Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку зобов’язань за нарахованими відсотками

Редакція ПБО
Лист від 26.10.2009 р. № 31-34000-20-10/28858

Щодо обліку зобов’язань за нарахованими відсотками

Лист Міністерства фінансів України від 26.10.2009 р. № 31-34000-20-10/28858

(витяг)

 

Міністерство фінансів України щодо отриманих запитів повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87,

зобов’язанням визнається заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди. Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290, доходом визнається збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів чи зменшення зобов’язань, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства).

З урахуванням зазначеного,

зобов’язання за нарахованими відсотками визнаються витратами в сумі фактичної заборгованості, визначеної умовами договору позики.

<…>

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Зобов’язання за нарахованими відсотками
визнаються витратами в сумі фактичної заборгованості,
визначеної умовами договору позики

Для цілей бухгалтерського обліку під

зобов’язанням п. 3 П(С)БО 1 розуміє заборгованість підприємства, що виникла унаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Зобов’язання за нарахованими відсотками

дійсно визнаються витратами в сумі фактичної заборгованості, визначеної умовами договору позики. Повністю підтверджує цей висновок характеристика рахунка 95 «Фінансові витрати», надана в Інструкції № 291. Так, за дебетом зазначеного рахунка відображається загальна сума визнаних підприємством витрат, пов’язаних із запозиченнями. Кореспонденція рахунків в цьому випадку має такий вигляд: Дт 95 «Фінансові витрати» — Кт 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками».

Тільки от згодом

не всі узагальнені на рахунку 95 фінансові витрати може бути включено до витрат того звітного періоду, в якому їх було нараховано. Оскільки, як відомо, згідно з правилами п. 4 П(С)БО 31 підприємства розпорядчим документом про облікову політику можуть передбачити капіталізацію фінансових витрат, пов’язаних зі створенням кваліфікаційного активу, тобто активу, який обов’язково вимагає суттєвого часу для його створення. При цьому Мінфін у своєму листі від 01.06.2006 р. № 31-34000-10-5/11601(див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 3) суттєвим часом для створення кваліфікаційного активу пропонує вважати строк, що становить більше трьох місяців. Цілком очевидно, що кваліфікаційні активи можуть мати як необоротний (незавершені капітальні інвестиції та інвестиційна нерухомість), так і оборотний (незавершене виробництво продукції з тривалим (суттєвим) операційним циклом) характер.

Як наслідок Інструкція № 291 передбачає

списання накопичених на рахунку 95 фінансових витрат за його кредитом не лише на рахунок 79 «Фінансові результати» (куди відносяться фінансові витрати, визнані витратами періоду), а й на рахунки обліку витрат з придбання, будівництва, створення (тобто до дебету рахунка 15 «Капітальні інвестиції»), виготовлення, виробництва, вирощування (тобто до дебету рахунка 23 «Виробництво») та доведення кваліфікаційного активу до стану, в якому він придатний для використання в запланованих цілях чи продажу, відповідно до вимог П(С)БО 31.

Простіше кажучи, зібрані первісно за дебетом рахунка 95 фінансові витрати може бути включено до:

— складу витрат періоду (рахунок 79);

— собівартості кваліфікаційного необоротного активу (рахунок 15);

— собівартості кваліфікаційного оборотного активу (рахунок 23).

Усе тут залежатиме від того, яку облікову політику обере підприємство щодо обліку фінансових витрат.

Приклад.

Підприємством за рахунок кредитних ресурсів банку здійснюється будівництво приміщення складу. За користування довгостроковим кредитом підприємство щомісячно сплачує відсотки в розмірі 18000 грн. Наказом про облікову політику передбачено капіталізацію таких фінансових витрат.

Крім того, банком надано підприємству овердрафт, відсотки за користування яким склали в поточному місяці 2000 грн.

 

Облік зобов’язань за нарахованими відсотками

№ з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

сума, грн.

дебет

кредит

1

Нараховано відсотки за користування довгостроковим кредитом банку

951

684

18000

2

Нараховано відсотки за овердрафтом

951

684

2000

3

Включено відсотки за користування довгостроковим кредитом банку до складу собівартості приміщення складу, що будується

151

951

18000

4

Віднесено відсотки за овердрафтом до витрат періоду

792

951

2000

5

Перераховано відсотки за користування довгостроковим кредитом банку

684

311

18000

6

Сплачено відсотки за овердрафтом

684

311

2000

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі