основних засобів

№ з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Переведено об’єкт основних засобів (будівлю) на реконструкцію

103/р

103

150000

2

Понесено витрати на реконструкцію прибудови з побутовими приміщеннями до будівлі цеху

152

631

300000

3

Віднесено до складу податкового кредиту суму ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

631

60000

4

Оплачено роботи з реконструкції прибудови з побутовими приміщеннями до будівлі цеху, виконані підрядником

631

311

360000

5

Збільшено первісну вартість об’єкта, що реконструюється, на суму понесених витрат

103/р

152

300000

6

Повернено об’єкт основних засобів з реконструкції до складу задіяних у господарській діяльності підприємства основних засобів

103

103/р

450000

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі