Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку донарахованих за минулі роки платежів до бюджету

Редакція ПБО
Лист від 22.07.2009 р. № 31-34000-20-10/19944

Щодо відображення в бухгалтерському обліку донарахованих за минулі роки платежів до бюджету

Лист Міністерства фінансів України від 22.07.2009 р. № 31-34000-20-10/19944

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку

донарахованих за минулі роки платежів до бюджету повідомляє.

Недостовірно визнана сума

податків для цілей бухгалтерського обліку є помилкою. Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок та зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 № 137, та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 № 291, виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), і відображаються на рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» з кореспонденцією рахунків бухгалтерського обліку відповідних об’єктів класів 1 — 6, тобто й рахунка 64 «Розрахунки за податками й платежами» також.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Донарахування платежів до бюджету за минулі роки
 здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого
прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року

Наведений лист Мінфіну висвітлює порядок відображення в бухгалтерському обліку

донарахованих за минулі роки платежів до бюджету. Такі донарахування можуть виникати як унаслідок самостійного виявлення підприємством заниження податкових зобов’язань, так і за результатами перевірки податкового органу.

Як абсолютно справедливо зазначає Мінфін,

недостовірно визнана сума податків для цілей бухгалтерського обліку є помилкою, виправляти яку слід, керуючись нормами П(С)БО 6. Так, відповідно до п. 4 П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів за попередні роки, і що впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року. Цілком очевидно, що за наявності у фінансовій звітності підприємства замість нерозподіленого прибутку непокритого збитку, коригувати потрібно саме такий показник.

Разом з цим,

при виправленні помилок, які належать до попередніх звітних періодів (років), п. 5 П(С)БО 6 вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

Донарахована в поточному звітному році

сума платежів до бюджету за минулі роки відображається в бухгалтерському обліку підприємства за кредитом рахунка 64 «Розрахунки за податками й платежами» в кореспонденції з дебетом рахунка 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». Підставою до такого відображення є Бухгалтерська довідка, що оформлюється в місяці виявлення торішньої помилки, де наводиться зміст помилки, сума та кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку, якою виправляється ця помилка. Дані такої Бухгалтерської довідки заносяться до відповідного регістру бухгалтерського обліку та Головної книги в місяці її складання. Це прямо встановлено п. 9 Методичних рекомендацій по застосуванню реєстрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 р. № 356.

У фінансовій звітності за поточний рік

донарахування платежів до бюджету за минулі роки оформлюється як виправлення помилок минулих років, що вплинули на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) шляхом:

— коригування показника

рядка 350 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» графи 3 «На початок звітного періоду» Балансу (форма № 1) (якщо в цьому рядку показано нерозподілений прибуток — у бік зменшення, якщо ж непокритий збиток — у бік збільшення) з одночасним збільшенням даних рядка 550 «Поточні зобов’язання за розрахунками: з бюджетом» чи зменшенням показника рядка 170 «Дебіторська заборгованість за розрахунками: з бюджетом» (за наявності на початок звітного року переплати за донарахованим податком, збором, обов’язковим платежем) за тією ж графою;

— занесення відповідної величини до статті «Виправлення помилок» (код рядка 030) за графою 8 «Нерозподілений прибуток» Звіту про власний капітал (форма № 4);

— зміни показників рядків Звіту про фінансові результати (форма № 2) за поточний рік за графою 4 в цілях забезпечення порівнянності даних відносно відображених у графі 3 за відповідний звітний період попереднього року (у разі якщо донарахування платежів до бюджету здійснюються безпосередньо за попередній звітний рік).

Докладно з усіма нюансами виправлення помилок, припущених у фінансовій звітності, можна ознайомитися у статті «Як виправити помилки у фінансовій звітності» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 44.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі