Теми статей
Обрати теми

Щодо бухгалтерського обліку ремонту об’єктів основних засобів

Редакція ПБО
Лист від 26.11.2009 р. № 31-34000-20-9/32227

Щодо бухгалтерського обліку ремонту об’єктів основних засобів

Лист Міністерства фінансів України від 26.11.2009 р. № 31-34000-20-9/32227

 

Міністерство фінансів України на запит щодо бухгалтерського обліку

ремонту об’єктів основ­них засобів у межах функціональних повноважень повідомляє.

Для відображення витрат, пов’язаних

з ремонтом та поліпшенням (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо) об’єктів основних засобів підприємства мають застосовувати пункти 14, 15 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92, та пункт 29 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 р. № 561 .

Питання визначення технічних характеристик ознак ремонту, реконструкції, модернізації будівель, споруд та інших основних засобів не належать до повноважень Міністерства фінансів України.

Листи Міністерства фінансів України не встановлюють норм права, а мають лише інформаційний характер.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Рішення про характер та ознаки здійснюваних робіт
 з ремонту та поліпшення основних засобів
приймається керівником підприємства

Загальновідомо, що для цілей бухгалтерського обліку вкрай важливий поділ заходів щодо поліпшення та ремонту основних засобів на:

— заходи, пов’язані з

поліпшенням об’єктів основних засобів, здійснення яких приведе до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від їх використання. До таких належать модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо, які поліпшують якісні характеристики цих об’єктів основних засобів, унаслідок чого підвищиться ефективність від їх експлуатації та/або збільшиться строк використання. При цьому витрати, пов’язані з проведенням подібних заходів, відносяться в повному обсязі на збільшення первісної вартості поліпшуваних об’єктів основних засобів (п. 14 П(С)БО 7). Однак спочатку витрати на проведення поліпшень об’єктів основних засобів накопичуються за дебетом субрахунків 151 «Капітальне будівництво», 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів» і лише після закінчення робіт з поліпшення збільшують первісну вартість об’єктів з відображенням за дебетом відповідних субрахунків рахунка 10 «Основні засоби» чи рахунка 11 «Інші необоротні матеріальні активи»;

— заходи, направлені на

підтримання об’єктів основних засобів у робочому стані та отримання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від їх використання. До таких відносять проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо. Згідно з п. 15 П(С)БО 7 витрати, що здійснюються для підтримки об’єкта в робочому стані та отримання первісно визначеної суми економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат звітного періоду (дебет рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» та 94 «Інші витрати операційної діяльності»).

За роз’ясненнями Мінфіну, наведеними в п. 29 Методрекомендацій № 561,

рішення про характер та ознаки здійснюваних підприємством робіт (тобто направлено їх на підвищення техніко-економічних можливостей об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція) чи вони здійснюються для підтримки об’єкта в робочому стані (технічний огляд, нагляд, обслуговування, ремонт)) приймається керівником підприємства з урахуванням результатів аналізу ситуації, що склалася, а також суттєвості таких витрат.

У листі, що коментується, Мінфін акцентує увагу на тому, що

питання визначення технічних характеристик ознак ремонту, реконструкції, модернізації будівель, споруд та інших основних засобів не належать до його повноважень. Додамо до цього: вирішення зазначених питань не перебуває також у компетенції бухгалтерської служби підприємства. Технічний висновок про направленість заходів, пов’язаних із ремонтом і поліпшенням об’єктів основних засобів, має надаватися фахівцями відповідного профілю: головним інженером, головним механіком, головним енергетиком чи іншою компетентною особою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі